DOUA LICEE DIN MIERCUREA CIUC VOR BENEFICIA DE FONDURI NERAMBURSABILE PRIN PROGRAMUL REGIO

Miercuri, 9 septembrie 2009, in sediul ADR Centru din Alba Iulia a fost semnat un contract de finantare nerambursabila, prin Programul Operational Regional – REGIO, pentru imbunatatirea conditiilor de studiu ale liceenilor din Miercurea Ciuc – Harghita. Este vorba despre proiectul depus de Consiliul local al municipiului Miercurea Ciuc si intitulat „Reabilitarea, modernizarea si echiparea liceelor „Marton Aron” si „Segito Maria” din Miercurea Ciuc”. Bugetul cererii de finantare este de aproape 25,5 milioane lei. Prin dezvoltarea acestui proiect sunt solicitate prin finantare nerambursabila peste 20,7 milioane lei din partea Uniunii Europene si a Guvernului Romaniei.

Contractul de finantare pentru acest proiect a fost semnat de catre domnii Raduly Robert Kalman, primarul municipiului Miercurea Ciuc, si Simion Cretu, director general ADR Centru. Beneficiarul direct al acestei initiative este Consiliul local municipal Miercurea Ciuc, iar beneficiarii indirecti vor fi peste 1200 de elevi inscrisi la studii in cele doua institutii de invatamant care vor fi modernizate. Proiectul a fost depus spre finantare prin Programul Operational Regional – Axa Prioritara 3, Domeniul Major de Interventie 3.4 – „Reabilitarea / modernizarea / dezvoltarea infrastructurii educationale preuniversitare, universitare si a infrastructurii pentru formare profesionala continua”. Elevii liceelor „Marton Aron” si „Segito Maria” vor putea studia, dupa finalizarea proiectului, in 46 sali de clasa reabilitate si modernizate. Vor mai fi echipate si modernizate 6 cabinete de limbi straine, 5 cabinete de informatica si 7 laboratoare speciale, elevii avand acces la internet din 64 de sali didactice. Conditii mai bune de studiu pentru cadre didactice si elevi se vor obtine si prin achizitionarea a 184 de calculatoare PC, 130 monitoare LCD, 54 de proiectoare fixe si 48 de table interactive. Intregul proiect se va derula pe o perioada de 37 de luni si va costa peste 25,49 milioane lei. Din aceasta suma 21,1 milioane lei sunt cheltuieli eligibile, fiind solicitate peste 17,9 milioane lei din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala si peste 2,7 milioane lei de la bugetul de stat. Beneficiarul va cofinanta cu mai mult de 422 mii lei cheltuielile eligibile si va asigura inca un aport financiar de peste 4,3 milioane lei pentru acoperirea cheltuielilor neeligibile. Dupa implementarea proiectului, cele doua licee din Miercurea Ciuc vor avea cel putin 242 elevi inscrisi in nivelul de invatamant gimnazial si 958 elevi inscrisi in nivelul de invatamant liceal. Minimum 665 dintre acesti elevi vor proveni din mediul urban, iar 535 vor proveni din mediul rural.

„Mai sunt cateva zile pana la inceperea unui nou an scolar. Pentru elevii a doua importante licee din Miercurea Ciuc, acest inceput va fi insotit si de vestea buna referitoare la initiativa de modernizare a spatiilor didactice. Chiar daca, in urma cu ceva timp, au fost depuse mai putine cereri de finantare pe acest domeniu, in ultima perioada am constatat, cu satisfactie, ca administratia publica a pregatit multe proiecte pentru reabilitarea infrastructurii educationale. Programul Operational Regional – REGIO pune la dispozitia elevilor nostri resurse financiare importante, necesare pentru a imbunatati calitativ procesul didactic, iar elevii din Miercurea Ciuc vor fi printre primii care vor beneficia de conditii mai bune de studiu, pentru a se instrui intr-un mediu asemanator cu cel in care studiaza colegii lor din Europa”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
Alba Iulia, 09.09.2009