Cu fonduri Regio se va moderniza si drumul judetean Sadu – Rau Sadului – Sadurel, in judetul Sibiu

Un nou contract de finantare nerambursabila prin Programul Operational Regional, a fost semnat astazi, in beneficiul Unitatii administrativ teritoriale Judetul Sibiu. Acest proiect solicita spre finantare nerambursabila o suma de peste 43,44 milioane lei si vizeaza cresterea atractivitatii zonei turistice Sadu-Sadurel, prin „Modernizarea DJ 105G Sadu – Rau Sadului – Sadurel”.

Cu un buget total de aproape 53 milioane lei, din care peste 43 milioane lei fonduri nerambursabile, proiectul prevede reabilitarea drumului judetean care leaga zona centrala a judetului Sibiu de arealul turistic Sadu – Sadurel. DJ 105G este singura cale de acces in aceasta zona de unde se deschid apoi posibilitati de calatorie spre Muntii Cindrel, in vest, spre Marginimea Sibiului, in nord-vest, sau spre Muntii Lotrului si mai departe, chiar spre Parang, in sud-vest. Zona Sadu-Sadurel este cautata de turistii care doresc sa evadeze in natura si sa se bucure de relaxare intr-un climat placut, nepoluat, de unde pot sa faca deplasari, fie spre Cisnadie, fie spre Paltinis.

Principalul obiectiv al proiectului „Modernizarea DJ 105G Sadu – Rau Sadului – Sadurel” este cresterea atractivitatii zonei turistice de pe Valea Sadului, prin imbunatatirea accesibilitatii zonei. Practic, cu ajutorul fondurilor nerambursabile REGIO, vor fi reabilitati 20,175 kilometri de sosea, intre km 21+250 si km 41+425, se vor construi 31 de noi podete si inca 5 poduri vor fi reabilitate. Perioada de implementare a proiectului este de 28 luni, iar dupa realizarea investitiilor, beneficiarii se asteapta ca traficul in zona sa creasca aproximativ cu 10 procente.

„Ca si celelalte judete din Regiunea Centru, Judetul Sibiu s-a pregatit intens pentru atragerea si absorbtia fondurilor europene post-aderare. Prin proiectele contractate in domeniul infrastructurii de transport, Judetul Sibiu poate sa absoarba aproape 40 milioane euro, pentru reabilitarea drumurilor si a strazilor urbane, prin fonduri REGIO. Interesul crescut pentru accesarea fondurilor europene de institutiile si organizatiile sibiene a fost demonstrat prin cele peste 60 de cereri de finantare, depuse pe toate domeniile de interventie ale programului REGIO. 12 dintre aceste proiecte sunt deja contractate, iar alte 7 proiecte sunt in faza precontractuala. In acest moment, Consiliul Judetean Sibiu deruleaza patru proiecte vizand dezvoltarea infrastructurii rutiere. Toate acestea sunt importante pentru dezvoltarea judetului si a Regiunii Centru si, de aceea, ADR Centru, prin echipa sa de experti, va sustine si va monitoriza etapele implementarii corespunzatoare a tuturor aspectelor prevazute in aceste cereri de finantare”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Finantarea acordata acestui proiect este alocata prin Programul Operational Regional REGIO, Axa Prioritara 2, Domeniul Major de Interventie 2.1 – „Dezvoltarea si modernizarea retelei de drumuri judetene, strazi urbane – inclusiv constructia/reabilitarea soselelor de centura”.

Alba Iulia, 01.02.2010