Misiune economică germană în cinci localități din Regiunea Centru

  • ADR Centru a cooperat cu Reprezentanța Landului Brandenburg pentru organizarea celei mai importante misiuni economice germane organizate în Transilvania după pandemie

Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru a organizat săptămâna trecută – la Alba Iulia, Brașov, Blaj, Cugir și Ciugud – 47 de întâlniri bilaterale de afaceri, la care au participat reprezentanții a 7 companii germane din Landul Brandenburg. Aceasta a fost cea mai importantă misiune economică a oamenilor de afaceri germani organizată în țara noastră după pandemie, în condițiile în care oaspeții au avut programate întâlniri de lucru în mai multe județe din macroregiunea Transilvania.

Reprezentanții companiilor germane au participat la sesiuni de discuții cu omologii lor din mai mult de 30 organizații și companii din Regiunea Centru, pentru a identifica parteneri de afaceri și pentru a încheia noi parteneriate comerciale. Astfel, au fost analizate posibile colaborări în domeniile: agricultură/ producția de îngrășăminte bio, feroviar / fabricarea de mașini și sisteme pentru întreținerea seturilor de roți de cale ferată, managementul deșeurilor/reciclarea apelor uzate, formare în domeniul IT, dezvoltarea de  Software, tehnologii inteligente 3D de măsurare cu senzori, producția de energie din surse regenerabile. Întâlnirile au avut loc în cadrul a 6 mese rotunde organizate de Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru și colaboratorii acesteia: Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Primăria Comunei Ciugud, Stațiunea de Cercetare, Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Blaj, Parcul Industrial Cugir și CN Sucursala Regională CFR Brașov.

Urmare a discuțiilor purtate în cadrul celor 47 de întâlniri bilaterale de afaceri care au avut loc în contextul celor 6 mese rotunde și a vizitelor organizate la companii din Regiunea Centru, reprezentanții firmelor germane au reușit să stabilească mai multe contacte cu reprezentanți ai organizațiilor și companiilor românești, urmând ca în perioada următoare să analizeze condițiile în care vor fi inițiate colaborări/parteneriate de afaceri care vor facilita comercializarea produselor și serviciilor firmelor germane pe piața din România.

Întâlnirile de afaceri s-au desfășurat în contextul Misiunii Economice Germania-România, un eveniment aflat sub egida Enterprise Europe Network și organizat de Agenția Economică de Dezvoltare a Landului Brandenburg (Germania) în colaborare cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru și Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest. Această misiune economică a facilitat prezența în România a 10 companii germane diferite și se adaugă nenumăratelor evenimente pe care Regiunea Centru le-a organizat de-a lungul celor peste 20 de ani de parteneriat cu Landul Brandenburg.

”Activitatea de sprijin pentru mediul de afaceri din regiune este o preocupare constantă a Agenției. Noi suntem organizație membră Enterprise Europe Network din anul 2008 și, de atunci, experții noștri acordă IMM-urilor servicii de sprijin pentru afaceri și inovare, susținând în special demersurile de internaționalizare ale companiilor din regiune și accesul la piața unică europeană. ADR Centru oferă un punct unic de contact, la nivel regional, de tip ”one-stop-shop”, pentru mai multe categorii de beneficiari și servicii. Prin intermediul acestei misiuni economice și cu sprijinul partenerilor noștri, am oferit companiilor din Regiunea Centru un cadru potrivit pentru stabilirea de contacte directe cu posibili parteneri de afaceri, iar companiile germane au avut posibilitatea de a prospecta piața și de a descoperi condițiile în care pot fi prezenți la noi în regiune. Suntem încrezători și așteptăm să vedem cum se vor materializa discuțiile purtate în cadrul celor 47 de întâlniri bilaterale care au avut loc pe parcursul zilei de 22 martie”, a precizat directorul general ADR Centru, domnul Simion Crețu.

În calitate de organizație membră Enterprise Europe Network, Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru oferă sprijin personalizat companiilor și altor organizații, prin acordarea de servicii gratuite pentru internaționalizarea activității, cooperare în afaceri, servicii pentru digitalizare, sustenabilitate și reziliență, servicii pentru identificarea și accesarea oportunităților de finanțare disponibile la nivel regional, național și internațional.

Experții locali Enterprise Europe Network pot fi contactați accesând site-ul een-transilvania.ro, secțiunea ”Contact”.