Cei 24 de reprezentanți ai Regiunii Centru discută despre stadiul pregătirii de noi proiecte pentru creșterea absorbției de fonduri europene

 
Municipiul Brasov va gazdui, maine, 22.03.2017, prima sedinta ordinara din anul 2017 a forului decizi-onal al Regiunii Centru. Reuniunea de lucru a Consiliului pentru Dezvoltare Regionala al Regiunii Centru va avea loc in Sala Mare de Sedinte a Consiliului Judetean Brasov, incepand cu ora 11. Cei 24 de membri ai CDR Centru invitati, vor dezbate cele 9 subiecte propuse de catre ADR Centru pe Ordi-nea de zi a sedintei, punand accent pe analiza stadiului proiectelor depuse spre finantare cu fonduri nerambursabile in acest an, dar si alte teme de proiecte de finantare care pot fi depuse sau prin care pot colabora pentru dezvoltarea municipiilor, judetelor si a Regiunii.

La aceasta intalnire de lucru, organizata de catre Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru vor participa reprezentantii celor sase judete din Regiunea Centru, respectiv Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu, precum si invitati din alte structuri ale administratiei publice locale. Aceasta intalnire reprezinta prima reuniune de lucru a acestui for decizional regional din anul 2017.

Ordinea de zi a sedintei cuprinde proiectul de hotarare privind aprobarea Raportului de activitate al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru pe anul 2016, precum si a Raportului executiei bugetare a ADR Centru pentru anul 2016. Prezentarea implementarii fondurilor europene 2007-2013 la nivelul Regiunii Centru va fi un alt subiect abordat, fiind evidentiate fondurile derulate prin ADR Centru din cadrul Programului Operational Regional si cel al Cresterii Competitivitatii Economice. Incheierea anului 2016 cu o absorbtie de 82,51% prin POR 2007-2013, respectiv 93,9% prin proiectele POSCCE 2007-2013, derulate prin ADR Centru, numarul total de proiecte si fondurile derulate prin celelalte Programe Operationale la nivelul Regiunii, dar si principalii indicatori atinsi prin proiectele derulate, sunt prezentate la acest punct al Ordinii de zi.

Discutiile intalnirii vor mai viza informarea reprezentantilor administratiei publice locale cu privire la implemen-tarea Programului Operational Regional 2014-2020 la nivelul Regiunii Centru, respectiv stadiul prioritatilor lansate sau care se vor lansa spre finantare, probleme intalnite in procesul de depunere si evaluare a acesto-ra, dar si perspectivele semnarii primelor contracte de finantare nerambursabila. Tot in cadrul POR 2014-2020, se va discuta despre stadiul elaborarii Documentului Cadru pentru Strategia de Cercetare si Inovare Regionala pentru Specializare Inteligenta (CONCEPT NOTE) – Regiunea Centru, inclusiv lansarea metodo-logiei scrisorilor de intentie pentru entitatile de inovare si transfer tehnologic si parcuri stiintifice, pentru care se va aloca un interval de timp separat.

Alte puncte de pe Ordinea de zi a sedintei de miercuri de la Brasov aduc in atentia membrilor CDR Centru avizarea Acordului Specific incheiat intre Comisia Europeana si ADR Centru, privind functionarea Centrului de informare Europe Direct Regiunea Centru in anul 2017 si avizarea Raportului de activitate al CRESC Cen-tru pe anul 2016. Cei prezenti in sala vor decide si asupra participarii ADR Centru ca partener in proiectul ScaleUp Transylvania – “Support Innovative SMEs from Transylvania to Expand their Business on New Markets” (”Sprijin pentru IMM-urile inovatoare din Transilvania pentru a-si extinde afacerea pe noi piete”) si alocarea co-finantarii aferenta bugetului propriu.

Sedinta se va incheia cu informarea privind activitatea din anul 2016 a reprezentantului pentru Parteneriatul dintre Regiunea Centru si Landul Brandenburg si posibilitatile de dezvoltare a colaborarii bilaterale in anul 2017. Materialele pentru aceasta sedinta a CDR Centru se regasesc pe pagina www.adrcentru.ro, sectiunea Despre noi.

Alba Iulia, 21.03.2017