Conferinta regionala privind schimbarile demografice si influenta lor asupra dezvoltarii regionale

ADR Centru in colaborare cu Ministerul Federal al Economiei si Tehnologiei din Landul Brandenburg a organizat joi, 21 mai 2009, Conferinta Regionala „Schimbarile demografice si consecintele asupra dezvoltarii regionale – Influente asupra proiectelor finantate prin Programul Operational Regional“, avand ca scop prezentarea si discutarea diferitelor aspecte care se afla in stransa legatura cu procesele demografice. Evenimentul s-a bucurat de o larga participare regionala si internationala, desfasurandu-se la Hotel Parc din Alba Iulia.

Una dintre temele majore careia i se acorda o importanta din ce in ce mai mare la nivel european, dar si national, este evolutia demografica si efectele acesteia in diferitele domenii ale vietii socio-economice.
Trendurile demografice care afecteaza Regiunea Centru, evidentiate si in prognozele demografice, necesita o abordare mai complexa, din perspectiva proiectelor de dezvoltare pe care autoritatile locale le initiaza in cadrul programelor operationale, in special pe baza obiectivelor Programului Operational Regional – REGIO. Regiunea Centru a beneficiat de sprijinul Landului Brandenburg pentru a se informa cu privire la bunele practici in domeniul dezvoltarii de prognoze si programe. Cel mai important invitat al evenimentului a fost Dr. Gerd Harms, Ministru Plenipotentiar pentru Afaceri Interne si Europene, Membru al Comitetului Regiunilor, Presedintele comisiei EDUC din cadrul CoR si raportor in domeniul Schimbarilor demografice pentru acest for european.
Aceasta conferinta a vizat adoptarea unor politici sociale viabile, la nivelul dezvoltarii teritoriale, in special in ceea ce priveste scaderea demografica, si pregatirea de programe si proiecte concrete referitoare la aceste procese in stransa dependenta cu planificarea dezvoltarii. Un accent important s-a pus asupra transferului experientei partenerilor din Landul Brandenburg in ceea ce priveste abordarea si integrarea aspectelor legate de evolutia demografica in procesul de dezvoltare socio-economica si crearea de politici pentru dezvoltare regionala prin proiecte finantabile prin REGIO.
Manifestarea a fost organizata sub forma unor prezentari interactive, audiate de peste 60 de invitati, reprezentand autoritati publice locale din regiune, agentii de dezvoltare regionala, universitati, organisme intermediare constituite pentru implementarea programelor operationale, sau alte agentii constituite la nivel local sau regional.
Tema principala care a fost dezbatuta in cadrul reuniunii a fost definita de „Dimensiunea europeana a schimbarilor demografice“, subiect sustinut de Dr. Gerd Harms. In completarea acestei teme au fost analizate „Evolutia demografica si prognoza 2050 pentru Romania“ – de catre doamna Aura Alexandrescu, din partea INS Romania, „Importanta evolutiei demografice in planificarea regionala – prognoza demografica pentru Regiunea Centru“ – de catre domnul Mihai Pocanschi, director Departament Politici Regionale ADR Centru ?i „Programul Operational Regional 2007 – 2013 si implicatiile evolutiilor demografice in dezvoltarea de proiecte sociale, educationale si de dezvoltare urbana“ – de catre domnisoara Adriana Muresan, director Departament Programare si Relatii Publice ADR Centru. În cursul discutiilor au mai fost prezentate urmatoarele materiale: „Comparatie a proceselor de dezvoltare demografica intre Landul Brandenburg si Regiunea Centru“, „Consecintele evolutiei demografice pentru dezvoltarea regionala si pentru politica din Romania“, „Influenta proceselor de migratie asupra proceselor de dezvoltare si a politicilor sociale”, “Efectele evolutiilor demografice pentru mediul rural si urban din Romania“, „Efectele evolutiilor demografice pentru mediul rural din Landul Brandenburg“, „Efecte ale schimbarilor demografice pentru dezvoltarea urbana in Landul Brandenburg“, precum si subiectul legat de dezvoltarea prin Programul REGIO a municipiului Brasov – „Efecte ale schimbarilor demografice pentru dezvoltarea urbana in Regiunea Centru – studiu de caz pentru municipiul Brasov, pol de crestere national“.

„Organizarea unor evenimente de acest gen face parte din programul de informare al ADR Centru pentru pregatirea autoritatilor publice locale, dar si a tuturor celor interesati, referitor la importanta schimbarilor demografice si la fenomenul migratiei, coroborat cu imbatranirea populatiei. Aceste informatii sunt importante pentru cei care elaboreaza strategii si programe pe termen lung, in special pentru dezvoltare urbana, precum si pentru cei care dezvolta politici si proiecte sociale prin intermediul Programului Operational Regional. Prin aceasta conferinta vom identifica cele mai bune practici pentru scrierea de proiecte destinate dezvoltarii oraselor si municipiilor, dar si pentru imbunatatirea mediului social, in concordanta cu evolutiile demografice”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.