ENERGIA REGENERABILA, O SOLUTIE POSIBILA IN PERIOADA DE CRIZA

RENEXPO® South-East Europe 2009 isi propune sa raspunda la intrebarea daca energia regenerabila poate fi o solutie in perioada de criza. Evenimentul este conceput sub forma unui targ international, incluzand conferinte, organizate pe tematica energiei regenerabile si eficientei energetice in constructii si renovari, respectiv case pasive si case cu consum redus de energie. REECO RO Expozitii S.R.L., beneficiind de sustinerea Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru pentru regiunea noastra, organizeaza pentru a doua oara targul RENEXPO® South-East Europe 2009, in perioada 11 – 13.11.2009, la Sala Palatului din Bucuresti.

Dupa premiera de succes de anul trecut, cu 60 de expozanti (46% internationali), 465 participanti la conferinte si 1530 de vizitatori (8% de peste hotare) se asteapta si mai multi expozanti interesati anul acesta, inclusiv producatori, planificatori, furnizori de energie, experti din domeniul cercetarii si dezvoltarii, asociatii, media, ministere si autoritati care vor prezenta vizitatorilor intreaga paleta de energii regenerabile si eficienta energetica. In cadrul acestui parteneriat, ADR Centru va distribui, prin mijloace specifice, celor interesati aflati in baza de date a proiectului RenERg EuReg – potentialul si sursele de energie regenerabila din Regiunea Centru, precum si informatiile referitoare la acest eveniment. In acelasi timp ADR Centru va pune la dispozitia organizatorilor rezultatele obtinute prin acest proiect, la nivelul Regiunii Centru.

In paralel cu targul, vor avea loc conferinte, cu tematicile: eficienta energetica si case pasive, cogenerare, energie eoliana, energie solara, energie din deseuri, hidroenergie si bioenergie. Experti din domeniul politicii, economiei, asociatiilor, cercetarii si dezvoltarii vor prezenta informatii legate de reglementari, finantare, tehnologii si ultimele rezultate din domeniul cercetarii, cat si aspecte legate de dezvoltarea pietei viitoare si a strategiilor de implementare.

“Desi suntem in plina criza financiara, care se manifesta in intreaga lume, investitorii sunt in cautare de oportunitati interesante si sigure. Expertii spun ca agitatia din domeniul imobiliar va fi inlocuita de noi canale de business cum ar fi energia regenerabila. In ultimii ani, numarul companiilor europene din domeniul energiei a crescut rapid, iar investitiile in energia regenerabila stabilesc recorduri in fiecare an. Sunt tot mai multi antreprenori care au in vedere constructia de centrale hidroelectrice, turbine eoliene, campuri de panouri solare sau fabrici pe baza de biomasa. Aceasta tendinta impreuna cu potentialul energetic oferit de fiecare zona a tarii, indreapta atentia specialistilor din domeniu inspre Romania” a afirmat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru .

Prin implementarea masurilor eficientei energetice, va creste siguranta energetica, se va reduce emisia de gaze, se va incuraja dezvoltarea tehnologica si vor fi create noi locuri de munca. Au fost facute numeroase studii care arata ca, de exemplu, Romania are potential in transformarea biomasei in energie. Resturile vegetale si lemnoase ar putea asigura peste 60% din energia alternativa produsa in intreaga tara. Potentialul de energie eoliana este in dezvoltare. Folosirea energiei geotermale si solare a fost redusa pana acum la incalzire in case particulare, dar hidroenergia a fost folosita de mult timp. Fiind tara membra a Uniunii Europene, Romania trebuie sa respecte legea recent votata de Parlamentul European in ceea ce priveste eficienta energetica care cere ca pana in 2019 toate cladirile nou-construite in Uniunea Europeana, trebuie sa produca energia pe care o consuma. Pentru cladirile publice, termenul limita este 2016.

Pentru mai multe informatii referitoare la agenda evenimentului si proiect, puteti accesa site-ul RenERg EuReg www.renergeureg.eu, respectiv pe Horvath Timea, B-dul. Revolutiei, Nr. 96, Ap. 4, 310025 Arad, 0257-23009 – 9, 0257-23009 – 8, horvath@reeco.ro, www.energie-server.de.