Az energiahatékonyságnak és a megújuló energiaforrás-felhasználásnak szentelt Alba Green Energy vásár újabb kiadását szervezték meg

A Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség a Fehér Megyei Tanáccsal, az 1918. december 1-je Egyetemmel és Gyulafehérvár Polgármesteri Hivatalával közösen támogatta a múlt hét végén megszervezett, a hatékony energiafelhasználást célzó helyi vásár megszervezését, amelyet a Fehér megyei Helyi Energiaügynökség koordinált. Az Alba Green Energy – 2023 nevű, a zöldenergia- és energiahatékony megoldások vásárára szeptember 30. és október 1. között került sor a gyulafehérvári várerőd III-as kapuja előtti sétányon. A Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség standján több mint 300 látogató kapott tájékoztatást európai témákról, és több száz polgár érdeklődött a rendezvény 27 kiállítójának bemutatói iránt.

A vásár hivatalos megnyitóján Ion Dumitrel, a Fehér Megyei Tanács elnöke kijelentette: „úgy gondolom, hogy egy ilyen vásár szükségessége napról napra egyre nyilvánvalóbb, és nemcsak a vállalkozói szféra, hanem számunkra, polgárok számára, akiknek a megszokottól eltérő energiafelhasználási megoldásokat is kell találniuk. Szeretném, ha egyre több érdeklődő eljönne meglátogatni a vásárt, beszélgetni a szakemberekkel, hogy eljuthassunk oda, ahová 15 éve elterveztük: a jelenlegi energiafelhasználási formák alternatív megoldásainak megtalálásához, mert ezek egyben a környezet védelmét is jelentenék, vagyis azt, amit mindannyian szeretnénk: egy jobb és tisztább világot.”

A Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség a Regionális Politikai és Programigazgatósága, illetve a Europe Direct Iroda szakemberei révén az energiafelhasználás hatékonyságára vonatkozó európai irányelvekről, valamint a megújuló energiák használatának fontosságáról tájékoztatta a vásár látogatóit a főként köz- és magánszektornak szentelt több mint 5000 információs anyag által. Több száz polgár és több tucat tanuló kapott promóciós anyagokat és információkat a környezetvédelem és az energiahatékonyság európai prioritásairól, a helyi önkormányzatok életminőségjavító tevékenységéről, parkok és zöldövezetek kialakításáról, a városi környezet tisztább levegőjének biztosításáról, a közutak gyalogos- és kerékpárutakkal való helyettesítéséről.

Ezzel párhuzamosan részletezték az érdeklődőknek a Központi Régió Programjában (PR Centru), továbbá az Európai Unió, illetve a Kormány által finanszírozott egyéb programokban található, vissza nem térítendő források lehívásának lehetőségeit az illető gazdasági ágazatok beruházásainak megvalósításához, amelyek a Vissza Nem Térítendő Támogatási Források Katalógusában találhatók, abban az elektronikus dokumentumban, amelyet a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség csapata szerkesztett. A Fenntartható, biztonságos és megfizethető energia az európaiaknak mottó égisze alatt a látogatók és a többi kiállító tájékoztatást kapott az európai energiapolitika mibenlétéről, valamint arról, hogyan lehet a BisNET-Transylvania projekt révén külföldi partnereket feltérképezni. Megjegyzendő itt még az is, hogy a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség szakértői a hivatalos megnyitó előtt (szeptember 29-én) tartott, a fenntartható energetikai pályázatok finanszírozásáról szóló, megye és helyi tanácsoknak és vállalkozóknak szóló B2B találkozón is bemutatták a városi térségek rehabilitációjának és a környezethatékony városi mobilitás rendszere kialakításának lehetőségeit a 2021-2027 közötti időszakban, a Központi Régió Programjának pályázatai révén.

„15 éve, amikor a Fehér Megyei Tanács megalapította az ALEA-t, regionális szinten megvalósítottuk azt a ReNERg EuReg projektet, amelyet az Európai Bizottság finanszírozott. A projekt szükségszerűsége a megújuló energiafelhasználást népszerűsítő, az érdeklődők számára naprakész tájékoztatást közvetítő, látható regionális politika hiánya miatt merült fel mind a szélesebb közönség, mind pedig a helyi közigazgatás, de különösen a vállalkozói szféra számára. Fehér megyében megalakult az a bizonyos Energiaügynökség is, amely regionális és helyi szinten aktívan kampányol az energiahatékonyság és a megújuló energiatermelés helyi piacának fejlesztéséért. Több mint egy évtizeddel később immáron ez, a nagyközönségnek és a helyi hatóságoknak, de a potenciális befektetőknek is szánt vásár jelenti azt a biztos eszközt, amely által mindenki tudatosítja a zöld energiatermelő berendezések, technológiák és megoldások használatának szükségességét, hiszen ez a fenntartható fejlődés fontos feltétele”, jelentette ki Simion Crețu, a Központi Regionális Fejlesztési ügynökség vezérigazgatója a Fehér megyei vásár megnyitásakor.

Az immár 11. alkalommal megszervezett eseményen a kiállítók napkollektoros és fotovoltaikus paneleket, hőszivattyúkat, energiahatékony ökoépítési rendszereket, elektromágneses fűtőrendszereket, mikro-vízerőművek turbináit, biomassza hőerőműveket, szélerőműveket és sok más, a megújuló forrásokból nyert energiához kapcsolódó egyéb alkalmazásokat és műszaki megoldásokat is kínáltak. Kiemelt figyelmet fordítottak idén is a fenntartható közlekedésre, több tucat elektromos közlekedési eszköz – robogók, kerékpárok, triciklik, autók és városi haszonjárművek – kiállításával.

A rendezvény ideje alatt a 12-es számú Step by Step Óvoda, illetve a 11-es számú Dumbrava Minunată Óvoda diákjai és pedagógusai egy sor olyan közös tevékenységen vettek részt, amelyek az újrahasznosítást, a környezetszennyezés elleni küzdelmet és a zöldenergiát népszerűsítették. Vasárnap délben pedig több mint 50 biciklis gyűlt össze, hogy bemutassa a környezetkímélő mobilitás előnyeit a Horea, Cloșca és Crișan mártírok obeliszkje előtti téren.

Mindannyiuk, köztük több tucat gyerek szülei is tájékozódhattak európai témákról a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség népszerűsítő anyagai révén, valamint 10 készletnyi irodai és sportfelszerelést is elnyerhettek az Alba Fair Green Energy – 2023 vásár utolsó napján megszervezett sorsolás keretében.