Germanii doresc sa descopere frumusetile Regiunii Centru!

Timp de doua zile, in 5 si 6 iulie 2014, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a prezentat Regiunea Centru locuitorilor Landului Brandenburg din Germania. Informatiile despre atractiile turistice si potentialul socio-economic al Regiunii au constituit o noutate pentru germanii ce au participat la ”Zilele Landului Brandenburg, editia 2014”, organizate in localitatea Spremberg, supranumita ”Perla regiunii Lausitz”. Standul Regiunii Centru a fost amplasat in sectiunea speciala dedicata partenerilor acestui land german, langa standul oficial al landului si cele ale regiunilor poloneze. Ministrul Presedinte al Landului Brandenburg, dr. Dietmar Woidke, a vizitat aceste standuri in cursul zilei de sambata, 5 iulie 2014.

ADR Centru a participat deja de doua ori, cu mult succes, la editiile din 2010 si 2012 ale Zilelor Landului Brandenburg, cand mai mult de 10.000 de vizitatori au trecut pe la standurile regiunilor partenere ale Landului german. Si la aceasta a XIV-a editie a manifestarii au fost asteptati sa participe circa 100.000 oameni, germani, dar si turisti straini. Standul Regiunii Centru a fost amplasat intr-o zona verde centrala a orasului gazda, Spremberg, foarte aproape de scena principala. Expertii ADR Centru au distribuit sute de materiale de informare si prezentare ale judetelor Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu, pe langa revistele, brosurile si pliantele editate de Agentie in germana, special pentru partenerii germani. Celor interesati le-au fost oferite informatii despre traditiile din regiune, despre atractiile turistice de exceptie din Romania si din Regiunea Centru, dar si despre oportunitatile de investitii de la noi. Astfel, publicul german s-a documentat cu privire la posibilitatile de turism, dar si despre climatul economico-social din Regiunea Centru. Multi au fost surprinsi sa afle posibilitatile de investitii si de petrecere a timpului liber in regiunea noastra, deoarece materialele distribuite au fost editate in limba germana. Cu toate acestea, chiar si mai multi romani, dar si nepoti si stranepoti ai unor romani, plecati chiar din Regiunea noastra, au fost bucurosi sa afle noutati despre locurile de unde provin.

Seara de sambata a fost una cu totul speciala, deoarece delegatia romana, singura prezenta la eveniment, datorita sprijinului oferit de partenerii germani, dr. Birgit Schliewenz si Klaus Peter Krüger, a participat la dineul oficial oferit de Primul ministru al landului, dr. Dietmar Woidke. In acest cadru, seful executivului regional, a primit invitatia de a vizita Regiunea Centru, in timp ce a subliniat si importanta dezvoltarii de proiecte comune, intre Brandenburg si judetele din Regiunea Centru, subliniind in acest sens exemplul dat de ADR Centru pentru multe institutii europene, in domeniul dezvoltarii de parteneriate internationale.

”Cunosc foarte multe despre proiectele pe care Regiunea Centru, prin ADR Centru sau prin autoritatile locale, le-au dezvoltat in parteneriat cu echipe de specialisti germani. Cunosc detalii despre preocuparile voastre privind dezvoltarea sistemului de educatie dupa model german, despre calificarea si recalificare profesionala, dar si despre interesul foarte mare aratat in domeniul dezvoltarii turismului, sau al utilizarii eficiente a resurselor regenerabile de energie, domeniu in care noi avem o experienta foarte mare. Am avut chiar recent o intalnire cu ambasadorul roman la Berlin, dl. Lazar Comanescu, si i-am confirmat ca voi vizita cat mai curand Romania si Regiunea Centru, pentru a continua si dezvolta relatiile bilaterale stabilite de predecesorul meu Matthias Platzeck. Doresc sa va multumesc oficial pentru faptul ca suntem din nou impreuna la Zilele Landului Brandenburg, pentru a oferi si cetatenilor germani posibilitatea de a cunoaste mai bine regiunea dvs”, a declarat Primul ministru al landului german, dr. Dietmar Woidke.

”Parteneriatul nostru cu Landul Brandenburg se dezvolta constant de peste 13 ani. Am participat si la precedentele editii ale Zilelor Landului, pentru ca dorim sa atragem cat mai multi turisti din Germania in regiunea noastra. De asemenea, un obiectiv foarte important al participarilor noastre la aceste evenimente il reprezinta prezentarea posibilitatilor de investitii in Regiunea Centru, ca sa sustinem activitatile de parteneriat derulate de factorii de decizie politico-administrativa. Acum identificam, impreuna cu reprezentantul de Parteneriat bilateral, doamna Birgit Schliewenz, noi posibilitati de cooperare, care vor fi prezentate actualului sef al gu-vernului landului, Dr. Dietmar Woidke. In ultimii ani am gasit tot mai multe proiecte comune, atat in domeniul dezvoltarii oraselor cu centre istorice, cat si in domeniul utilizarii eficiente a energiilor regenerabile, precum si pe alte paliere”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, referindu-se la vizita delegatiei Regiunii Centru in landul german Brandenburg.

Multi locuitori din Spremberg si-au manifestat dorinta de a vizita Romania, dupa ce au vazut standul Regiunii Centru, in timp ce o alta parte, care deja au fost in Romania, au subliniat ca frumusetea locurilor si ospitalitatea oamenilor ii vor face sa revina cu placere in tara noastra. Delegatia ADR Centru a fost sprijinita in sustinerea prezentarii din Germania de partenerii din Brandenburg, precum si de dl. Phillip Harffmann, repre-zentantul Bisericii Evanghelice CA din Romania la Berlin.

Standul Regiunii Centru a fost vizitat de reprezentantii Ambasadei Romaniei la Berlin, dar si ministri ai Cabinetul condus, la nivelul Landului, de dr. Woidke. Persoanele de decizie cu care s-a intalnit delegatia romana in cele doua zile de manifestari sunt doamnele Martina Münch, ministru pentru Educatie, Sport si Tineret, precum si Sabine Kunst, ministru pentru Stiinta, Cercetare si Arta. De asemenea, presedinta Comisiei pentru politica europeana a Parlamentului Landului Brandenburg, doamna Barbara Richstein, care a vizitat regiunea noastra in octombrie trecut, dar si multi parlamentari ai acestui land german prezenti la eveniment, au apreciat modul cum Regiunea Centru a evoluat, de la an la an si s-au bucurat ca acum cetatenii germani pot sa beneficieze de mai multe informatii, in special turistice, privind atractiile din regiunea noastra. Partenerii institutionali din acest land si-au manifestat intentia de a dezvolta noi proiecte bilaterale in viitor, pe baza schimbului activ dintre cele doua regiuni.