NOUTATI PENTRU CEI INTERESATI DE ACCESAREA FONDURILOR REGIO

Incepand cu luna februarie 2009 au intrat in vigoare noi reguli de identitate vizuala pentru potentialii beneficiari, precum si pentru beneficiarii de fonduri nerambursabile, derulate prin REGIO – Programul Operational Regional. Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, Organism Intermediar pentru derularea, la nivelul Regiunii Centru, a unei sume de 483,6 milioane euro, fonduri nerambursabile disponibile prin REGIO – Programul Operational Regional, pune la dispozitia celor interesati noua editie a Manualului de Identitate Vizuala a programului.

Toate proiectele celor care vor sa beneficieze de fonduri nerambursabile, sau au semnat deja un contract de finantare, se supun obligativitatii regulilor Manualului de Identitate Vizuala a REGIO – Programul Operational Regional. Conform regulamentelor Comisiei Europene, Manualul de Identitate Vizuala a fost elaborat pentru a creste nivelul de informare, constientizare si transparenta a publicului general, in ceea ce priveste asistenta oferita tarii noastre si beneficiarilor din Regiunea Centru. In aceste sens, Manualul urmareste identificarea cu usurinta de catre cei interesati, a lucrarilor, achizitiilor si a proiectelor care s-au realizat cu fonduri nerambursabile provenite de la Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei, prin programul REGIO. Beneficiarii finantarilor au obligatia, conform prevederilor contractuale, de a promova faptul ca proiectele sunt finantate de catre Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei, prin utilizarea, pe toate materialele cu caracter informativ, a unor elemente de identitate vizuala. Este vorba de sigla Uniunii Europene, a Guvernului Romaniei, a Instrumentelor structurale, precum si sigla programului REGIO, precum si de alte inscrisuri specifice acestui program.
Printre modificarile aduse in anul 2009 Manulului de Identitate Vizuala pentru REGIO se specifica faptul ca se va renunta la utilizarea acronimului POR pentru Programul Operational Regional, denumirea sa completa fiind REGIO – Programul Operational Regional, sau REGIO. De asemenea, toate materialele informative, destinate informarii sau promovarii proiectului, vor contine textul „Investim in viitorul tau! Proiect selectat in cadrul Programului Operational Regional si cofinantat de Uniunea Europeana prin Fondul European de Dezvoltare Regionala”, cele 4 sigle mentionate mai sus, asezate intr-o ordine prestabilita, precum si adresa paginii web a programului, www.inforegio.ro. Un alt element obligatoriu este adaugarea in documente a disclaimerului „Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei.” S-au clarificat, in aceasta editie a manualului, cazurile in care este impusa obligativitatea amplasarii placilor temporare si permanente, modelele de machete de presa utilizate, precum si utilizarea unui singur tip de autocolant pentru echipamentele achizitionate prin proiect. Se mai face precizarea ca articolele promotionale mici trebuie sa fie inscriptionate cel putin cu sigla UE si sigla REGIO.

Pentru cei interesati, ADR Centru pune la dispozitie Manualul de Identitate Vizula – ultima editie, modelele editabile de documente, siglele in format jpeg, prevederile necesare in vederea solicitarilor de avize etc. Documentele pot fi accesate pe pagina www.adrcentru.ro, Sectiunea dedicata Programului REGIO, Informatii pentru beneficiari / Manual Identitate Vizuala, sau accesand www.adrcentru.ro sectiunea informatii pentru beneficiari