Gyulafehérvár és a Központi Régió az EP-képviselők figyelmének középpontjában

Az Európai Parlament több parlamenti képviselőből, szakértőből és tolmácsból álló küldöttsége munka- és dokumentációs látogatást tett Romániában, Fehér és Kolozs megyében. A Younous Omarjee és Krzysztof Hetman, a REGI Regionális Fejlesztési Bizottság elnöke és első alelnöke által vezetett küldöttséghez csatlakozott az Európai Parlament romániai irodájának képviselete is. A Központi Régióhoz tartozó Fehér megyében Mircea-Gheorghe Hava EP-képviselő volt a házigazda.

A Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség vezetősége részt vett az európai vendégek gyulafehérvári várban tett látogatásán, valamint a gyulafehérvári 1918. december 1-je Egyetem szenátusának gyűléstermében tartott munkaülésen. A küldöttségben – a bizottság Indiai-óceáni Réunion-szigetekről származó francia elnökével és lengyel alelnökével együtt – Corina Crețu, az Európai Bizottság korábbi regionális politikáért felelős biztosa, a REGI szakbizottság jelentéstevője is jelen volt Andrey Novakov (Bulgária), Daniel Buda és Dan Ștefan Motreanu EP-képviselőkkel együtt.

A látogatás során a REGI szakbizottság EP-képviselői a Romániában befektetett vissza nem térítendő források útját akarták megismerni, illetve azt, hogy az európai alapok hogyan képeznek mérföldkövet a közigazgatásban, és ebből a polgároknak milyen kézzelfogható előnyeik származnak. Az Alba Carolina vár, Gyulafehérvár műszaki-építészeti infrastruktúrája, de más komoly beruházások is, mint amilyen az alsógáldi Integrált Hulladékgazdálkodási Központ vagy a küküllővári, illetve zsidvei magánberuházások, mind az európai közösségi források lehívásának jegyeit viselik és bizonyítják az országhatáron kívülről érkező alapok hatékonyságát.

 „Látogatásunk célja az, hogy megismertessük az Erdély egésze tekintetében emblematikus Kolozs és Fehér megyei pályázatok és kohéziós politikai források kedvezményezettjeit, valamint a beruházások megvalósulását követő gazdasági és társadalmi hatásokat. A legtapasztaltabb kedvezményezettek a helyi közigazgatás és a magánvállalkozások képviselői. Szándékom az volt, hogy kollégáim megismerjék és meghallgassák őket. A helyi közigazgatás képviselőivel való találkozón nagyon jó beszélgetés alakult ki a decentralizációról, digitalizációról, a forráslehívás útvonalának bürokráciamentesítéséről és a fejlesztési alapok lehívási folyamatának egyszerűsítéséről” – mondta Mircea Hava európai parlamenti képviselő.

Az Európai Unióhoz való csatlakozást követő 2007-2013 közötti időszakban a Központi Régióban 11.820 pályázat valósult meg a különböző fejlesztési programokon keresztül, ezek összértéke pedig meghaladta a 6,2 milliárd eurót, amelyhez 2014-2020 között további, több mint 5.600 pályázat társult, amelynek értéke meghaladta a 7,93 milliárd eurót. Így a Központi Régió 15 év alatt összesen több mint 14 milliárd euró értékű beruházásból profitált. Mindebből több mint 4.500 pályázat, ami összesen több mint 4 milliárd eurós összértéket jelent, meghatározóan hozzájárult Fehér megye fejlődéséhez.

A Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség a 2000-es évek óta kezeli az európai forrásokat, több mint 3700 pályázat megvalósítását koordinálta a régióban, ezek összértéke pedig meghaladta a 3,4 milliárd eurót, továbbá a pályázatok révén lehívott európai források értéke több mint 2,3 milliárd euró volt. Ugyanakkor a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség a regionális szereplőkkel való együttműködésben kidolgozta valamennyi pénzügyi programozási időszak regionális fejlesztési stratégiáját, valamint ágazati stratégiákat dolgozott ki a fejlesztéstervezés és programozási tevékenységek körvonalazására.

Ezeket a szempontokat ismertette az ügynökség vezetősége a Gyulafehérvárra látogató EP-képviselőkkel való találkozón.

„Nemcsak a gyulafehérvári vár nem nézne ki úgy, ahogy most, de a város sem indult volna el a fejlődés útján az európai források hiányában. A Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség összesen több mint 150 millió eurós beruházást koordinált közvetlenül a megyei jogú város korszerűsítésére, ennek pedig több mint egyharmadát egyedi jelképünk, a gyulafehérvári vár rehabilitációjára és fejlesztésére fordítottuk. Vendégeinkkel beszélgettünk azokról a tevékenységekről, amelyeket ebben a bonyolult időszakban végzünk. Véglegesítenünk kell az elkezdett beruházásokat – amelyek nemcsak Gyulafehérváron, hanem a régió több városában is tapasztalhatók –, és pályázatokat írunk ki a Központi Régió Programja keretében, amelyet közvetlenül, decentralizáltan irányítunk menedzsment hatóságként. Olyan fejlettségi szintet értünk el, amelyre kevesen számítottak 25 évvel ezelőtt: a bruttó hazai termék több mint négyszeresére nőtt, a munkatermelékenység csaknem megduplázódott, és sikerült megelőznünk a fejlettebb országok – Szlovákia, Lengyelország, Görögország, Portugália stb. – több régióját is.

Most pedig a Központi Régió Területfejlesztési Terve és a régió Észszerű Szakosodási Stratégiája keretében a partnereinkkel közösen beazonosított igényekre kell megoldásokat találnunk, közvetlenül illeszkedve ezekkel az országjelentés ajánlásaihoz. Rövidesen elindítjuk a közel 1,4 milliárd eurós keretű pályáztatást a Központi Régió Programján belül, és reméljük, hogy amikor a vendégeink néhány év múlva ismét idelátogatnak, újabb fejlődést tapasztalhatnak megyénkben, olyan ténylegesen vonzó régiót találnak itt, amely lakosait és a turistákat is tudáson és innováción alapuló versenyképes gazdasággal tudja szolgálni, és ahol a környezetvédelem és az erőforrások ésszerű, fenntartható felhasználása hozzájárul valamennyi polgár jólétéhez” – jelentette ki a REGI szakbizottság EP-képviselőivel való találkozót követően Simion Crețu, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség vezérigazgatója.