Landul Brandenburg sprijina activ dezvoltarea Regiunii Centru

In perioada de 22-23 ianuarie 2009, o delegatie a Landului Brandenburg, compusa din dr. Gerd Harms, Secretar de stat si domnul Gerhard Ringmann, Director al Departamentului “Europa/International”, ambii reprezentand Cancelaria Landului, delegatie insotita de doamna dr. Birgit Schliewenz, in calitate de reprezentant al Landului pentru chestiuni bilaterale de parteneriat, a participat la o scurta vizita de lucru in Regiunea Centru.
Programul acestei vizite a inclus o intalnire cu cadrele didactice si elevii de la Colegiul Pedagogic National „Anderi Saguna” din Sibiu, cu care o scoala din Landul Brandenburg are o relatie parteneriala in chestiuni de invatamant. Tot in municipiul Sibiu, delegatia germana s-a intalnit pentru a discuta chestiuni consulare si cu Excelenta sa dr. Jean Pierre Rollin, Consul general in cadrul Consulatului General German din Sibiu.
Partenerii germani au participat, in data de 23 ianuarie 2009, la Sedinta ordinara a CDR Centru, care a avut loc la Hotel Parc din Alba Iulia. In cadrul acestei reuniuni regionale a fost prezentata doamna dr. Birgit Schliewenz a carei firma a fost desemnata sa reprezinte oficial chestiunile de parteneriat dintre Landul Brandenburg si Regiunea Centru. Reprezentantilor autoritatilor administratiei publice locale din regiune le-a fost prezentata problematica dezvoltarii regionale, in contextul economico-social al anului 2009 si au fost discutate punctele de vedere privind desfasurarea activitatii Biroului de Reprezentare a Regiunii Centru la Bruxelles. Toate activitatile au vizat tehnicile colaborarea regionala dintre Regiunea Centru si Landul Brandenburg.
In cadrul acestor intalniri dintre conducerea ADR Centru si delegatia germana condusa de Secretarul de Stat dr. Gerd Harms a fost stabilit faptul ca Landul Brandenburg va sprijini permanent activitatea Biroului de reprezentare a Regiunii Centru la Bruxelles. Avand in vedere necesitatea de reprezentativitate la nivel european a Regiunii Centru ADR Centru va organiza o serie de reuniuni la nivelul regiunii de dezvoltare. Prin intermediul acestora, vor fi invitati reprezentanti ai regiunilor partenere care au birouri de reprezentare deschise la Bruxelles sa conferentieze despre importanta concentrarii eforturilor de promovare la nivel european. Aceste evenimente vor putea avea loc in mai multe locatii din Regiune, daca este nevoie in fiecare judet. Aceasta activitate poate fi complementara unei vizite a presedintilor Consiliilor Judetene din Regiunea Centru la Bruxelles, la Reprezentanta Landului Brandenburg, pentru a se documenta cu privire la importanta si complexitatea activitatii unui Birou de reprezentare.
De asemenea, ADR Centru va organiza o Conferinta Regionala cu participare internationala in luna Mai 2009, pentru a dezbate problematica evolutiei demografice in regiune. Evenimentul va fi sprijinit de Landul Brandenburg, prin participarea unor specialisti in domeniu, avand in vedere proiectul finantat de Ministerul Federal al Economiei. Tinand cont de calitatea de raportor pe probleme de demografie in cadrul Comitetului Regiunilor, a fost prevazuta si invitarea la eveniment a domnului dr. Gerd Harms, Secretar de Stat in cadrul Cancelariei Landului Brandenburg.
Delegatia Landului Brandenburg, insotita de doamna dr. Birgit Schliewenz si domnul director general Simion Cretu, din partea ADR Centru, a participat la o intalnire de lucru la Consiliul Judetean Mures, in seara zilei de 23 ianuarie. Evenimentul a fost coordonat de catre doamna Edita Emoke Lokodi, presedintele CJ Mures, care a prezentat oaspetilor germani potentialul judetului precum si echipa manageriala cu care se preocupa de evolutia economico-sociala a judetului Mures.
In cadrul conferintei de presa care a urmat intalnirii dintre delegatiile romano-germane, domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, a avut o interventie la obiect privind proiectele de dezvoltare regionala si de parteneriat vizate de catre regiunile europene Centru-Romania si Brandenburg-Germania. In luarea sa de pozitie, domnul Simion Cretu a subliniat aportul activ al partenerilor germani la dezvoltarea conventiilor de twining, precum si posibilitatea ca experti germani sa sprijine atat proiectele specifice de la nivel regional, depuse in cadrul cererilor de proiecte prin Intereg IVC sau Programul Cadru 7, dar si proiectele care pot fi finantate in cadrul Programului operational Regional, in special cele referitoare la dezvoltarea urbana.