Jurnalistii Regiunii Centru au apreciat cheltuirea fondurilor nerambursabile din judetul Harghita

Miercuri, 26 mai 2010, jurnalistii Regiunii Centru au participat la vizita propusa de catre Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, pentru urmarirea modului de implementare a proiectelor din judetul Harghita finantate prin Programul Operational Regional. Jurnalistii din judetul Alba si din judetul Harghita care au participat la eveniment au apreciat la fata locului care a fost evolutia si calitatea lucrarilor efectuate, atat la proiectul de dotare cu echipamente implementat de catre o microintreprindere din Miercurea Ciuc, cat si la cel de reabilitare a drumului DJ 132 implementat de catre Consiliul Judetean Harghita.

Evenimentul a fost deschis de catre presedintele Consiliului Judetean Harghita, domnul Csaba Borboly, in cadrul unei sesiuni de informare ce a avut loc la sediul Consiliului Judetean. Dupa o prezentare succinta a tuturor proiectelor depuse, a rezultatelor obtinute si a beneficiilor ce revin locuitorilor din judet, presedintele a cedat cuvantul vicepresedintelui Consiliului Judetean, domnul Sófalvi László. Prezentarea stadiului de implementare al proiectului ce urma sa fie vizitat, precum si a celorlalte doua proiecte din judetul Harghita finantate tot prin Programul Regio, respectiv reabilitarea DJ 123A si proiectul de modernizare a centrelor de salvare montana, a fost realizata de catre managerul de proiect, domnul Orban Bela.

„Inca de la lansarea Programului Operational Regional la nivelul Regiunii Centru am fost pregatiti sa depunem proiecte pe cat mai multe domenii. Intentia noastra a fost de a atrage cat mai multe fonduri nerambursabile in judetul Harghita. Datorita echipei pe care o avem, precum si a deschiderii ADR Centru, care ne-a sprijinit permanent si ne-a oferit informatii punctuale, am reusit sa depunem proiecte pe toate domeniile din program, respectiv pe infrastructura rutiera, centre urbane, infrastructura sociala, educationala, sanatate si turism”, a declarat domnul Csaba Borboly, presedintele Consiliului Judetean Harghita.

Intalnirea a continuat cu prezentarea proiectelor din judetul Harghita care au primit fonduri nerambursabile prin intermediul ADR Centru, atat prin programele Phare cat si prin Programul Operational Regional. Pe langa aceste informatii directorul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru, domnul Simion Cretu, a prezentat situatia Programului Regio la nivelul Regiunii Centru. Tot in cadrul acestui eveniment a prezentat gradul de absorbtie al programului la nivel regional, precum si indicatorii ce au fost atinsi atat de proiectele judetului Harghita cat si de celelalte proiecte din regiune, finantate prin Regio. Dupa incheierea prezentarilor delegatia de jurnalisti si oficiali s-a deplasat la locatia celor doua proiecte care au facut obiectul acestui eveniment, sediu SC ”Autoworkshop SRL” si respectiv DJ 132.

„Pe parcursul acestei vizite am putut constata alaturi de jurnalistii prezenti, echipamentele achizitionate prin domeniul major 4.3 al Programului Regio de catre microintreprinderea Autoworkshop, dar si stadiul lucrarilor si calitatea acestora in cazul reabilitarii DJ 132. Prin organizarea vizitelor la proiecte dorim sa aratam cetatenilor ce proiecte sunt finantate prin fonduri nerambursabile si beneficiile pe care le vor avea, fie direct prin infrastructura de calitate, fie indirect prin servicii de calitate si locuri de munca. Cum sunt cheltuite fondurile nerambursabile si care sunt obiectivele considerate importante de catre autoritatile sau organizatiile care depun cereri de finantare, sunt aspecte importante ce dorim sa fie cunoscute de beneficiarul final, cetateanul”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Proiectul SC ”Autoworkshop” SRL a fost depus si finantat in cadrul domeniului major de interventie 4.3 – ”Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor”. Proiectul pentru DJ 132 a fost primul depus si contractat pe programul REGIO, la nivel national. Cererea de finantare pentru acest proiect a fost depusa in cadrul domeniului major de interventie 2.1 – „Reabilitarea si modernizarea retelei de drumuri judetene, strazi urbane, inclusiv constructia/reabilitarea soselelor de centura” – si are cel mai mare buget, la nivelul Regiunii Centru, respectiv aproape 69 milioane lei, din care suma nerambursabila este de peste 54,2 milioane lei (peste 13 milioane euro).

Alba Iulia,
27.05.2010