Finantare nerambursabila pentru dezvoltarea microintreprinderilor, prin ADR Centru

Joi, 13 martie, a fost lansata la nivel national, cererea deschisa de proiecte pentru domeniul major de interventie 4.3 – Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor – din cadrul Axei 4, „Sprijinirea dezvoltarii mediului de afaceri regional si local” a Programului Operational Regional „Regio” 2007-2013. Pentru a veni in sprijinul potentialilor solicitanti din Regiunea Centru, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru va organiza marti, 18 martie, lansarea regionala a acestui domeniu printr-o conferinta de presa, la Alba Iulia.

In Regiunea Centru exista un foarte mare interes din partea mai multor societati comerciale care doresc sa beneficieze de finantari nerambursabile pentru dezvoltarea afacerilor proprii, pentru domeniul major de interventie 4.3 – Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor din cadrul POR 2007-2013. Cele mai multe solicitari de informatii privind modalitatile de finantare nerambursabila au fost primite la ADR Centru pe aceasta tema.

Deoarece proiectele pregatite de catre microintreprinderi pot fi depuse incepand din data lansarii nationale a acestei scheme de finantare, prima cerere deschisa de proiecte incheindu-se in data de 16 iunie ora 16.00, ADR Centru va organiza, pana la sfarsitul lunii martie a.c., sesiuni de informare pentru potentialii beneficiari in fiecare dintre cele sase judete ale regiunii (Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu).

„Exista un foarte mare interes pentru posibilitatile de finantare a microintreprinderilor din instrumentele structurale. Prin lansarea acestui domeniu de interventie al Programului „Regio” se asteapta multe proiecte de la potentialii beneficiari. Credem ca fondurile alocate pentru Regiunea Centru vor fi epuizate destul de repede. Acest lucru poate influenta favorabil dezvoltarea afacerilor in aceasta zona, lucru extrem de important pentru asigurarea celor mai bune conditii de viata pentru climatul general de afaceri, ca si pentru toti cetatenii, deopotriva”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Prin domeniul 4.3 – Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor din cadrul Axei 4, „Sprijinirea dezvoltarii mediului de afaceri regional si local” a Programului Operational Regional „Regio” 2007-2013, pentru Regiunea Centru sunt alocate 21,81 milioane euro, pentru intreaga perioada 2007-2013. Contributia minima obligatorie a beneficiarilor este de 30% din valoare cheltuielilor eligibile, la care se adauga totalitatea cheltuielilor neeligibile. Trebuie specificat ca in cadrul acestei prime cereri deschise de proiecte, Regiunea Centru beneficiaza de 4,3 milioane euro. Valoarea totala a proiectelor depuse trebuie sa se incadreze intre 20.000 si 500.000 euro, din care ajutorul nerambursabil maxim va fi de 200.000 euro. Mai trebuie specificat faptul ca, in conformitate cu regula de minimis, potentialii beneficiari nu pot obtine in ultimii trei ani finantari nerambursabile in valoare mai mare de 200.000 euro din fonduri publice, fapt care ii obliga pe acestia sa elaboreze proiecte in care sa tina cont si de finantarile nerambursabile anterioare, prin programele Phare sau alte scheme de finantare din fonduri publice anterioare.

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru va organiza marti, 18 martie, lansarea regionala a primei sesiuni de cereri de proiecte pentru acest domeniu de interventie destinat sprijinirii dezvoltarii microintreprinderilor prin organizarea unei conferinte de presa, la sediul ADR Centru din Alba Iulia, incepand cu ora 13.00.

Pentru cei ce doresc ghidul solicitantului sau celelalte documente necesare depunerii de cereri, acestea pot fi consultate pe pagina Programului Operational Regional www.inforegio.ro, precum si pe pagina ADR Centru, sectiunea POR Axa 4.
De asemenea, informatii si clarificari mai puteti primi in cadrul Biroului de informare POR al ADR Centru, la sediu sau la tel 0258818616 int. 281,282.

Alba Iulia
14.03.2008