NOI DISCUTII PENTRU INTENSIFICAREA ABSORBTIEI DE FONDURI REGIO IN REGIUNEA CENTRU

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru anunta organizarea celei de-a doua etape, pentru judetele Brasov, Covasna si Harghita, a sesiunilor de informare pentru potentialii solicitanti de fonduri nerambursabile. Sesiunile interactive vor contine informatii referitoare la fondurile disponibile si discutii intre potentialii beneficari si beneficiarii care deja au implementat proiecte finantate prin Programul Operational Regional. Sesiunile de informare se vor desfasura in perioada 7-9 septembrie 2010 in municipiile Brasov, Sfantu Gheorghe si Miercurea Ciuc.

In cadrul acestor seminarii, accentul se va pune pe problemele intampinate in depunerea cererilor de finantare dar si ulterior, in implementarea proiectelor aprobate pentru finantare si contractate prin Programul Operational Regional. Scopul acestor sesiuni este de a imbunatati procesul de accesare a fondurilor disponibile prin Programul Operational Regional la nivelul Regiunii de Dezvoltare Centru si transmiterea unor informatii concrete despre derularea proiectelor finantate din fonduri europene catre Reteaua regionala a Comunicatorilor Regio. In cadrul acestor seminarii se va prezenta stadiul atins in luna august in procesul de implementare a Programului Operational Regional la nivelul Regiunii Centru.

“In cei trei ani de la lansarea Programului Operational Regional in regiunea noastra, mediul privat si public, alaturi de ONG-uri, au depus aproape 1000 de proiecte, prin care se solicita aproape un miliard de euro. Proiectele contractate si cele ce vor fi contractate in perioada urmatoare solicita spre finantare peste 310 milioane euro, adica mai mult de 65% din fondurile disponibile. Acum, echipa ADR Centru se concentreaza mai mult pe activitatile pe implementare a acestor proiecte si pe monitorizarea platilor ce vor fi efectuate. Implementarea cu succes a proiectelor contractate si reducerea problemelor intampinate in procesul de derulare a proiectelor, sunt aspectele care trebuie sa ne retina atentia. De aceea, rolul acestor seminarii este de a elucida principalele probleme cu care se confrunta beneficiarii in procesul de finalizare a proiectelor pe care le-au castigat”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Prima etapa a sesiunilor de informare a avut un real succes, prin participarea a circa 100 de persoane la intalnirile de la Alba Iulia, Sibiu si Targu Mures. Reprezetanți ai beneficiarilor de fonduri REGIO, impreuna cu solicitanții de finanțare si cu reprezentanții ADR Centru au analizat principalele probleme aparute in cadrul procesului de implementare a proiectelor contractate in cadrul Programului Operațional Regional. Temele abordate au vizat derularea greoaie a procedurilor de achizitii publice in proiecte, nerespectarea graficelor privitoare la depunerea cererilor de rambursare, solicitarile de intocmire a unor acte aditionale in proiecte si dificultatile intampinate de beneficiari in obtinerea de credite pentru asigurarea cofinantarii.

Invitam publicul tinta interesat de aceste aspecte sa participe la cele trei seminarii destinate imbunatatirii procesului de absortie a fondurilor nerambursabile REGIO, organizate de ADR Centru, in fiecare locație incepand cu ora 10, dupa cum urmeaza:

  • la Brasov, in sala 120 a Consiliului Judetean, in data de 7 septembrie 2010;
  • la Sfantu Gheorghe, in sala de sedinte a Consiliului Judetean, in data de 8 septembrie 2010;
  • la Miercurea Ciuc, in sala 19 a Consiliului Judetean, in data de 9 septembrie 2010.

Alba Iulia, 24.08.2010