DE SARBATORI, SOVATA SE PREZINTA CU DRUMURI REABILITATE PRIN FONDURI PHARE

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru informeaza cetatenii Regiunii Centru, si in special locuitorii judetului Mures, ca a fost finalizat proiectul de reabilitare a drumurilor urbane din statiunea balenoclimaterica Sovata. Dupa 18 luni de lucrari de reabilitare si peste 5,6 milioane euro investitii, miercuri 09.12.2009, va avea loc receptia lucrarilor terminate. La receptia lucrarilor vor participa, in prezenta domnului Peter Ferenc, primarul orasului Sovata si a membrilor Consiliului local, reprezentantii ADR Centru, ai Consiliului Judetean Mures, ai firmei de consultanta si ai constructorilor ce au realizat lucrarile.

Proiectul de reabilitare a drumurilor si aleilor din Sovata a fost finantat prin programul Phare 2005, program destinat dezvoltarii infrastructurii locale si regionale. Depus la sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru de catre Consiliul local Sovata, proiectul „Reabilitare drumuri urbane in statiunea balneoclimaterica Sovata” a fost aprobat spre finantare in noiembrie 2006. Data de incepere a lucrarilor a fost 30.05.2008, urmarindu-se prin acest proiect aducerea structurilor rutiere din Sovata la parametrii tehnici corespunzatori, necesari asigurarii unor conditii optime de transport si confort in circulatia auto si pietonala. De asemenea, prin lucrarile realizate s-a asigurat scurgerea apelor pluviale, facilitarea accesului spre zonele cu potential de dezvoltare economica si turistica si, nu in ultimul rand, imbunatatirea transportului de bunuri si persoane. Cu un buget total de peste 5,61 milioane euro, din care 4,71 milioane euro fonduri nerambursabile alocate de catre Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei, Consiliul Local Sovata a rezolvat o prioritate locala. Necesi-tatea proiectului a fost dictata de gradul avansat de degradare al cailor de acces, pentru valorificarea potentialului turistic al zonei. Prin fondurile alocate au fost reconstruite un numar de 15 strazi, pe o lungime de 11.382 m, au fost modernizate 6 alei pietonale pe o lungime de 3.127 m si inca 3 poduri au fost reabilitate.

„Este un proiect care s-a realizat conform graficului de timp propus in cererea de finantare, iar rezultatele sunt vizibile. Reputatia statiunii Sovata se cunoaste, fiind datorata atat proprietatilor terapeutice ale apelor termale cat si datorita aerului pur, bogat in aerosoli, a asezarii si imprejurimilor deosebit de pitoresti, a celor 5 lacuri saline din statiune, cat si a mijloacelor de agrement existente, care atrag turisti romani si straini pe tot parcursul anului. Acestea sunt doar cateva motive pentru care implementarea acestui proiect va contribui la dezvoltarea economico-sociala a zonei, a judetului Mures dar si a Regiunii Centru” , a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR CENTRU.

Dupa receptia la terminarea lucrarilor, conform contractului de finantare, vor urma alte 365 de zile de notificare a defectelor. Daca in aceasta perioada vor fi notificate defecte acestea se vor repara pe cheltuiala con-structorului, iar in perioada noiembrie-decembrie 2011 va avea loc receptia finala a lucrarilor.

Presa are acces liber la acest eveniment, programat a se desfasura in data de 09.12.2009, cu incepere de la ora 11,00 la sediul Primariei Sovata.

Alba Iulia
08.12.2009

Vezi film de prezentare lucrari reabilitate