FINAL DE PROIECT PRIVIND PROMOVAREA OPORTUNITATILOR DE FINANTARE DISPONIBILE PRIN PROGRAMUL OPERATIONAL REGIONAL

In ultima zi a anului, se incheie proiectul „Sprijin pentru OI din cadrul ADR Centru in informarea si publicitatea la nivel regional privind POR 2007 – 2013”, finantat prin Axa prioritara 6 „Asistenta tehnica”, domeniul major de interventie 6.2, al Programului Operational Regional. Prin acest proiect, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, in calitate de Organism Intermediar al Programului Operational Regional a organizat, pe parcursul anilor 2007-2009, mai multe activitati de informare si promovare referitoare la obiectivul si oportunitatile de finantare nerambursabila ale programului. Semnat in 11 noiembrie 2008, contractul de finantare a avut un buget total alocat de peste 1,15 milione lei, din care aproape un milion au fost cheltuieli eligibile.

La nivelul Regiunii Centru, toate activitatile de promovare ale Programului Operational Regional au avut la baza Planul de comunicare al Organismului Intermediar din cadrul ADR Centru pentru POR 2007- 2013, plan conceput in concordanta cu Planul national de Comunicare si adaptat la necesitatile regionale. Planul de Comunicare ce a stat la baza cererii de finantare stabileste obiectivele de impact, modalitatile de realizare a scopului propus, bugetul alocat activitatilor si perioadele de desfasurare, etape necesare pentru a asigura o buna cunoastere a programului si contributiei Uniunii Europene la dezvoltarea Regiunii Centru. Planul de comunicare pentru Programul Operational Regional al Regiunii Centru a fost avizat in aprilie 2008 de catre Autoritatea de Management a POR si aprobat de catre Consiliul pentru Dezvoltare Regional Centru, prin Hotararea nr. 17 din 19 august 2009. Prin activitatile derulate, ADR Centru a urmarit cresterea gradului de absorbtie a fondurilor alocate prin Programul Operational Regional, crearea unei imagini pozitive in randul publicului larg asupra modului de utilizare a fondurilor europene alocate prin REGIO, dar si cunoasterea beneficiilor implementarii politicii de dezvoltare regionala in Romania cu sprijinul Uniunii Europene.

„Au fost doi ani de munca intensa, in care au fost implicati peste 40 oameni, pentru promovarea oportunitatilor oferite de program pentru dezvoltarea unitara a regiunii. In aceasta perioada am incercat tot timpul sa oferim celor interesati informatii utile care sa raspunda nevoilor lor. Rezultatele vorbesc de la sine. Suntem prima regiune care, prin mobilizarea beneficiarilor, am avut depuse la nivelul tarii proiecte in premiera, fie pe program, fie pe domenii. Prin raportarile si informarile concrete oferite mass-media, beneficiarilor si celor interesati, am inspirat si celelalte ADR-uri pentru a oferi informatii similare. Ne-au solicitat informatii oameni din toata tara si am reusit sa le raspundem repede si concis. Recunoasterea meritelor obtinute a fost subliniata atat de catre domnul ministru Vasile Blaga, cat si de catre reprezentantii societatii civile ce ne-au inmanat diploma de excelenta pentru cel mai activ organism intermediar. Insa mai avem de lucru, pentru imbunatatirea promovarii impactului Programului Operational Regional, deoarece activitatile din program se deruleaza pana in 2013”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR centru.

Prin Serviciul Relatii Publice si Birou de Informare din cadrul ADR Centru, s-a raspuns la peste 1950 solicitari de informatii, inregistrate din anul 2007 pana in prezent si a fost editat lunar un catalog al surselor de finantare active, pe tipuri de beneficiari, catalog care este difuzat electronic catre mai mult de 2500 de destinatari din intreaga tara.
ADR Centru a creat o structura parteneriala la nivel regional, in care au acceptat sa se implice peste 100 de institutii si organizatii, pentru a multiplica informatiile referitoare la REGIO. In cadrul site-ului ADR Centru, a fost conceputa o sectiune dedicata exclusiv Regio in care sunt actualizate si incarcate informatii de ultima ora. Din martie 2008 pana la inceputul lunii decembrie 2009, site-ul a fost vizitat de peste 100.000 persoane. La nivelul Regiunii Centru au fost organizate peste 80 de seminarii destinate lansarii fiecarui domeniu major de interventie, dar si pentru furnizarea de informatii generale legate de oportunitatile de finantare, la care au participat peste 2000 de persoane. De la lansarea REGIO si pana in prezent, ADR Centru a difuzat un numar de 130 de comunicate de presa si a organizat 19 conferinte de presa referitoare la REGIO si stadiul derularii acestuia la nivel regional. Au fost editate si distribuite 21 editii lunare ale newsletter-ului Focus Regio Centru, 19 numere ale revistei Focus Regio Centru si 6 numere din brosura Proiecte Regio Centru. De asemenea, au mai fost organizate 3 vizite cu presa la proiecte finantate Regio. Un studiu de evaluare a necesitatilor de comunicare si informare ale potentialilor beneficiari POR, precum si un film de prezentare al Programului Operational Regional au mai fost realizate prin acest proiect.

Pe tot parcursul derularii acestui proiect, ADR Centru a transmis Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei rapoarte de progres, iar toate activitatile si rezultatele realizate au fost monitorizate de catre reprezentantii ministerului. Indicatorii propusi initial prin proiect au fost depasiti prin activitatile realizate cu un procent semnificativ. Acest lucru demonstreaza faptul ca prin acest proiect ADR Centru a reusit sa implementeze cu succes activitatile prevazute in Planul regional de Comunicare pentru perioada 2007-2009 in vederea promovarii finantarilor nerambursabile prin programul REGIO.

Alba Iulia,
17.12.2009