Cum se scrie un proiect bun pentru finantare in domeniile creative si culturale?

 Timp de doua zile la Alba Iulia se desfasoara un seminar de informare si atelier de scriere proiecte pentru obtinere finantare europeana pentru proiecte din domenii creative si culturale. Seminarul de la Alba Iulia, organizat de catre Centrul Europe Direct Regiunea Centru din cadrul ADR Centru, alaturi de reprezentantii Biroului Europa Creativa din cadrul Ministerului Culturii, a atras peste 40 de participanti. Sesiunea de lucru ce are loc in perioada 8 – 9 iunie 2016, va fi urmata de o alta sesiune de informare ce va avea loc in data de 14 iunie 2016 la Sibiu, in cadrul Bursei de spectacole din Festivalul International de Teatru.

Un numar de 40 de reprezentanti ai autoritatilor publice locale, centre culturale si ai organizatiilor si institutiilor culturale din Alba Iulia, Aiud, Cugir, Brasov, Toplita, Bistrita Nasaud si alte localitati participa la acest seminar de la Alba Iulia. Evenimentul are doua parti: o informare generala despre Europa Creativa si liniile de finantare ale Subprogramului Cultura (proiecte de cooperare europeana, traduceri literare, retele si platforme europene), prezentarea unor exemple de proiecte finantate si a aspectelor practice privind completarea si depunerea cererilor de finantare si un atelier de lucru interactiv dedicat dezvoltarii competentelor necesare conceperii unui proiect de succes in cadrul liniei de finantare pentru proiecte de cooperare europeana.
                                                                                                                                                                   
Suntem bucurosi ca au venit si s-au inscris la acest eveniment reprezentanti din atatea orase, si nu neaparat din Regiunea Centru. De asemenea, suntem bucurosi ca aceste ateliere sunt recomandate de catre experti si consultanti pentru calitatea informatiilor si a evenimentelor realizate. Suntem deja la a treia editie de ateliere pe care le organizam pentru toti cei ce doresc sa participe si am dori ca si calitatea aplicatiilor depuse sa creasca si sa se obtina finantari care sa recunoasca si sa aprecieze componenta creativa din proiectele culturale propuse de catre entitatile din Romania. Dupa cum afirmau si colegii din Ministerul Culturii, aceste proiecte care se realizeaza in parteneriat cu alte tari europene nu au avut nici un lider de proiect din Romania si e timpul sa schimbam acest fapt”, a declarat doamna Maria Ivan, director Directia Coordonare ADR Centru.

Pentru sustinerea celor interesati sa depuna proiecte, acest tip de eveniment va continua la Sibiu, in cadrul Festivalului International de Teatru. Seminarul de la Sibiu se va axa pe prezentarea liniilor de finantare a doua programe europene, respectiv Programul Europa Creativa, subprogramul Cultura (proiecte de traduceri literare, platforme care sprijina mobilitatea si promovarea creatorilor, dar si actiuni speciale precum premiile UE pentru patrimoniu cultural, literatura, arhitectura si muzica, Capitalele europene ale culturii si Marca Patrimoniului European) si Programul Europa pentru Cetateni (proiecte de infratire, retele intre orase, proiecte de implicare ale societatii civile).

Ambele evenimente sunt organizate impreuna cu Biroul Europa Creativa Romania Subprogramul Cultura, precum si alaturi de Punctul Europa pentru Cetateni Romania din cadrul Ministerul Culturii, cu sprijinul Primariei Sibiu si al Teatrului National ”Radu Stanca” Sibiu pentru evenimentul din 14 iunie.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   Alba Iulia, 08.06.2016