Az Európai értékek a romániai régiókban című nemzetközi konferencián a fenntartható regionális fejlődés lehetőségeit mutatták be

Több mint 30 hazai és nemzetközi szakértő osztotta meg tapasztalatait, forrásait, követendő gyakorlati példáit, javaslatait és kezdeményezéseit az online térben zajlott, Európai értékek a romániai régiókban című nemzetközi konferencián, amelyet a Romániai Fejlesztési Régiók Egyesülete (ROREG) szervezett meg.

Az eseményen Elisa FERREIRA kohézióért és reformokért felelős európai biztos azt hangsúlyozta, hogy Európa, és ezáltal Románia is, kulcsfontosságú időszakát éli, amelyben a jövőbe kell tekintenie és be kell azonosítania azokat a szükséges beruházásokat, amelyek az emberek számára jobb életet és jövőt biztosítanak, és amelyek ugyanakkor alkalmazkodnak a pandémia meghatározta új forgatókönyvekhez.

Elisa FERREIRA arról is beszélt, hogy milyen módon támogatja az Európai Unió Románia régióit ezekben a megpróbáltatásokkal teli időkben:

„A regionális fejlesztési ügynökségeknek és a romániai polgároknak is helyt kell állniuk a 21. század kihívásai közepette, legyen szó bár a világjárvány utáni helyreállásról vagy a digitális és zöld átállásról. Amit megjegyezhetünk maguknak a jelenlegi válságból, az az Európai Unió fontos szerepe, illetve azok a módozatok, ahogyan segíti a régiókat, a helyi vállalkozásokat és a regionális fejlődést […]. Mi elkötelezettek vagyunk Románia régióinak eszközökkel és forrásokkal való támogatásában, azonban csupán együtt érhetjük el azt, hogy a dolgok működjenek.”

Romániának vannak indokai a bizakodásra, vélték az Európai Bizottság képviselői. Az európai alapoknak köszönhetően a régiók fejlődésének fontos évei következnek. Ez az egyedi lehetőség egyben jelentős felelősség is, és nem csupán a világjárvány utáni hatékony helyreállás megvalósítását illetően, hanem abban is, hogy egy jobb újjáépítést és észszerűbb befektetéseket valósítson meg egy környezetkímélő, fokozottan digitalizált és versenyképes gazdaságban.

Elisa FERREIRA teljes előadása itt tekinthető meg.

A konferencia közel 800 résztvevője választ kapott Románia régióinak jövőjére vonatkozó különböző kérdéseire. A hatóságoknak meg kell tervezniük és stratégiai szempontból prioritizálniuk  a jövendő beruházásokat, ugyanakkor biztosítaniuk kell a kiegyensúlyozott fejlődést, hogy az ország teljes területe gazdaságilag, a munkahelyek, a közszállítás, illetve az egészségügyi és oktatási infrastruktúra szempontjából dinamikus maradjon. A következő időszakban a regionális fejlődés hajtóművei az innovatív projektek lesznek, amelyek a szén-dioxid-kibocsátás tekintetében semleges gazdaságot támogatják, és amelyek a polgárok szükségleteit helyezik előtérbe. Hogy az elkövetkező befektetések sikeresen megvalósuljanak, a helyhatóságoknak tovább kell fejleszteniük a közigazgatási kapacitásukat és be kell vonniuk a helyi és regionális  szereplőket, illetve a polgárokat egy maradéktalanul demokratikus partnerségbe.

Az európai alapokból megvalósuló beruházások kapcsán Sorin MAXIM, a ROREG Egyesület elnöke, és a Nyugati Regionális Fejlesztési Ügynökség vezérigazgatója a következő pontosítást fogalmazta meg:

„Manapság az általunk használt közös nyelvben benne van az a reflexszerű megfogalmazás, miszerint hatékonyan részt kell vennünk az európai pénzek elköltésében. Én viszont azt mondom, hogy be kell fektetnünk ezeket az európai pénzeket, nem csak elköltenünk. Olyan árnyalat ez, amelyet javítanunk kell, mind a nyelvben, mind pedig a hozzáállásban. És ehhez hasonlóan az európai értékeket is be kell építenünk a terveinkbe, programjainkba és projektjeinkbe.”

Aida LIHA-MATEJICEK, az Európai Bizottság Romániáért felelős igazgatóságának koordinátora elismerését fejezte ki a Romániai Fejlesztési Régiók Egyesületének (ROREG), amelyre gyakorlati jó példaként a régiófejlesztésben, és amelyről így vélekedett: „Az egy nagyszerű tény, hogy a konferencián felsorakozott mind a nyolc regionális fejlesztési ügynökség […]. Mi, az Európai Bizottság képviselői a továbbiakban is támogatjuk önöket. Eddig is folyamatos volt a kapcsolattartásunk a regionális operatív programok véglegesítése érdekében, amely a legelőrehaladottabbak a 16 országos szintű közül. […]. Gratulálok ehhez az erőbevetéshez! Tudjuk, hogy az eredményre hosszú évek munkája után lehet számítani, és hogy ezek gyümölcsét nem lehet egyik napról a másikra begyűjteni.”

A szakértői panelekben (Zöld régiók, Városfejlesztési eszközök, Innovatív régiók és a Régió szintű közigazgatási kapacitásnövelés) bemutatott előadások itt érhetők el.

A következő időszakban a ROREG Egyesület honlapján (www.roreg.eu) közzé teszünk egy részletesebb anyagot, amely a konferencia legfontosabb következtetéseit, követendő példákat és ötleteket, valamint a 2021-2027-es időszak regionális fejlesztése és tervezése erőforrásainak valódi összegzőjét, valamint konferencia felvételét tartalmazza.

A Központi Régió képviseletében a konferencián jelen lévő Simion Crețu, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség vezérigazgatója hangsúlyozta:  „Az utóbbi két évtizedben Románia régiói felzárkóztak az európai célkitűzésekhez, mi pedig, a regionális fejlesztési ügynökségek, összekötőkapoccsá váltunk az Európai Unió intézményei és az egyes régiók közvetlen együttműködő partnerei között. Az, hogy választásaink voltak, látható a romániai régiók gazdasági és társadalmi fejlődéséből, az EU-s támogatások nélkül pedig nem valósíthatták volna meg ilyen rövid idő alatt az Európa többi régiójával szembeni lemaradást. Ez a konferencia mérföldkő a regionális fejlesztési ügynökségekre vonatkozó közfelfogásban. Több ezer ember követett minket közvetlenül vagy online felületen. Ez aláhúzta az illető régiókban végzett tevékenységünk egységességét és fontosságát. 

A Központi Régió következő 7 évére vonatkozó elképzelésünk az, hogy egy zöldebb régiót hozzunk létre, amelynek tudásra és innovációra alapozó, versenyképesebb gazdasága van, a lakói és az idegenforgalom számára is vonzóbb régiót, amelyben a környezet védelme és az erőforrások észszerű felhasználása valamennyi polgár figyelmének középpontjában áll. Reméljük, hogy a mai találkozáson is begyűjtjük a legjobb javaslatokat, megtaláljuk a legmegfelelőbb megoldásokat a régió fejlesztésére, amelynek valamennyi polgára érezheti a valódi európai szellemiséget. Gratulálok a szervezőknek és valamennyi résztvevőnek, aki velünk tartott a régiók jövőjére nézve fontos eseményen.” 

A Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség és a ROREG Egyesület méltányolja a partnerek részvételét és köszöni a jelenlévők érdeklődését. További információk ROREG Egyesület tevékenységéről és további tevékenységeiről a következő honlapon találhatók: www.roreg.eu.