DEZBATERE PUBLICA PRIVIND DEZVOLTAREA MUNICIPIULUI BRASOV

Pentru a asigura absorbtia celor peste 74 milioane euro, fonduri nerambursabile, alocate prin programul REGIO pentru dezvoltarea municipiului Brasov, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, impreuna cu municipalitatea Brasov, a organizat in data de 9 februarie 2009, o importanta dezbatere publica. Acest eveniment a avut rolul de a prezenta polul de crestere Brasov, in cadrul unei intalniri intre toti partenerii de la nivel local, regional si national pentru discutarea modului de lucru privind realizarea cu succes a obiectivelor propuse in Planul Integrat de Dezvoltare al polului de crestere Brasov.

Prin intermediul Axei Prioritare 1 – „Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – poli urbani de crestere“, a Programului Operational Regional se doreste cresterea calitatii vietii si crearea de noi locuri de munca, prin reabilitarea infrastructurii urbane, imbunatatirea serviciilor urbane, inclusiv a serviciilor sociale, precum si prin dezvoltarea structurilor de sprijinire a afacerilor si a antreprenoriatului. Unul dintre sub-domeniile acestei axe il reprezinta „polii de crestere” nominalizati prin HG 998/2008 pentru desemnarea polilor de crestere si polilor de dezvoltare urbana in care se realizeaza cu prioritate investitii din programele cu finantare comunitara si nationala, cu modificarile si completarile ulterioare. La nivelul Regiunii de Dezvoltare Centru a fost desemnat ca si pol de crestere municipiul Brasov si arealul metropolitan aferent.

In cadrul evenimentului care a avut loc in prima decada a lunii februarie la Brasov s-a prezentat conceptul polului de crestere, rolul coordonatorului de pol, obiectivele Planului Integrat de Dezvoltare ale polului de crestere Brasov si o situatie privind stadiul implementarii Programului Operational Regional la nivelul Regiunii Centru. La manifestare au participat prefectul judetului Brasov, domnul Ion Gontea, primarul municipiului Brasov, George Scripcaru, directorul general al Autoritatii de Management a Programului Operational Regional, Gabriel Friptu – Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, precum si reprezentanti ai conducerii ADR Centru. Lucrarile au fost conduse de catre domnul Simion Cretu, director general ADR Centru. Cei peste 40 de participanti la eveniment au primit informatii specifice privind implementarea programului REGIO in Regiunea Centru din partea doamnelor Maria Ivan, director Organism Intermediar si Adriana Muresan, director Programe si Relatii Publice.

„Locuitorii din Brasov sunt primii beneficiari ai acestui nou concept de dezvoltare urbana, pe baza Planurilor Integrate. Obiectivul acestui nou concept il reprezinta imbunatatirea vietii in orase, prin reabilitarea infrastructurii si imbunatatirea serviciilor, precum si prin dezvoltarea sistemului de sprijinire a afacerilor. Astfel, in cadrul acestei axe prioritare, vor fi finantate planuri integrate de dezvoltare urbana pe termen mediu sau lung, avand ca scop regenerarea arealelor urbane, clar delimitate spatial in cadrul oraselor. Aceste planuri vor putea contine mai multe proiecte concrete, care vizeaza aspecte bine definite privind dezvoltarea urbana. Prin acest eveniment vom oferi informatii celor interesati, si publicului larg, despre modul in care vor fi atinse obiectivele de dezvoltare ale polului de crestere Brasov”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Agenda evenimentului este anexata prezentului material.

Documente

Agenda pol Brasov