Cetățenii germani au descoperit la ei acasa frumusețea folclorului și a tradițiilor regiunii noastre

Ca urmare a participarii cu mult succes a reprezentantilor ADR Centru la editiile din ultimii ani ale Zilelor Landului Brandenburg, conducerea Primariei din orasul Bad Freienwalde si Asociatia de turism locala, au transmis, catre Agentie si catre Consiliul Judetean Alba o invitatie de a participa la editia din acest an a evenimentului Zilele Orasului. In anii 2010-2016 mii de vizitatori au trecut pe la standurile regiunii noastre, partenera cu landul german de peste un deceniu, fapt pentru care, in acest an, participarea romaneasca a fost mai ampla, in vederea prezentarii obiceiurilor deosebite ale oamenilor din inima Romaniei.
Expertii ADR Centru au prezentat oportunitatile de petrecere a timpului liber in Regiunea Centru, au subliniat frumusetea atractiilor turistice si traditiile din regiune, expunand materialele de prezentare ale celor sase judete, dar si ale multor municipalitati care au pregatit brosuri si pliante in limba germana. In standul roman au fost organizate proiectii ale unor filme realizate in Transilvania. Pentru ca publicul german sa fie atras la standul regiunii noastre si pentru ca localnicii sa se poata informa cu privire la dezvoltarea vietii economico-sociale in Regiunea Centru, grupul de artisti si mesteri populari coordonat de Centrul de Cultura ”Augustin Bena” au organizat mini-spectacole, si i-au invitat la stand, dar si in Romania, pe participantii la sarbatoarea germana, inclusiv prin chemari de tulnice si cu cantece populare de exceptie. Toti cei care au vizitat standurile puse la dispozitie de organizatori s-au documentat despre posibilitatile de investitii si de petrecere a timpului liber in regiunea noastra.

”Parteneriatul nostru cu Landul Brandenburg se dezvolta continuu, de aproape 15 ani, iar in anul urmator vom avea jubileul de un deceniu al unei cooperari institutionalizate, ca urmare a deschiderii Reprezentantei Landului Brandenburg in Regiunea Centru. Activitatea noastra vizeaza, in primul rand, prezentarea posibilitatilor de investitii in intreaga regiune si de dezvoltare economica bilaterala, lucru care implica inclusiv atragerea de turisti din Germania in Regiunea Centru. De asemenea, un obiectiv foarte important este dezvoltarea schimbului de informatii, ca sa sustinem activitatile de parteneriat derulate de factorii de decizie politico-administrativa. Legat de aceste activitati de parteneriat, am considerat ca orice prezenta romaneasca in Germania nu poate fi decat de bun augur, de aceea am sprijinit schimburile in domeniul turismului cultural. Cautam permanent noi oportunitati de cooperare, cautam sa atragem investitori si ne bazam pe acest gen de relatii bilaterale pentru a ne face cunoscuti, in primul rand pentru publicul larg. Beneficiind de sprijinul partenerilor germani, vom putea fundamenta atragerea de fonduri pentru dezvoltare, dar si sa cream aici, in mijlocul Transilvaniei, un climat socio-economic cat mai apropiat de cel din Germania”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, referindu-se la vizita delegatiei Regiunii Centru in landul german Brandenburg.

Informatii de background privind manifestarea Zilele Orasului Bad Freienwalde 2017

Orasul Bad Freienwalde este situat pe o ramura veche a raului Oder, la granita nord-estica a Germaniei cu Polonia. Padurile din zona si izvoarele sale medicinale fac ca acest oras sa fie o statiune de vara preferata a locuitorilor din Berlin, aflati la mai putin de 50 km spre sud-vest si care merg in aceasta localitate pentru o vedere panoramica superba asupra vaii Oder. Satul Vrienwalde a fost mentionat pentru prima data in 1316 si a aparut ca oras in 1364. Din 1618, conacul Freienwalde a fost detinut direct de alegatorii printului de Brandenburg. Localitatea Freienwalde a obtinut statutul oficial al de oras balnear (Bad) in 1925, populatia actuala numarand circa 12.500 locuitori, la care se adauga vara mii de turisti berlinezi.
La genul de evenimente tip Zilele Orasului, spre deosebire de manifestarile similare din Romania, in fata publicului german se prezinta activitatile cu si pentru tineri si copii, in general tot ce tine de spectacole de de orice fel, precum si manfestari dedicate dezvoltarii turismului si afacerilor cu specific regional. In stil specific german, toate evenimentele prezinta rezultatele muncii oamenilor, pentru ca toti locuitorii sa simta apartenenta la o regiune puternica, in plina dezvoltare la nivel european.
Regiunea Centru a beneficiat de un stand in zona centrala a localitatii, participarea romaneasca fiind organizata ca urmare a invitatiei presedintelui Asociatiei de Turism din Bad Freienwalde, dl. Andreas Hensel. Celelalte zone expozitionale au fost amplasate pe o suprafata de peste 5 kmp, fiind impartite pe zone tematice artelor, sportului si jocurilor. In sectorul dedicat artelor au fost amplasate mai multe scene, pe una dintre ele fiind prezentat duminica si spectacolul realizat de reprezentantii Centrului de Cultura ”Augustin Bena” Alba, eveniment care s-a bucurat de succes la public.

Parteneriatul dintre Regiunea Centru si Landul Brandenburg a fost demarat in 2002, fiind consolidat de-a lungul timpului prin dezvoltarea unor proiecte comune, vizite oficiale ale factorilor de decizie politica si delegatii ale oamenilor de afaceri. Cancelaria de Stat a Landului a sustinut activ eforturile de dezvoltare din Regiunea Centru si a impulsionat constant activitatile si proiectele comune derulate in regiunea noastra. Pe langa experienta administrativa a Landului Brandenburg, Regiunea Centru a mai beneficiat, in urma parteneriatului bilateral, si de un avantajos schimb de bune practici, deoarece acest land este cel mai avansat din Germania din punctul de vedere al introducerii si utilizarii pe scara larga a energiei produse din surse regenerabile. In aceste conditii, participarea la evenimente cum sunt Zilele Landului sau Zilele unor orase reprezinta, atat pentru partea romana, cat si pentru partea germana, o oportunitate, iar Regiunea Centru este pana in prezent singura din Romania care participa, incepand din 2010, cu un statut permanent la astfel de evenimente.