eMobility works la Alba Iulia

”EMOBILITY WORKS“ este un proiect european derulat în România de Agenția Locală a Energiei Alba în cadrul programului Intelligent Energy Europe care țintește integrarea e-mobilității (vehicule electrice: biciclete, motorete, autoturisme, autobuze, vehicule transport marfă) în municipii și entități private din Europa prin oferirea către factorii de decizie a unor soluții inteligente pentru realizarea capabilității lor în acest domeniu.

În cadrul proiectului "EMOBILITY WORKS", au fost dezvoltate 4 planuri de acțiune pentru e-mobilitate în 4 orașe din România: Alba Iulia, Baia Mare, Bistrița și Ploiești.
Aceste planuri s-au axat pe completarea și extinderea cu acțiuni de promovare si dezvoltare a e-mobilității a planurilor de mobilitate urbană durabilă, documente strategice privind dezvoltarea durabilă a acestor orașe.
Principalul obiectiv al acestor planuri a fost introducerea primelor măsuri privind promovarea e-mobilității în orașele participante, deschiderea pieței locale și promovarea e-vehiculelor în rândul publicului larg. Totodată un accent deosebit a fost acordat creării unei rețele de stații de încărcare publice și private care urmează să fie extins pe termen mediu și lung.

În contextul dezvoltării lente a e-mobilității la nivel național, în mare parte cauzată de lipsa programelor și politicilor naționale consecvente, aceste măsuri încearcă să sprijine inițiative locale durabile legate de turism, transport local atât de mărfuri/servicii cât și de persoane, adăugând un plus de valoare economiei locale. Multe dintre acțiuni au vizat în mod special adaptarea reglementărilor locale legate de e-mobilitate având ca principal scop accelerarea dezvoltării domeniului și promovarea e-mobilității în rândul locuitorilor:

  • acces liber în zonele de trafic cu acces restricționat pentru vehicule electrice (EV);
  • parcare gratuită pentru vehicule electrice;
  • scutiri de taxe pentru posesorii de vehicule electrice;
  • organizarea de evenimente pentru creșterea gradului de conștientizare a cetățenilor privind e-mobilitatea (târguri, evenimente test-drive, puncte de informare).

România a lansat foarte recent un program de subvenții pentru achiziția de vehicule electrice (programul ”rabla plus”) și a inițiat un alt program pentru dezvoltarea infrastructurii de încărcare, semn că mobilitatea electrică este într-o perioadă de dezvoltare accelerată în țara noastră. In acest context, proiectul "EMOBILITY WORKS" a fost foarte benefic pentru municipalitățile implicate, deoarece a mobilizat într-un cadru comun un număr mare de actori precum municipalități, companii locale, furnizori de vehicule electrice sau de sisteme/stații de încărcare, furnizori de electricitate, furnizori de servicii de transport, experți și asociații care promovează e-mobilitatea. Stabilirea acestor rețele, conectarea părților interesate a însemnat premisa pentru dezvoltarea mobilității durabile în oraș dar și dezvoltarea afacerilor locale asigurând astfel continuarea dezvoltării mobilității electrice și în viitor.