Investitiile din fonduri Regio in judetul Covasna au fost monitorizate de presa

Miercuri, 3 noiembrie 2010, peste 20 de jurnalişti din Regiunea Centru au participat la vizita organizata de catre Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, pentru urmarirea modului de implementare a proiectelor din judetul Covasna, finantate prin Programul Operational Regional. Pe parcursul vizitei, presa a obtinut informatii concrete despre realizarea proiectelor REGIO, de la reprezentantii ADR Centru si de la beneficiarii fondurilor nerambursabile.

Cele doua proiecte ce au fost vizitate de catre mass-media regionala, sunt finantate prin Axa prioritara 3, destinata investitiilor in domeniul social, respectiv Axa prioritara 4 a Programului Operational Regional, ce aloca fonduri mediului de afaceri.

Vizita cu presa a inceput la Liceul Teoretic ”Szekely Miko”, cu prezentarea acestui proiect, prin care municipalitatea din Sfantu Gheorghe a atras aproape 2 milioane euro, pentru reabilitarea si modernizarea unei unitati scolare etalon din judetul Covasna, un loc unde invata peste 1300 de elevi. Proiectul de „Reabilitare, modernizare si extindere a cladirilor Liceului Teoretic Szekely Miko”, beneficiar UAT Municipiul Sfantu Gheorghe, in valoare de peste 9 milioane lei, a fost prezentat jurnalistilor de catre doamna Éva-Judith Sztakics, viceprimarul municipiului Sfantu Gheorghe, la discutii fiind prezenta si doamna Baki Éva, Sef Birou Proiecte din primarie. La Liceul Teoretic ”Szekely Miko”, discutiile s-au axat pe investitiile realizate in cadrul proiectului, la care contributia proprie a solicitantului la cheltuielile eligibile este de peste 660 mii lei. Pana in momentul vizitei cu presa au fost terminate lucrarile la cladirea E1, in data de 10.09.2010 avand loc receptia lucrarilor pentru aceasta cladire. Aici au fost reabilitate toate salile de clasa si grupurile sanitare, fiind construite, prin mansardare, inca patru spatii pentru cursuri, in care elevii invata in conditii deosebite. Jurnalistii au vazut la fata locului modul cum decurg lucrarile la constructia cladirii E2, care a ajuns la suprastructura nivelului 2. Acest proiect a fost contractat in luna martie a acestui an si lucrarile trebuie finalizate pana in luna martie 2013.
Doamna viceprimar Éva Sztakics a prezentat presei principalele obiective ale proiectelor cuprinse in Planul Integrat de Dezvoltare Urbana (PIDU) al municipiului Sfantu Gheorghe, precum si impactul estimat asupra imbunatatirii calitatii vietii din oras, in urma atragerii fondurilor europene prin implementarea acestor proiecte. Jurnalistii au fost informati ca municipalitatea din Sfantu Gheorghe a depus 6 proiecte prin PIDU, dintre care unul a fost respins. Celelalte 5 proiecte sunt in faza precontractuala, valoarea lor totala fiind de peste 6,27 milioane euro, din care se solicita spre finantare nerambursabila peste 4,8 milioane euro.

Dupa incheierea vizitei la liceul din Sfantu Gheorghe, delegatia de jurnalisti s-a deplasat in municipiul Targu Secuiesc, pentru a vedea rezultatele atinse in proiectul ”Dotarea tehnologica a SC LASER DT SRL cu masini automate de executat formele de stantare plane”, finalizat in 13 luni de SC LASER DT SRL. Acest proiect a adus o investitie de aproape 175 mii euro, dintr-un buget total de peste 325 mii euro, generand 6 noi locuri de munca pentru beneficiar. Prin proiect, s-au achizitionat utilaje moderne, de stantare cu laser, unice in Europa de Sud-Est. Astfel, beneficiarul fondurilor REGIO si-a crescut capacitatea de productie, la acest moment furnizand stante pentru cei mai mari producatori de ambalaje din Romania.

In cadrul conferintei de presa, derulata la Targu Secuiesc, ziaristii au fost informati de catre domnul Tamás Sándor – presedintele Consiliului Judetean Covasna si al Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Centru – despre stadiul implementarii proiectelor CJ Covasna finantate de programul REGIO. Domnul Tamás Sándor a subliniat impactul pozitiv al fondurilor REGIO atrase de judetul Covasna in infrastructura rutiera, in infrastructura serviciilor de sanatate, referindu-se si la faptul ca administratia publica din judetul Covasna a fost prima din tara care a depus cereri de finantare pe domeniul destinat reabilitarii fostelor situri industriale poluate. Presedintele CJ Covasna a mai declarat ca fondurile REGIO, alaturi de fondurile nerambursabile atrase anterior de judetul Covasna, cu sprijinul ADR Centru, prin alte programe – PHARE sau guvernamentale – vor asigura cresterea calitatii vietii locuitorilor judetului.

La aceasta intalnire cu presa am prezentat stadiul atins in implementarea Programului Operational Regional REGIO 2007-2013, la nivelul Regiunii Centru, la sfarsitul lunii octombrie 2010. Si in cadrul acestei vizite, presa din Regiunea Centru a vazut, concret, cum evolueaza lucrarile şi pentru ce sunt alocate fondurile nerambursabile REGIO. De fapt, scopul acestor vizite este cel de a sublinia transparenta acestui program, deoarece jurnalistii au discutat direct cu beneficiarii, au aflat cum sunt cheltuite fondurile nerambursabile şi s-au convins de volumul mare de munca depus pentru consumarea fondurilor europene. La randul lor, beneficiarii si-au prezentat obiectivele cuprinse in cererile de finantare, dar au vorbit si despre problemele cu care se confrunta, cum sunt cofinantarea proiectelor, realizarea unui sistem transparent de achizitii si derularea conforma si la timp a lucrarilor. Acest gen de evenimente va fi permanentizat, deoarece astfel se dezvaluie aspecte importante ale obtinerii de surse de finantare nerambursabila, informatii care sunt importante atat pentru regiune cat şi pentru beneficiarul final, cetateanul”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Alba Iulia,
04.11.2010