„DEZVOLTAREA ARMONIOASA A REGIUNII CENTRU ESTE FOARTE IMPORTANTA!”

In cursul zilei de joi, 6 martie 2008, domnul Laszlo Borbely, ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, a efectuat o scurta vizita in judetul Alba, avand o importanta intrevedere cu domnul Simion Cretu, director general al ADR Centru. Tema intalnirii a constituit-o stadiul implementarii proiectelor finantate din fonduri europene in Regiunea Centru.

Joi, 6 martie 2008, dupa ce s-a intalnit cu mai multi primari si specialisti din administratia publica locala din judetul Alba, domnul ministru Laszlo Borbely a participat, la sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru din Alba Iulia, la o intalnire de lucru cu domnul Simion Cretu, director ge-neral al Agentiei. In cadrul discutiilor, ministrului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor i-au fost prezentate rapoarte privind evolutia pro-gramelor finantate din fonduri europene. A fost analizat modul de imple-mentare a programelor finantate din fonduri de preaderare, respectiv prin programul Phare CES si interlocutorii au ajuns la concluzia ca in Regiunea Centru se poate vorbi de un foarte bun grad de absorbtie al acestor fon-duri, care a ajuns chiar si la 98%.
Un mare accent s-a pus insa pe rolul important al ADR Centru, de Organism Intermediar pentru Programul Operational Regional (POR) – „Regio” 2007-2013. In acest sens domnul Lasylo Borbely a fost informat despre portofoli-ul de proiecte existent in baza de date a ADR Centru, precum si depre ac-tiunile de informare realizate pana in prezent de expertii ADR Centru, pre-cum si despre stadiile in care se gasesc proiectele deja depuse spre finan-tare prin POR. Domnul ministru Laszlo Borbely a subliniat ca desi in Regiu-nea Centru a fost depus primul proiect in cadrul programului „Regio”, si este posibil ca primul contract de finantare sa fie semnat tot in aceasta regiune, trebuie ca autoritatile publice locale sa fie mult mai implicate in procesul de informare si constientizare a importantei celui mai avansat dintre programele operationale din Romania.

„Consider ca Regiunea Centru este oarecum favorizata in privinta informatiilor privind POR 2007-2013. Aceasta poate si pentru faptul ca lansarea nationala a acestui program a avut loc in aceasta regiune, in luna iulie a anului trecut, la Sibiu. Totusi, trebuie insistat pe langa autoritatile publice sa se implice activ in procesul de informare privind beneficiile acestui program operational. Ce este cel mai important este faptul ca am vazut ca aici exista un foarte solid portofoliu de proiecte si cred ca, in ceea ce priveste absorbtia fondurilor, in Regiunea Centru nu vor exista bani necheltuiti”, a declarat domnul Laszlo Borbely, ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, la finalul intalnirii de la ADR Centru.

„I-am prezentat domnului ministru situatia privind implementarea proiec-telor finantate prin programul Phare CES, finantat din fonduri de pre-aderare. Am discutat foarte mult si despre gradul de absorbtie a fonduri-lor structurale, prin Programul „Regio”. Pentru dezvoltarea armonioasa a Regiunii Centru este foarte important sa promovam acele proiecte care asigura interdependenta mai multor finantari, in beneficiul cat mai mul-tor locuitori ai regiunii. Suntem pregatiti sa evaluam corect si complet toate oportunitatile regionale, astfel incat centrul tarii sa fie un foarte bun exemplu pentru derularea fondurilor structurale europene in Romania”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, dupa intalnirea cu domnul ministru Laszlo Borbely.

Alba Iulia
07.03.2008