In prima zi de depunere a proiectelor pentru dezvoltarea turismului din Regiunea Centru – MULTE CERERI DEPUSE PENTRU ATRAGEREA FONDURILOR NERAMBURSABILE DISPONIBILE

In 23 noiembrie 2009, prima zi de relansare a domeniului 5.2 al Programului Operational Regional, potentialii beneficiari din Regiunea Centru, interesati de accesarea fondurilor nerambursabile disponibile, au sosit la prima ora la sediul ADR Centru pentru a-si inregistra cat mai repede cererile de finantare. Incepand cu ora opt, expertii Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru au inceput inregistrarea proiectelor, respectand ordinea sosirii fiecarui solicitant. Pana la finalul zilei, 9 proiecte au fost inregistrate pe domeniul 5.2 si alte 30 proiecte pe domeniul 4.3, amandoua domeniile fiind redeschise dupa un an, in aceeasi zi.

Reprezentantii autoritatile publice locale, dar si ai intreprinzatorilor din Regiunea Centru, unii sositi inca de vineri la Alba Iulia, au vrut sa se asigure ca vor reusi sa isi finanteze proiectele si au format cozi in fata agentiei, deoarece accesarea fondurilor disponibile se face in baza principiului european “Primul venit, primul sevit”. Domeniul major de interventie 5.2 – „Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale si cresterea calitatii serviciilor turistice” are disponibil, la relansarea domeniului, un buget de 6,61 milioane euro fonduri nerambursabile. Depunerea de proiecte pe acest domeniu a fost suspendata in decembrie 2008, iar in 30 octombrie 2009, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei a anuntat relansarea depunerii incepand cu 23 noiembrie 2009. Conform ghidului solicitantului, proiectele depuse pe domeniul 5.2 pot avea o valoare cuprinsa intre minim 700.000 si maxim 85.000.000 RON.

“Vor fi insuficiente aceste fonduri pentru dezvoltarea turismului din regiune. Regiunea Centru se situeaza, ca si potential si oportunitati turistice, printre primele regiuni din tara. Autoritatile si solicitantii de fonduri stiu acest lucru, unii avand deja proiectele pregatite spre depunere, iar la relansare au finalizat detaliile in functie de modificarile sau solicitarile ghidului. Prin fiecare proiect implementat in acest domeniu, Regiunea Centru isi va imbunatati calitatea serviciilor si va atrage turisti in numar cat mai mare in zona. De fapt, se urmareste o prelungire a perioadei de sejur, cu alte cuvinte cresterea veniturilor si mai multe locuri de munca in acest sector de activitate”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Pana in prezent pe acest domeniu au fost semnate patru contracte de finantare cu o valoare de peste 5 milioane euro. Ultimul proiect contractat, depus de SC GRAND SA, prevede modernizarea si extinderea hotelului “Grand” din Targu Mures. In cadrul unei manifestari organizate de catre beneficiar, in 25.11.2009, orele 12.00, va avea loc lansarea acestui proiect, eveniment la care va participa si domnul Simion Cretu, director general ADR Centru. Cu peste 9 milioane de lei fonduri nerambursabile solicitate, pe parcursul a 26 luni, proiectul propune modernizarea infrastructurii de cazare, cresterea capacitatii locurilor de cazare de la 26 la 206 si crearea a 68 noi locuri de munca.

Alba Iulia
24.11.2009