Maraton Fotografic – „Zece imagini din sapte orase, in 24 de ore!”

Din 13 februarie, ora 11:00, pana in 14 februarie, ora 11:00, Centrul Cultural German Sibiu va invita, in cadrul proiectului „SudEst 24-7”, la un „maraton fotografic“ in Sibiu. Pentru a participa trebuie doar sa dispuneti de o privire agera, spontaneitate si de un aparat foto digital.
Sambata, 13 februarie 2010, la ora 11:00 la Centrul Cultural German Sibiu participantii vor primi o lista cu zece notiuni, astfel dandu-se startul maratonului – in zece orase simultan: Banja Luka (Bosnia si Hertegovina), Osijek (Croatia), Pécs (Ungaria), Priština (Kosovo), Ruse (Bulgaria), Sibiu (Romania) si Skopje (Macedonia). Fotografii au la dispozitie exact 24 de ore pentru a transpune cele zece notiuni in zece imagini din orasul lor.

Dintre toate fotografiile trimise, se vor selecta cate trei imagini pentru fiecare notiune, considerate cele mai bune, iar in data de 13 martie 2010 acestea se vor expune simultan in toate orasele participante; la Sibiu, expozitia va avea loc la Centrul Cultural HABITUS. Pentru a face parte din juriu, pe langa organizatorii de proiect, au fost cooptati doi fotografi din Germania, Jan Brandes si Maziar Moradi, iar, pentru municipiul Sibiu, fotografii Silvana Armat, Fred Nuss si Sebastian Marcovici. Cele mai bune zece fotografii corespunzatoare celor zece notiuni vor fi tiparite in forma de carte postala si vor fi publicate in Hermannstädter Zeitung.

Cele mai interesante, critice si amuzante imagini din Sibiu corespunzatoare fiecarei notiuni vor participa la concursul international, unde se vor selecta imaginile castigatoare aferente fiecarei notiuni, din toate cele sapte orase. Aceste fotografii vor fi prezentate la o mare expozitie finala, la inceputul lunii aprilie, in Capitala Culturala Europeana a anului 2010, orasul Pécs din Ungaria. Autorii celor zece imagini castigatoare vor fi invitati la aceasta prezentare generala a proiectului de la Pécs.
La maraton pot participa concurenti individuali sau echipe, fotografi profesionisti sau amatori. Inscrierile se fac pana in data de 11 februarie 2010 pe pagina de web: www.sibiu.south-east.info.
Proiectul „SudEst 24-7” este sustinut de Fundatia Robert Bosch si Goethe-Institute din tarile participante, iar la Sibiu este organizat in cooperare cu Centrul Cultural HABITUS si sponsorizat de METRO Group, BRANDL-RO si factureaza.ro, partenerii media fiind Hermannstädter Zeitung si Radio Targu Mures.

Informatii de background despre proiect

„SudEst 24-7” imbina confruntarea activa cu propriul oras si indemnul la o perspectiva fotografica inedita, cu experienta participarii la un eveniment international, simultan, in cadrul unui proiect dinamic, participativ si original.
In ultimii ani subiectul spatiului urban privit din punct de vedere sociologic este de mare actualitate in multe tari de pe mapamond. Oare ce defineste esenta unei urbe, si care este raportul locuitorilor cu orasul lor? Fiecare localitate isi are particularitatile ei si cladirile ei emblematice. Insa pentru locuitori acestea sunt adeseori altele decat cele „oficiale“. De aici se naste intrebarea: „Care sunt elementele care fac din orasul in care traiesc orasul meu? Ce este tipic in acest oras pentru tara si regiunea in care traiesc eu ca individ? Este acesta urban sau mai degraba rural, este dinamic sau domol, verde sau cenusiu?“

„SudEst 24-7” ofera sibienilor ocazia de a-si exprima propriul lor punct de vedere si perspectiva personala intr-un for international. Imaginile surprinse vor reflecta atat similitudinile cat si diferentele privind universul cotidian sau perceptiile participantilor din cele sapte orase din sud-estul Europei. Proiectul „SudEst 24-7” releva modul personal in care locuitorii diferitor tari se raporteaza la anumite notiuni si le asociaza pe acestea cu orasele lor natale. O componenta esentiala a proiectului este ideea coeziunii care se naste in urma simultaneitatii acestui maraton fotografic in regiuni foarte diferite ale Sud-estului Europei. Astfel devine posibila o abordare artistic-documentara neconventionala, care ignora traiectoriile si ilustrarile tipic turistice, care eludeaza reprezentarile stereotipe ale simbolurilor nationale si deschide o perspectiva complet noua asupra propriului oras.

Informatii suplimentare la: Sophie Werner, Tel.: 0269-21 08 30
programm@kulturzentrum-hermannstadt.ro
Pentru inscrieri accesati pagina de web a proiectului: www.sibiu.south-east.info

Organizator – Centrul Cultural German Sibiu; Parteneri – Societatea Internationala Elias Canetti – Ruse/Bulgaria, Casa Lenau Pécs – Pécs/Ungaria; NGO Kontrapunkt / Centrul Cultural Tocka – Skopje/Macedonia; Protok – Centrul pentru Comunicare Vizuala – Banja Luka/Bosnia si Hertegovina Qendra Multimedia – Priština/Kosovo; Galeriile Orasului Osijek – Croatia, Centrul Cultural HABITUS; Parteneri Media – Hermannstädter Zeitung, Radio Targu Mures.