Cerere mare de fonduri nerambusabile pentru reabilitarea infrastructurii sociale de la nivelul Regiunii Centru

Din cauza bugetului depasit, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru anunta suspendarea, la nivelul Regiunii Centru, a domeniului ce aloca fonduri nerambursabile pentru reabilitarea infrastructurii sociale. Cei ce doresc mai pot depune proiecte pana la data de 25 iunie 2010, ora 12,00, limita de timp stabilita de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului ca data de suspendare a domeniului. Domeniul major de interventie 3.2 din cadrul Programului Operational Regional aloca 10,63 milioane euro fonduri nerambursabile pentru „Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea si echiparea infrastructurii serviciilor sociale” din Regiunea Centru.

Prin fondurile alocate acestui domeniu se pot reabilita centrele sociale cu destinatie multifunctionala, care pot acoperi o gama variata de servicii, cu scopul de a ajuta persoanele in dificultate, incepand cu acceptarea lor in centru, pana la rezolvarea unor probleme specifice cu care acestea se confrunta, inclusiv prin organizarea unor ateliere de lucru pentru dezvoltarea deprinderilor de viata independente si a competentelor profesionale. De asemenea, se pot solicita fonduri nerambursabile si pentru investitii in centrele rezidentiale care asigura servicii de cazare de lunga durata, asigurandu-se astfel un cadru adecvat de gazduire si ingrijire a persoanelor aflate in dificultate. Acest domeniu major de interventie a fost lansat la nivel regional in data de 28 ianuarie 2008. Pana la 31 mai 2010 un numar de 43 de proiecte au fost depuse spre finantare pe acest domeniu, din care 4 cereri sunt deja contractate si aflate in derulare. Cele 4 proiecte solicita ca finantare nerambursabila suma de 1,86 milioane euro. In perioada urmatoare alte 4 proiecte, ce se afla in etapa precontractuala, vor semna contractele de finantare prin care solicita 2,72 milioane euro. Un numar de 8 proiecte din cele depuse, au fost respinse pana la 31 mai 2010, un proiect, prin care se solicita 0,62 milioane euro, a trecut in lista de rezerva a domeniului si alte 26 de proiecte, ce solicita 13,40 milioane euro, sunt in curs de evaluare.

„La fel ca si in celelalte tari ale Uniunii Europene si la nivelul Regiunii Centru serviciile sociale trebuie sa reactioneze prompt si rapid in sprijinul celor care au nevoie, trebuie sa ofere acces egal tuturor cetatenilor. Dupa o viata de munca, asigurarea unor conditii decente de trai, odihna sau relaxare reprezinta cel putin un drept al persoanelor in varsta. Reabilitarea unor centre sociale, sau rezidentiale va ajuta administratiile publice local, sau furnizorii privati de servicii sociale sa creeze conditiile necesare pentru servicii de calitate”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Pana la 31 mai 2010 suma solicitata de catre proiectele depuse, contractate si ramase in evaluare a depasit bugetul alocat domeniului cu peste 7 milioane euro. Cei ce doresc sa depuna proiecte spre finantare vor trebui sa urmareasca modernizarea sau extinderea cladirilor de tip centru social (spatii de cazare, cantine, grupuri sanitare etc); modernizarea utilitatilor generale si specifice ale centrelor sociale; crearea si modernizarea facilitatilor de acces pentru persoane cu dezabilitati; amenajarea unor ateliere de lucru, dotarea cu echipamente.