INTALNIRE DE LUCRU PE TEMA ENERGIILOR REGENERABILE

Marti, 15 decembrie 2009, incepand cu ora 11,00, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru organizeaza o dezbatere publica pe tema resurselor regenerabile de energie. Intalnirea are loc in ca-drul proiectului RenERg EuReg, proiect demarat de catre ADR Centru in anul 2008, care va fi sustinuta la Hotel Parc, Alba Iulia. La dezbateri vor participa reprezentantii ADR Centru, partenerii proiectului, dar si factori de decizie din Regiunea Centru si actori regionali cu activitate relevanta in domeniul surselor regenerabile de energie.

Principala tema de discutie a celor prezenti va fi definitivarea analizei SWOT a sectorului energiilor regenera-bile din Regiunea Centru. Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru este initiatorul si coordonatorul proiec-tului „Resurse regerenabile de energie – o solutie pentru dezvoltarea durabila a doua regiuni europene” (RenERg EuReg), proiect finantat de Comisia Europeana prin Programul Cadru 7, componenta Regiuni ale Cunoasterii. Pentru implementarea acestui proiect a fost constituit un consortiu, format din 11 parteneri ro-mani si germani din Regiunea Centru, respectiv din Landul Brandenburg.

Pe parcursul anului 2009, ADR Centru impreuna cu partenerii proiectului RenERg EuREg, au elaborat patru analize care au urmarit sa identifice aspecte privind potentialul surselor regenerabile de energie in Regiunea Centru, nevoile IMM-urilor din regiune, corelate cu utilizarea surselor regenerabile de energie, oferta de sprijin pentru cercetare, inovare si transfer tehnologic, precum si programele de finantare existente pentru domeniul energiei. Aceste analize au oferit informatiile necesare pentru fundamentarea analizei SWOT a sectorului energiilor regenerabile si pentru definirea unor prioritati regionale si actiuni care sa urmareasca in egala masura interesele si nevoile sectorului public dar si pe cele ale mediului de afaceri.

„Pornind de la analiza SWOT vom putea stabili prioritati, masuri si actiuni concrete, necesare pentru dezvolta-rea acestui sector competitiv al sistemelor de energii regenerabile. In acest proiect ne-am bazat si am benefi-ciat de o stransa colaborare intre autoritatile locale si regionale, mediul de afaceri si universitatile si institutele de cercetare din regiune. Unul din rezultatele majore ale acestui proiect implementat de ADR Centru, este realizarea strategiei Regiunii Centru pentru utilizarea surselor regenerabile de energie. Un alt rezultat va mai fi elaborarea unui plan de actiune comun, al Regiunilor Centru si Brandenburg, pentru implementarea propriilor strategii de utilizare a surselor regenerabile de energie”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Proiectul RenERg EuReg a fost contractat in 17.12.2007, cu un buget de 295.000 euro, avand 11 parteneri implicati si o perioada de desfasurare de trei ani. Obiectivul proiectului este de a creste capacitatea actorilor regionali de a planifica utilizarea surselor regenerabile in scopul cresterii economice prin valorificarea resurselor locale.

Cei 11 parteneri ai ADR Centru in proiect sunt: Universitatea Transilvania din Brasov, Consiliul Judetean Alba, Camera de Comert, Industrie si Agricultura Sibiu, Centrul de Tehnologii, Inventica si Business, SC Finex SRL, Centrul pentru Tehnologia Energiei Cottbus, Expozitia Internationala pentru Arhitectura, Schradenbiogas GmbH, Hoogen Bodensanierung GmbH, Oficiul pentru Planificare Lusatia Spreewald.

Pentru mai multe informatii referitoare la activitatile proiectului si analizele realizate puteti accesa adresa web a programului, www.renerg.eu

Alba Iulia, 11.12.2009