Consultare publică privind condiţiile speciale pentru contractele în domeniul construcţiilor

Ministerul Fondurilor Europene a lansat în consultare publică propunerile de condiţii speciale de contract agreate de FIDIC – Federaţia Internaţională a Inginerilor Consultanţi în Domeniul Construcţiilor. Condiţiile contractuale FIDIC sunt recunoscute la nivel global şi sunt cele care asigură premisele unei bune derulări a contractelor încheiate în domeniul construcţiilor.

“În trecut, România a avut transpuse în legislaţia naţională condiţiile speciale de contract agreate de FIDIC, care reprezentau clauze minimale obligatorii, însă actul normativ care le implementa a fost abrogat fără o minimă justificare pertinentă în mai 2009, fapt care a creat confuzie în rândul antreprenorilor şi în rândul beneficiarilor şi, implicit, a dus la aplicarea de corecţii financiare de către Comisia Europeană din cauza problemelor apărute în implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene. Din această cauză, acum suntem obligaţi să îndreptăm greşelile din trecut pentru a permite buna implementare a proiectelor finanţate din bani publici. Reintroducerea condiţiilor speciale de contract FIDIC în legislaţia naţională creează un cadru partenerial echitabil pentru ambele părţi implicate – beneficiari şi antreprenori”, a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
Pentru a putea transpune în legislaţia naţională condiţiile speciale de contract FIDIC, Ministerul Fondurilor Europene a avut în ultimele luni consultări cu toţi actorii implicaţi: Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerul Transporturilor, Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, ANRMAP, beneficiari, asociaţii profesionale ale constructorilor.
Pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene puteţi consulta:

  • Condiţii de contract pentru clădiri şi lucrări inginereşti proiectate de către beneficiar, respectiv [Vezi detalii]
  • Condiţii de contract pentru echipamente electrice şi mecanice şi pentru clădiri şi lucrări inginereşti proiectate de către antreprenor [Vezi detalii]

Ministerul Fondurilor Europene aşteaptă opinii pe marginea documentelor publicate până la data de 25 august 2013 la adresa de e-mail contact.minister@fonduri-ue.ro sau la numărul de fax: 021.302.53.37.