Două zone turistice din Regiunea Centru destinații de excelență la nivel european

Ați vizitat Albacul din Apuseni și județul Harghita? Sunt două locuri turistice recunoscute oficial pentru frumusețea lor prin includerea în rețeaua destinațiilor ”de rai” din Europa. Au fost desemnate ca destinații de excelență în domeniul turismului de sănătate și relaxare în cadrul concursului european EDEN 2019. Tot din Regiunea Centru mai avem Alba Iulia și Mărginimea Sibiului care sunt deja sunt pe harta locurilor ”de vizitat” europene care conține, până în prezent, 71 de destinații.

Eden Network este o rețea de destinații de excelență în turismul durabil (https://youredenexperience.com/). Rețeaua EDEN promovează o nouă modalitate de a călători în Europa, atrăgând valoarea și diversitatea destinațiilor turistice europene emergente. Vizitatorii vor experimenta adevărata țară și cultura așa cum este trăită în fiecare zi, nu spectacole culturale și experiențe turistice care au fost dezvoltate special pentru vizitatori. Activitățile și ofertele sunt făcute astfel încât oaspeții să poată experimenta o regiune din interior (cu locuitori, în locații care sunt în mod normal dificil de vizitat). Oferta este structurată într-un mod în care oaspeții sunt capabili să învețe ceva din regiune, nu numai aspecte amuzante.

În acest an, Ministerului Turismului a selectat în cadrul concursului EDEN, din candidaturile transmise, Destinațiile Europene de Excelență ale României pe tema turismul de sănătate și relaxare. Destinațiile câștigătoare sunt:

  • Tăuții Măgherăuș – locul I
  • Albac – locul II
  • Parc balnear Băile Figa – locul III
  • Județul Harghita – locul IV
  • Ocna Șugatag– locul V

Toate cele 5 destinaţii vor fi incluse în Rețeaua EDEN la nivel naţional şi european şi vor putea deveni membre ale Asociaţiei EDEN (www.youredenexperience.com). Destinaţia clasificată pe locul I va participa la festivitatea de premiere de la Bruxelles și va fi promovată pe site-ul www.edenineurope.eu prin crearea unei pagini speciale. De asemenea, destinațiile vor fi promovate prin canalele media ale ministerului și vor fi premiate la nivel național în cadrul unei festivități. Concursul a fost derulat în cadrul Proiectului Romania EDEN Contest 2019, cofinanțat de Comisia Europeană.

Proiectul EDEN – Destinaţii Europene de Excelenţă a fost lansat în anul 2006 de Comisia Europeană, având ca scop dezvoltarea turismului durabil, decongestionarea destinațiilor clasice, reducerea sezonalității, redirecționarea fluxurilor de turiști către destinații non-tradiționale și încurajarea creării de rețele între participanții la proiect.

Fiecare ţară organizează un concurs de proiecte pentru desemnarea destinației de excelență a țării respective, conform temei stabilite în cadrul Comitetului Consultativ pentru Turism, întrunit la nivel european. În urma concursurilor organizate, are loc desemnarea Destinațiilor Europene de Excelență – winner (locul I) şi runners-up (locurile II-IV), conform procedurii agreate de Comisia Europeană.

România a participat la toate ediţiile concursului EDEN, fiind selectate în prezent 39 destinații europene de excelență.