DELEGATIE DIN REGIUNEA CENTRU IN VIZITA IN LANDUL BRANDENBURG

Importanta surselor de energie regenerabila si oportunitatile de dezvoltare regionala, in conditiile transformarilor socio-economice din ultima perioada, au fost temele principale ale discutiilor purtate de reprezentantii Regiunii Centru, care au participat la o vizita de lucru in landul german Branden-burg, in perioada 14-17 septembrie 2009. Un punct important pe agenda acestei vizite a fost intalnirea delegatiei regiunii noastre cu primul ministrul al Landului Brandenburg, domnul Matthias Platzeck.
Delegatia Regiunii Centru in Landul Brandenburg, condusa de domnul director general Simion Cretu, a vizat participarea la Comitetul de Coordonare al proiectului „Resurse regenerabile de energie – o solutie pentru dezvoltarea durabila a doua regiuni Europene – RenERg EuReg”, proiect finantat de Comisia Europeana prin Programul Cadru 7, componenta Regiuni ale Cunoasterii. Un al doilea obiectiv al vizitei a constat in participarea la Conferinta internationala IBA, organizata la Groβräschen, in cadrul careia ADR Centru a participat la Atelierul de lucru referitor la Schimbarile de Identitate Regionala, in contextul schimbarilor socio-economice europene si mondiale.

In cadrul Comitetului de Coordonare al proiectului RenERg EuReg s-a analizat stadiul implementarii acestui important proiect si graficul propus al actiunilor ce se vor desfasura in ultimul trimestru al anului 2009 si inceputul anului 2010. Una dintre cele mai importante actiuni de intreprins in aceasta perioada se refera la realizarea strategiei Regiunii Centru pentru utilizarea resurselor regenerabile de energie, la care se adauga si elaborarea unui Plan Comun de actiune al regiunilor Lusatia-Brandenburg si Centru pentru utilizarea eficienta a resurselor de energie regenerabila. Practic, prin aceste activitati, Regiunea Centru va beneficia de un trans-fer de cunostinte si bune practici in privinta modului cum pot fi valorificate aceste resurse energetice.

O componenta importanta a lucrarilor Comitetului de Coordonare a vizat stabilirea obiectivelor si a metodelor de organizare a unui seminar si a unui eveniment de intermediere a parteneriatelor cu experti si investitori germani, care se vor desfasura in Regiunea Centru in anul 2010. In acest cadru, a fost discutata posibilitatea intensificarii cooperarii regionale dintre cele doua regiuni europene, prin promovarea oportunitatilor de investitii din Regiunea Centru si prin organizarea unei vizite a unui grup de investitori germani in regiunea noastra.

In cadrul Conferintei internationale IBA, desfasurate in acelasi oras german, reprezentantii Regiunii Centru au prezentat celor peste 200 participanti problematica dezvoltarii regionale in Romania. Asemanarea dintre Re-giunea Centru si Landul Brandenburg este data de faptul ca si germanii au avut o regiune cu un pronuntat specific minier si cu o industrie slab tehnologizata. In acest moment, Brandenburg a ales calea dezvoltarii prin tehnologii energetice regenerabile si prin aducerea noilor tehnologii numai in unele centre industriale, iar in alte localitati a fost impulsionata dezvoltarea turismului.

Ca o concluzie a celor patru zile de vizita in landul german, domnul Simion Cretu a avut o scurta intrevedere cu domnul Matthias Platzeck, primul ministru al Landului Brandenburg. In cadrul intalnirii, premierul regiunii germane a subliniat importanta colaborarii bilaterale si necesitatea promovarii Regiunii Centru la nivel euro-pean, inclusiv prin organizarea de vizite reciproce ale unor grupuri de investitori.

„In acest moment problema resurselor de energie regenerabila nu mai poate fi tratata doar ca o problema cu rezolvare in viitor. Realitatea ne arata ca, daca vom reusi sa le furnizam celor interesati strategia pe care o propunem, vom fi avangarda ce va fi capabila, prin analizele si structurile create, sa sustina si din acest punct de vedere dezvoltarea economica a Regiunii Centru. Pe de alta parte, dezvoltarea regiunii noastre nu se poate realiza fara sprijinul pe care il pot acorda investitorii germani, care s-au aratat interesati de oportunitatile pe care le-am prezentat. In acest sens asteptam si suportul autoritatilor locale, care pot sa-si promoveze mai bine interesele si obiectivele. Acest deziderat poate fi usor atins, deoarece beneficiem de tot sprijinul si increderea domnului prim ministru al landului Matthias Platzeck. De fiecare data, pe parcursul celor doua vizite pe care domnia sa le-a efectuat in Regiunea Centru, am reusit sa ne intalnim si sa discutam des-pre cele mai bune posibilitati de colaborare. Privind vizita noastra in Germania din aceste puncte de vedere, pot sa afirm ca ea a atins toate obiectivele pe care ni le-am propus si ca in scurt timp vom putea defini o strategie de dezvoltare a resurselor regenerabile de energie in zona noastra, cu sprijinul unor seriosi investitori germani”, a declarat dupa intoarcerea din Germania domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.