Dracula s-a întâlnit cu Bătrânul Fritz!

Sfârșitul de săptămână trecut a fost foarte interesant pentru tineri din România și Germania, dar și pentru mai mult de 250 spectatori, care au asistat la o piesă de teatru modernă, concepută sub forma unei amuzante întâlniri între două celebrități istorice. În Germania, tinerii au vorbit despre Dracula! Așa cum am anunțat încă de vineri, piesa de teatru ”Dracula se întâlnește cu Bătrânul Fritz!”, susținută printr-un proiect comun al școlilor din Wittstock-Dosse (Brandenburg-Germania) și Sebeș (Regiunea Centru – România), a avut premiera în orașul german, aflat la 120 kilometri de Capitala Germaniei, iar a doua zi a fost jucată chiar în Ambasada țării noastre. Aici, tinerii și oaspeții lor au fost primiți de doamna Miheia Diculescu-Blebea, Prim-colaborator al E.S. Emil Hurezeanu, Ambasadorul României la Berlin.

Astfel, în Wittstock și în Ambasada României, au fost prezentați Vlad Țepeș – Dracula și Friedrich cel Mare. Actorii au fost elevii liceelor ”Dr. Wilhelm Poltier” și ai Liceului German Sebeș. Această piesă despre bună înțelegere, toleranță, compasiune și deschidere spre lume, n-ar fi fost posibilă fără zeci de ore de repetiții, în perioada 12-16 februarie, cât timp românii au fost invitații colegilor lor germani. Dar n-ar fi fost posibilă nici fără prieteniile legate între tinerii din cele două orașe, aproape imediat după ce s-au cunoscut.
Piesa de teatru a pornit de la ideea că două celebrități istorice, reprezentative pentru țările din care provin înșiși actorii, sunt puse să se întâlnească și să se confrunte cu realitățile moderne. În realitate, în timpul vieții lor, Vlad Țepeș și Friedrich cel Mare nu s-au întâlnit niciodată. Deoarece și-au condus fiecare țara lui, la mai mult de trei secole diferență. Dacă despre Țepeș s-a spus că este Prințul Dracula, regelui Friedrich, i se spune Bătrânul Fritz pentru metehnele sale. Ca personaje dintr-o poveste, cei doi au fost urmăriți ”în acțiune”, fiecare gest și replică a lor fiind comentată cu ochiul ironic al tinerilor de azi, din perspectiva experiențelor acestora.
Spectatorii au umplut Cinematograful Astoria din Wittstock, iar a doua zi au fost invitați la Ambasadă, unde ”a doua premieră” a cucerit ropote de aplauze și ovațiile spectatorilor. Toți au apreciat vizibil jocul elevilor, schimbul de replici prin care aceștia au ironizat nu Istoria ci prostia și defectele timpurilor noastre. La sfârșitul piesei de teatru non-conformist, realizat pe baza un text scris chiar de tinerii actori și îndrumătorii lor, elevii participanți au confecționat un pom al năzuințelor generației tinere, pe care l-au prezentat ca rezultat al muncii în echipă. Astfel ei au îndemnat spectatorii să se implice în viața socială și să-i sprijine să-și atingă țelurile. Timon Müller, care l-a interpretat nemaipomenit pe Friedrich cel Mare, a surprins publicul cu biografia sa: “Am 17 ani, m-am născut în Cottbus-Germania, mama mea este franțuzoaică, trăiesc în România și am un pașaport elvețian. Îmi doresc egalitate pentru toate popoarele de pe Pământ!”

Primarul din orașul Wittstock-Dosse, domnul Jörg Gehrmann, care a participat la ambele reprezentații a spus: “Avem aceleași țeluri ca voi, dragi tineri. Dar ar fi bine să învățăm de la voi că, în timpurile noastre, trebuie mereu și mereu să ne spunem țelurile importante cu voce tare.” Pe de altă parte, odată cu parteneriatul încheiat între cele două școli de unde au provenit elevii-actori, s-au generat și noi schimburi culturale. Astfel, elevii din Brandenburg au decis să nu-și arunce manualele care se schimbă datorită unui curriculum nou. În Landul Brandenburg toate școlile sunt rugate, de către administrația landului, să adune manualele și să le doneze școlilor cu predare în limba germana din România. Personalitățile care au asistat la ambele seri de spectacole au fost impresionate și au promis să se implice și mai mult în astfel de proiecte. Primarul din Wittstock a invitat o delegație oficială reprezentând municipiul Sebeș, la ”Expoziția de flori”, o manifestare de impact național, care se va organiza în anul 2019.

Punerea în scenă este posibilă datorită parteneriatului dintre Landul Brandenburg și Regiunea Centru / Transilvania, în colaborare cu Forumul Cultural German pentru Europa de Est. Parteneriatul școlar dintre cele două orașe, pune accentul pe întâlnirea dintre oamenii de naționalități diferite și acceptarea destinului, sau a formei de conviețuire, indiferent de origine și cultură. Școlile participante, Liceul German Sebeș și Gimnaziul ”Dr. Wilhelm Polthier” Wittstock, au încheiat în iulie 2017 un parteneriat școlar pentru acest gen de activități culturale.

Vorbind despre acest gen de evenimente, domnul Simion Crețu, director general ADR Centru a spus: ”Colaborăm pe diferite teme cu partenerii germani din Brandenburg, de peste 15 ani. Am avut multe activități comune, destinate îmbunătățirii condițiilor de viață din Regiunea noastră, pe baza experienței germane, dar, în ultima perioadă, datorită acestui gen de parteneriate educaționale, oferim și noi ceva germanilor. Le oferim deschidere spre lumea din est, le arătăm cât de mult contează buna înțelegere, ascultăm vocea tinerilor. Alături de principalii noștri colaboratori, Reprezentanța Landului Brandenburg în Regiunea Centru – d-na dr. Birgit Schliewenz și dl. Klaus – Peter Krüger – credem că am dovedit cum poate evolua un proiect comun. Nu numai concetățenilor noștri, ci chiar la Bruxelles și întregii Europe, deoarece Ministerul de Externe al Republici Federale Germania a transmis participanților la proiectul nostru cultural felicitări pentru acțiunea comună. Inițiem un proiect, îl dezvoltăm și apoi urmărim ca societatea, sau mediul de afaceri, sau partenerii să genereze alte proiecte, pentru dezvoltarea societății europene în ansamblu. Iar în acest an, prin proiectul nostru Europe Direct Regiunea Centru vom avea mai multe astfel de exemple”.

Pentru acest proiect cultural, zece elevi de la Liceul German Sebeș au petrecut o săptămână la Wittstock (Landul Brandenburg), din 12 în 19 februarie 2018, pentru un workshop educațional și cultural. Finanțarea activităților este susținută de Ministerul Justiției, pentru Europa și Protecția consumatorilor din Landul Brandenburg.