Interviu despre investiții și dezvoltarea Regiunii Centru prin fondurile Programului Operațional Regional

ADR Centru este una din organizațiile care s-a adaptat rapid la noua situație creată de pandemia COVID, iar activitățile noastre generale nu au avut de suferit ci, în anumite domenii, chiar s-au îmbunătățit. Pandemia și noile condiții de muncă au venit cu avantaje și dezavantaje, atât pe plan profesional și instituțional, cât și în planul personal al angajaților. Acel moment de translație a muncii de birou în munca de acasă s-a suprapus cu fenomenul de la nivel național. Din fericire, la noi conversia a fost foarte scurtă, iar continuarea activității a avut loc normal.

În același timp însă, anul 2020 ne-a adus și sarcini suplimentare. Practic, anul trecut s-a decis că Agențiile pentru Dezvoltare Regională din țară să devină Autorități de Management (AM) pentru viitoarele Programe Operaționale Regionale (POR) în perioada 2021-2027, fiecare regiune urmând să aibă propriul să Program Operațional Regional, după cum este și firesc, deoarece oportunitățile și necesitățile din fiecare regiune sunt diferite. Aceste viitoare atribuții impun demersuri ample pentru pregătirea preluării și derulării tuturor activităților subsecvente. Vorbim de activități de elaborare a specificului tuturor priorităților de investiții, de designul viitorului Program Operațional Regional la nivelul Regiunii Centru, pliat pe prioritățile Comisiei Europene și adaptat la nevoile regionale de finanțare. Acest proces necesită studiu îndelungat, studii locale, analiza lor și discuții cu entitățile din regiune pentru a putea elabora un document de programare cât mai complet, dar și o suită de proceduri de lucru interne specifice și negocieri ample cu Comisia Europeană.

Tot în această perioadă, am încercat să venim în sprijinul cetățenilor și prin evenimentele atipice derulate prin Centrul Europe Direct Regiunea Centru, organizând întâlniri online, pe tema antreprenoriatului, pe tema protejării și dezvoltării sustenabile a mediului și pentru copiii și profesorii din regiune, am avut competiții online, pe teme de reciclare creativă sau predare de lecții cu subiecte europene.

Despre ADR Centru ca Autoritate de Management și bugetul POR 2021-2027, grad de absorbție, proiecte în desfășurare și proiecte prioritare, planurile ADR Centru pe termen mediu și lung, puteți citi în paginile  interviului de mai jos din Revista Bursa Construcțiilor.

Revista integrală și alte ediții le puteți găsi la adresa: https://www.constructiibursa.ro/revista-bursa-constructiilor.

Vezi interviul acordat Revistei Bursa Construcțiilor aici.