Dezvoltarea industriilor culturale si creative din Regiunea Centru cu sprijinul expertilor internationali

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a organizat, timp de trei zile, la sediul central din Alba Iulia si la Sibiu, o vizita a unui grup de experti internationali, pentru o analiza mutuala a documentelor strategice elaborate la nivel regional in cadrul proiectului CRE:HUB. Acest proiect isi propune sa imbunatateasca politicile pentru industriile culturale si creative din Regiunea Centru, in vederea cresterii volumului fondurilor nerambursabile care ar putea fi atrase in acest domeniu prin Programul Operational Regional 2014-2020.

ADR Centru implementeaza, in calitate de partener, proiectul PGI01511 – CRE:HUB – ”Policies for cultural CREative industries: the HUB for innovative regional development”, care inseamna, in traducere: ”CRE: HUB – Politici pentru industriile Culturale si Creative: Elementul central al dezvoltarii regionale bazata pe inovare”. Acest proiect, coordonat de Regiunea Basilicata din Italia, este finantat in cadrul programului de cooperare interregionala al Comisiei Europene – Interreg Europe si este implementat de un consortiu format din 8 organizatii partenere provenind din 7 state europene. Partenerii proiectului CRE:HUB au format grupuri de lucru de nivel regional, alaturi de care vor crea si implementa planuri de actiune, pentru imbunatatirea instrumentelor de finantare disponibile la nivelul regiunilor participante, astfel incat acestea sa acorde o mai mare importanta sectorului ICC. Pe perioada celor aproape 5 ani de implementare a proiectului vor fi identificate, analizate si impartasite cele mai bune practici si modele de imbunatatire a politicilor de promovare si sustinere a domeniului Industriilor Culturale si Creative (ICC). Iar in Regiunea Centru aceasta imbunatatire va viza atragerea de fonduri cat mai importante in cadrul prioritatii de investitii din cadrul POR 2014-2020 referitoare la promovarea spiritului antreprenorial, in special prin facilitarea exploatarii economice a ideilor noi si prin incurajarea crearii de noi intreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri.

Evenimentul organizat de ADR Centru in perioada 4-6 octombrie 2017 a avut caracter de evaluare mutuala din partea partenerilor proiectului (Peer Review) si s-a desfasurat in Alba Iulia si Sibiu. In cadrul acestui procesul de Peer Review expertii desemnatii de partenerii de proiect din Ungaria si Spania au evaluat, impreuna cu partenerii romani, documentele strategice elaborate in cadrul proiectului CRE:HUB. Este vorba de Analiza sectorului ICC la nivel regional, Analiza SWOT si Foaia de parcurs, pregatite de expertii ADR Centru, cu sprijinul partenerilor institutionali ai Agentiei, de la nivelul intregii regiuni. In timpul intrevederilor de lucru de la Alba Iulia, au fost colectate si dezbatute date specifice proiectului european si expertii straini au interactionat direct cu grupul de lucru si specialistii care au contribuit la elaborarea documentelor partii romane. Ca urmare a realizarii acestei activitati expertii straini vor propune Regiunii Centru cateva sugestii pentru imbunatatirea calendarului de activitati elaborat in cadrul proiectului si pentru elaborarea unui plan de actiune destinat sprijinirii sectorului ICC, cu sanse sporite de implementare.

Partenerii invitati la aceasta sesiune de evaluare pe care am organizat-o au aflat ca, la nivel national, Regiunea Centru se plaseaza pe un loc foarte bun in privinta ponderii pe care sectorul industriilor creative il are in economia regionala, cu o distributie teritoriala echilibrata. In cadrul discutiilor s-a subliniat ca avem un lant valoric complet in industriile culturale si un caracter emergent pentru industria IT. Exemple ar putea fi, in acest sens, festivalurile si activitatile de mare amploare care atrag venitruri importante in regiune, cum ar fi la Sibiu, Brasov si Alba Iulia, dar si distributia regionala a sectorului de IT. Interactiunile dintre sectoarele culturale si creative si alte sectoare pot fi intelese ca un proces de imbinare a cunostintelor si a competentelor specifice acestor sectoare economice, cu cele ale altor sectoare, pentru a genera solutii inovatoare si inteligente pentru provocarile actuale ale societatii. In Regiunea Centru, companiile active in Industriile Culturale si Creative au avut o cifra de afaceri totala de peste 2 miliarde lei si au peste 14.000 de angajati, ceea ce demonstreaza impactul pe care aceste industrii il au asupra economiei regionale. Dinamica sectorului este foarte buna, daca tinem cont de cresterea cifrei de afaceri generate cu 12,75% in 2015 fata de 2014, corelata cu o crestere cu aproape 10% a numarului de angajati si cu aproape 9% a numarului de companii active in aceeasi perioada. Trebuie sa valorificam acest potential, deoarece la nivelul Regiunii noastre rezulta, din Strategia de Specializare Inteligenta, ca industriile culturale si creative au printre cele mai mari sanse sa devina un motor economic in foarte scurt timp. Asta inseamna ca acest sector poate fi dezvoltat si finantat inclusiv cu fonduri nerambursabile europene, pentru a oferi locuri de munca bine platite tinerilor nostri”, a declarat, dupa incheierea sesiunii de evaluare in cadrul proiectului CRE:HUB, domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Industriile culturale si creative genereaza, la nivel global, venituri de peste 2250 miliarde dolari si angajeaza peste 29 milioane de persoane, ceea ce a determinat Consiliul European sa declare faptul ca ”sectoarele culturale si creative sunt o sursa de valoare atat culturala, cat si economica. In ultimii ani, s-au facut eforturi considerabile pentru a stabili sectoarele culturale si creative ca parte integranta a societatii si economiei europene si ca sursa de crestere, locuri de munca si prosperitate. Cu toate acestea, contributia mai larga a acestora nu a fost inca recunoscuta pe deplin, in special in ceea ce priveste potentialul culturii si al creativitatii artistice de a stimula inovarea in alte sectoare ale economiei, in societate in ansamblul sau, precum si pentru bunastarea persoanelor. Interactiunile culturale si creative pot fi reciproc benefice pentru toate sectoarele implicate, in cazul in care sectoarele participa pe picior de egalitate”.