In Regiunea Centru s-au depasit fondurile nerambursabile alocate dezvoltarii turismului – Se suspenda depunerea de proiecte pe domeniul 5.2

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru anunta ca, incepand cu data de 25.02.2010, ora 12,00, se va suspenda depunerea de proiecte pe domeniul major de interventie 5.2 al Programului Operational Regional. Acest domeniu aloca fonduri nerambursabile pentru finantarea proiectelor ce urmaresc crearea, dezvoltarea si modernizarea infrastructurii de turism, pentru valorificarea resurselor naturale si cresterii calitatii serviciilor turistice. Cele 24 de proiecte contractate sau ramase in evaluare, pe acest domeniu, pana in 26.01.2010, solicita spre finantare 39,874 milioane euro, suma ce depaseste cu 58% bugetul alocat prin program acestui domeniu.

Relansat in urma cu 4 luni pentru a doua sesiune de depunere, domeniul major de interventie 5.2 al Programului Operational Regional dispune de un buget de 25,18 milioane euro, fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea proiectelor turistice din Regiunea Centru. Relansarea acestui domeniu in 23 noiembrie 2009 a fost asteptata de catre potentialii beneficiari pe tot parcursul anului 2009, domeniul fiind suspendat inca din decembrie 2008. Cu proiectele pregatite din timp, inca in primele doua zile de la relansarea domeniului au fost depuse 10 cereri de finantare. Pana la 31 ianuarie 2010, au fost depuse, de la lansarea domeniului, un numar de 52 cereri de finantare nerambursabila care solicitau o suma de 82,43 milioane euro. Pana in prezent, din proiectele depuse au fost contractate un numar de 4 proiecte ce solicita 5,26 milioane euro fonduri nerambursabile. In perioada imediat urmatoare vor fi contractate alte 7 cereri de finantare, aflate in prezent in etapa de precontractare, prin aceste cereri solicitandu-se spre finantare 13,10 milioane fonduri nerambursabile. Pana la 31 ianuarie 2010, un numar de 27 cereri de finantare depuse spre finantare au fost respinse, iar alte 14 proiecte sunt in prezent in diverse etape de evaluare.

“Din punct de vedere turistic, oportunitatile, potentialul si gradul de dezvoltare, situeaza Regiunea Centru printre primele reguni la nivel national, fiind una dintre cele mai importante zone unde turismul genereaza crestere economica. Avem potential turistic atat ca patrimoniu cultural, cat si ca frumuseti ale naturii. De acest fapt sunt constiente atat autoritatile cat si societatile comerciale ce s-au grabit sa depuna proiecte pe acest domeniu si pe domeniul 5.1. Din pacate, fondurile alocate s-au epuizat si, din 25 februarie 2010, pana in 2014 nu mai putem primi alte cereri de finantare. Vom sustine si vom pregati potentialii beneficiari de fonduri pentru urmatoarea perioada de programare, ca sa atragem un buget consistent tot pentru acest tip de investitii. Ramane sa demonstram Uniunii Europene ca aceste fonduri au fost cheltuite in totalitate, adica absorbite conform activitatilor propuse in proiecte si sunt necesare mult mai multe investitii pentru cresterea calitatii serviciilor din acest domeniu”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Proiectele de finantare ale obiectivelor turistice se mai pot depune la sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru pana joi, 25 februarie 2010, ora 12.00. Lista proiectelor contractate poate fi consultata pe site-ul ADR Centru www.adrcentru.ro, sectiunea Regio 2007-2013, Lista proiecte contractate.

Alba Iulia, 08.02.2010