Cetatea Alba Iulia a fost cucerita! De tinerete, voie buna si spirit european!

Vineri, in 8 mai 2015, peste 800 de tineri si copii, dar si multi alti oameni cu voie buna si cu spirit tanar, au participat la CROSUL EUROPEI. Manifestarea sportiva, organizata de Ziua Europei, a reprezentat un nou eveniment al Centrelor Europe Direct Regiunea Centru si Alba Iulia, din cadrul ADR Centru si al Fundatiei PAEM Alba, realizat cu sprijinul Primariei municipiului Alba Iulia, al DJST Alba si alaturi de Consiliul Judetean Alba. Evenimentul s-a desfasurat pe intregul traseu din interiorul zidurilor fortificatiei Cetatii Alba Carolina, cu pornire din fata Catedralei Reintregirii din Alba Iulia. Atentia spectatorilor a fost atrasa si de spectacolul oferit de peste 120 de copii de la patru gradinite din Alba Iulia, care au prezentat costume ale unor personaje de basm si care au fost antrenati intr-un flash-mob dansant, alaturi de alergatori.

Devenit deja o traditie in Alba Iulia, Crosul Europei este un foarte bun prilej pentru promovarea valorilor europene catre tineri, si nu numai, dar constituie si o oportunitate pentru cei mici sa se distreze si sa invete, in acelasi timp. Un Clown, o Printesa si-un Pirat, dar si Hello Kitty, alaturi de figurine in marime naturala ale Zeitei Europa si frumoasei Romanii, precum si a unui super erou, intruchipat de ”EuroMan”, au animat participantii la Cros si au dat o vesela pata de culoare sutelor de tricouri albastre ale alergatorilor.

Primul concurent care a trecut linia de sosire, Alexandru Pintea, din Blaj, a castigat trofeul celui mai rapid alergator, precum si o bicicleta mountain-bike. Premierea tuturor castigatorilor a fost realizata de vicepresedintii Consiliului Judetean Alba, domnii Florin Roman si Alin Cucui, de viceprimarul albaiulian Gabriel Plesa, de doamna Maria Ivan, director in cadrul ADR Centru si de presedintele Fundatiei PAEM Alba, domnul Vasile Voicu Bora. Primarul municipiului Alba Iulia, domnul Mircea Hava si directorul general ADR Centru, domnul Simion Cretu au inmanat primului clasat Marele Premiu si celei mai bune alergatoare, Denisa Talpas, tot din Blaj, un Ipod. Cupe, medalii, corturi, rucsacuri si multe obiecte pentru timp liber au fost oferite primilor trei clasati atat la masculin, cat si la feminin. Sute de obiecte promotionale, care sa le reaminteasca de eveniment, au primit toti participantii. Premii speciale au mai obtinut cel mai tanar concurent, precum si cel mai informat cetatean despre istoria Uniunii Europene. Cuplul de varstnici care cunoaste atat semnificatia zilei de 9 mai, cat si importanta de a fi cetatean european, i-a impresionat pe cei prezenti prin faptul ca au alergat tinandu-se de mana, un simbol al unitatii europene premiat de catre cele doua echipe Europe Direct, care au ingemanat, alaturi de cei doi batranei de 80 de ani, pe scena atat perseverenta, cat si responsabilitate si simtul civic. Toti In acelasi timp, DJST Alba a premiat participantii la cros care s-au clasat pe trei categorii de varsta (sub 13 ani, intre 14 si 18 ani, precum si intre 19 si 35 de ani).

”Ziua de 9 mai are in constiinta poporului roman, o tripla semnificatie: proclamarea Independentei de stat a Romaniei la 9 mai 1877, victoria coalitiei Natiunilor Unite in cel de-al doilea Razboi Mondial, dar si Ziua Europei. In acest an, ADR Centru, impreuna cu partenerii sai traditionali, a organizat evenimentul sportiv ca o manifestare mai larga, cu mai multe puncte de atractie. Am parcurs intregul traseu al zonei reabilitate prin proiecte europene in Cetatea Alba Carolina, pentru ca am dorit sa ilustram sprijinul acordat dezvoltarii regiunii noastre de Uniunea Europeana, sa implicam si cooptam cetatenii in activitatile pe care le desfasuram. Cu alte cuvinte, noi sarbatorim o zi care a adus cetatenilor din Romania o serie de drepturi si beneficii, o uniune prin care am dobandit dreptul de a munci in toate statele UE sau sa calatorim doar cu buletinul, care a sustinut prin fonduri nerambursabile dezvoltarea judetului Alba si a Regiunii Centru, datorita careia nivelul traiului de viata s-a imbunatatit”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

”Ziua Europei poate fi un motiv de sarbatoare care se datoreaza faptului ca, geografic, Romania apartine Europei. In mod clar, pentru Alba Iulia, Europa inseamna o poarta deschisa, provocari indraznete, competitie si rezultate pe masura. Sunt sigur ca nu puteam sarbatori mai bine decat cu tinerii, viitorul nostru si al Europei, intr-un concurs care sustine dictonul “mens sana in corpore sano”. Depinde doar de noi sa fim parte a unei lumi la care am visat si pe care ne-am dorit-o mereu, sa privim cu fruntea sus spre valorile reale ale Europei si sa devenim, noi insine, prin tinerii de azi, una dintre ele, a declarat domnul Mircea Hava, Primarul municipiului Alba Iulia.

Castigatori Crosul Europei – editia a II-a
Locul I – Pintea Alexandru
Locul II – Cristea Darius
Locul III – Bogya Tamas

Fete
Locul I – Talpas Denisa
Locul II – Ginta Nicoleta
Locul III – Molnar Bianca

La buna organizare a evenimentului au mai contribuit: Inspectoratul Scolar Judetean impreuna cu scolile si liceele din municipiu, Asociatia AS Speromax si Fundatia Comunitara Alba, Crucea Rosie Filiala Alba, SJA Alba si IJJ Alba. Mediatizarea evenimentului a fost asigurata de partenerii media: ziarele Unirea si Apulum, Alba TV, Radio Reintregirea, Ardeleanul FM, Atlas FM si Radio Unirea, precum si de portalele de stiri si sport: Alba 24, Stiri si reportaje Alba, ProALBA, Revista de Alba,  Plaiu Luminatu, Silpres.Info si Alba Sport.