NOUL SEDIU AL AGENTIEI PENTRU DEZVOLTARE REGIONALA CENTRU DIN ALBA IULIA ESTE FINALIZAT

La doar un an de la demararea lucrarilor, noul sediul al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru a fost finalizat. Finantate prin programul Phare 2006, lucrarile au vizat reabilitarea si extinderea spatiului existent la adresa vechiului sediu al ADR Centru, str. Decebal nr. 12, in vederea eficientizarii activi-tatilor proprii si delegate ale ADR Centru. Proiectul cu o valoare totala de peste 800.000 euro, a bene-ficiat de fonduri nerambursabile in valoare de 675.000 euro. Din aceasta suma nerambursabila ADR Centru a cheltuit mai putin de 513 mii euro.

Cladirea Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru din Alba Iulia, str. Decebal, nr. 12, care a fost reabilitata si extinsa prin acest proiect finantat din fonduri Phare, dispunea initial de 6 birouri, magazie, arhiva, precum si anexele aferente, pe o suprafata totala de circa 300 mp. Lucrarile de reabilitare au fost necesare pentru a putea aduce cladirea la un nivel corespunzator din punct de vedere al necesitatilor (conditii de lucru, numar de personal, tipuri de activitati desfasurate etc). Dupa finalizarea lucrarilor in proiectul „RO 2006/018-147.04.01.05.02 – Reabilitarea si extinderea sediului ADR CENTRU din str. Decebal nr. 12 Alba Iulia” noua cladire a Agentiei este formata din 16 birouri, o sala de conferinte, arhiva, magazie si spatii administrative, totul pe o suprafata de peste 870 mp. Pe perioada celor 18 luni de implementare a proiectului, vechea cladire a fost complet reabilitata, recompartimentata si modernizata. Prin noua constructie s-au realizat inca 572,00 mp de birouri, fiind extinsa astfel constructia veche. In cadrul proiectului s-au investit 512.760 euro, reprezentand cheltuieli eligibile si aproximativ 37.000 euro, cheltuieli neeligibile. La aceste sume se adauga si TVA aferenta. In acest fel, pentru aceasta investitie au fost consumate circa 76% din fondurile puse la dispozitie de Uniunea Europeana.

„Proiectul de reabilitare si extindere a spatiului a fost impus de cresterea volumului nostru de activitate, pentru eficientizarea muncii. Aceasta investitie raspunde unor necesitati si constrangeri identificate la nivelul Agentiei, iar lucrarile de constructie au necesitat prelungirea perioadei de derulare a proiectului de la 12 la 18 luni. Activitatea ADR Centru este foarte laborioasa, deoarece consta in colaborarea cu beneficiarii de fonduri publice, evaluarea si monitorizarea unor proiecte, dar necesita si anumite cerinte de confidentialitate, in spatii adecvate. Lucrarile prevazute pentru extinderea spatiului au rezolvat astfel nevoia stringenta de dezvoltare imediata a capacitatii institutionale proprii, atat din punct de vedere material, ca sediu si dotari, cat si uman, din punctul de vedere al posibilitatii de perfectionare continua”, a declarat domnul Simion Cretu, director ge-neral ADR Centru.

Implementarea proiectului va duce la cresterea capacitatii institutionale a ADR Centru, pentru a sprijini eficient derularea Programului Operational Regional si a finantarilor din surse publice ale Uniunii Europene in Regiunea Centru. Prin aceasta investitie se urmareste cresterea performantei in planificarea, programarea si implementarea fondurilor alocate dezvoltarii regiunii noastre, precum si utilizarea eficienta a resurselor financiare si umane in asistarea comunitatilor din Regiunea Centru. Marti, 8 iunie 2010, a avut loc receptia la terminarea lucrarilor, la care au participat membrii comisiei de receptie, din cadrul ADR Centru si din Primaria municipiului Alba Iulia. Au mai fost prezenti, in calitate de invitati, arhitectul constructiei, reprezentanti ai proiectantilor si constructorului, precum si experti din partea ISC Alba, ISU Alba, ai Consiliului Judetean Alba si un delegat al MDRT.