Jurnalistii Regiunii Centru sunt invitati sa surprinda impactul fondurilor nerambursabile REGIO in judetul Covasna

Miercuri, 3 noiembrie 2010, jurnalistii Regiunii Centru sunt invitati sa participe la vizita propusa de catre Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, pentru urmarirea modului de implementare a proiectelor din judetul Covasna finantate prin Programul Operational Regional. Pentru implementarea transparenta a fondurilor nerambursabile, dar si pentru a putea aprecia la fata locului evolutia si calitatea lucrarilor efectuate, jurnalistii vor vizita 2 proiecte, destinate reabilitarii infrastructurii educationale si respectiv investitiilor pentru IMM. Pe parcursul vizitei, cei prezenti vor putea discuta atat cu beneficiarii fondurilor nerambursabile, cat si cu autoritatile si organizatiile ce au implementat proiectele.

Cele doua proiecte ce vor fi vizitate miercuri de catre mass-media regionala, sunt finantate prin Axa prioritara 3, destinata investitiilor in domeniul social, si respectiv Axa prioritara 4 a Programului Operational Regional, ce aloca fonduri mediului de afaceri.

Vizita cu presa va incepe la Liceul Teoretic ”Szekely Miko”, la ora 11.00, cu prezentarea acestui proiect, prin care municipalitatea din Sfantu Gheorghe a atras aproape 2 milioane euro, pentru reabilitarea si modernizarea unei unitati scolare etalon din judetul Covasna, un loc unde invata peste 1300 de elevi. Valoarea totala a proiectului cod SMIS 4543 „Reabilitarea, modernizarea si extinderea cladirilor Liceului Teoretic Szekely Miko”, beneficiar UAT Municipiul Sfantu Gheorghe, este peste 9 milioane lei, din care contributia proprie a solicitantului la cheltuielile eligibile este de peste 660 mii lei. Cererea de finantare pentru aceasta investitie a fost contractata in luna martie a acestui an si lucrarile trebuie finalizate pana in luna martie 2013.

Ulterior, jurnalistii se vor deplasa in municipiul Targu Secuiesc, pentru a vizita proiectul cod SMIS 2358 ”Dotarea tehnologica a SC LASER DT SRL cu masini automate de executat formele de stantare plane”, beneficiar SC LASER DT SRL. Acest proiect, finalizat in 13 luni, a adus o investitie de aproape 175 mii euro, dintr-un buget total de peste 325 mii euro, si permis crearea a 6 noi locuri de munca pentru aceasta firma privata. Prin proiect, beneficiarul a achizitionat utilaje moderne, de prelucrare cu laser, unice in Europa de Sud-Est.

Intalnirea cu presa se va incheia la Pensiunea Vörös, din Targu Secuiesc, unde ziaristii vor urmari prezentarea proiectelor Consiliului Judetean Covasna finantate de programul REGIO, precum si prezentarea Planului Integrat de Dezvoltare Urbana al polului de dezvoltare urbana – municipiul Sfantu Gheorghe. La aceasta intalnire vor fi prezenti domnii Tamás Sándor, presedintele Consiliului Judetean Covasna, Antal Árpád András, primarul municipiului Sfantu Gheorghe, impreuna cu Simion Cretu, directorul general al ADR Centru. In cadrul discutiilor de la reuniune va fi prezentat si stadiul implementarii Programului Operational Regional REGIO 2007-2013 la nivelul Regiunii Centru, la sfarsitul lunii octombrie 2010.

„Presa din Regiunea Centru va vedea din nou, la fata locului, cum evolueaza lucrarile si pentru ce sunt alocate fondurile nerambursabile REGIO. Cetatenii Regiunii Centru pot obtine astfel informatii privind stadiul de implementare al proiectelor importante care se deruleaza in regiune. Cum sunt cheltuite fondurile nerambursabile si care sunt obiectivele considerate importante de catre autoritatile sau organizatiile care depun cereri de finantare, sunt aspecte importante atat pentru regiune cat si pentru beneficiarul final, cetateanul”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Alba Iulia,
29.10.2010