Dezvoltarea economiei montane este un obiectiv major al ADR Centru

Participarea ADR Centru la Mountain Business Summit poate fi considerata ca fiind un real succes avand in vedere ca deschide calea spre o mai buna valorificare a resurselor naturale si antropice a zonelor montane. ”Pentru noi, valorificarea resurselor reprezinta o tema centrala. Conform ultimelor rapoarte Eurostat, Romania se situeaza pe penultimul ultimul loc intre statele membre UE la productivitatea resurselor in economie, cu doar 0,70 euro pe kilogram de materie prima utilizat in anul 2016, ceea ce reprezinta doar o treime din media UE28 (care este de 2,07 euro/kg). Pornind de la aceasta realitate, coroborat cu faptul ca suprafata Regiunii Centru este acoperita de zona montana in proportie de 47%, devine clar ca zona montana are nevoie de o abordare integratoare care sa asigure, pe langa extinderea activitatilor, cresterea valorii adaugate a resurselor utilizate. Un prim pas este integrarea diverselor activitati economice din zona intr-un concept mai larg, numit Economie montana, capabil sa genereze o masa critica necesara pentru dezvoltarea antreprenoriatului si atragerea de investitii. De asemenea, dincolo de resursele materiale, zona montana are nevoie de resurse de cunoastere, inclusiv din domeniul IT&C, care sa accelereze transferul in modernitate astfel incat patrimoniul cultural si natural al muntelui sa fie valorificat, nu afectat” este de parere Simion Cretu, directorul general al ADR Centru.

Mountain Business Summit 2017 a avut loc in prima decada a lunii iulie 2017, in Muntii Pirinei, la Tarbes – Franta. Acest eveniment a fost conceput ca un targ international major care sa aduca impreuna toti jucatorii cheie care contribuie la dezvoltarea economica a zonei montane. Evenimentul a fost special conceput pentru entitatile active in urmatoarele domenii: Dezvoltare imobiliara, Gestiunea programelor de lucrari publice, Intretinere, reparatii, sanatate si securitate, Mobilitate si transporturi terestre, Noi tehnologii, sisteme si proces, Energie si mediu sustenabile, Exploatari de cariera, Cercetare si Dezvoltare, Agricultura si cresterea animalelor, Ospitalitate si catering, Turism, SPA, Sporturi si activitati de petrecere a timpului liber, Arhitectura si Design de interior, Mestesuguri, Investitii imobiliare si management al proprietatilor, Banci si asigurari, Educatie si instruire, Salvare montana, Armata. Au participat reprezentanti din Italia, Romania, Franta, Spania, Belgia, Georgia, China, Slovenia, Maroc, Turcia, Austria, Iran, Japonia, China, SUA, ceea ce a constituit o ocazie unica pentru a intalni noi parteneri si a stabili legaturi cu acestia.

Pe parcursul celor trei zile ale Targului, delegatia ADR Centru a avut intalniri si discutii cu reprezentanti ai unor companii precum Dralan Technologies (Franta), Aubrilam (Franta), Geolok (Franta), HydroWay (Franta), Karvi Group (SUA), Nexeya (Franta), Sanisphere (Franta) Ecowgas (Franta), Energie du France (EDF), la care se adauga camere de comert si agentii guvernamentale de promovare a investitiilor din Spania, Iran, Turcia, Utah (SUA), Japonia, Maroc. De asemenea, au mai avut loc intalniri bilaterale cu acceleratorul de afaceri French Tech Hautes Pyrenees, o asociatie a producatorilor de articole de lana din Pirinei, biroul de studii Pyreneenne d’ Ingenierie Conseil & Strategie, Asociatia Hiking Europe, Inspace Institute. Temele abordate s-au centrat pe oportunitatile de afaceri din Regiunea Centru, cu accent pe domeniile regionale de specializare inteligenta: Turism Balnear, Agricultura si Industrie Alimentara, Mediu Construit Sustenabil, Industrie Medicala si Farmaceutica, IT si Industrii Creative, Silvicultura si Procesarea Lemnului, posibilitatile de dezvoltare a economiei montane regionale precum si avantajele fiscale si non-fiscale accesibile investitorilor.

Mountain Business Summit, la care ADR Centru a participat in calitate de invitat al principalului organizator, Advanced Business Events, a fost si un exercitiu in vederea organizarii unui eveniment similar in Regiunea Centru, in anul 2018, eveniment care va fi orientat tot spre dezvoltarea economiei montane.