O nouă cale destinată dezvoltării unui viitor comun european!

În cadrul mai larg al parteneriatului dintre Regiunea Centru și Landul Brandenburg, Centrul Europe Direct Regiunea Centru a participat alături de structura gazdă ADR Centru, la Zilele Landului Brandenburg 2018 ce au avut loc în perioada 25-27 august 2018, în Germania. Cetățenii germani și oficiali de rang înalt au vizitat și apreciat materialele informative, obiectele de promovare și filmele care le-au fost prezentate la standul ADR Cen-tru și Europe Direct Regiunea Centru. Alăturat de standul EDIC Regiunea Centru a fost și standul de prezentare al Centrului Europe Direct Brandenburg an der Havel, având astfel loc primul schimb direct de informații dintre cele două centre care vor semna peste o luna, la Alba Iulia, un Acord de parteneriat și colaborare româno-german.

Centrul Europe Direct (EDIC) Regiunea Centru a participat la invitația oficialităților germane, în perioada 25-26 august, la evenimentul ”Zilele Brandenburg – Ediția a XVI-a”, în orașul Wittenberge, aflat la circa 160 km de Berlin. Pe parcursul participării la acest eveniment, au avut loc mai multe acțiuni și prezentări, atât referitor la posibilitățile de petrecere a timpului liber și tradițiile ce trebuie vizitate în județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, cât și cu privire la acțiunile de comunicare prin care sunt transmise cetățenilor soluțiile europene aplicate principalelor temeri cu care se confruntă, respectiv securitate socială, democrație, problemele tinerilor și educația.

Standul Regiunii Centru a fost vizitat atât de către cetățeni, cât și de mai multe oficialități germane, care au apreciat activitățile și materialele prin care Centrul Europe Direct Regiunea Centru a comunicat cetățenilor diverse informații europene prin activități croite pe necesitățile lor. Interesate de modul în care se poate îmbunătăți reciproc activitatea de informare a cetățenilor români și germani pe teme europene, reprezentanții Landului Brandenburg și cei ai Regiunii Centru au creat premisele necesare realizării unor acțiuni de parteneriat pe teme europene, prin semnarea unui acord între Centrele Europe Direct ce reprezintă cele două regiuni europene.

”Propunerea semnării unui acord de parteneriat vine și ca urmare a vizitei în Regiunea Centru în vara anului 2017, a doamnei Secretar de Stat Anne Quart, responsabilă pentru domeniul Afacerilor Europene în cadrul Ministerului Justiției, pentru Europa și Protecția Consumatorului. În urma discuțiilor avute, am stabilit că un parteneriat între cele două Centre Europe Direct va genera un schimb de cunoștințe și experiență reciproc avantajos, prin care vom îmbunătăți acțiunile de informare a cetățenilor, preluând unii de la alții cele mai bune măsuri prin care rezolvăm problemele comunității din regiuni. Obiectivele acestui protocol vizează schimburile de informații, vizite ale tinerilor din cele două țări, dar și dezvoltarea unor programe de formare și instruire care răspund în mod dinamic și flexibil nevoilor diferite ale cetățenilor, pieței muncii, companiilor și altor entități”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Pe parcursul evenimentului, delegația EDIC Regiunea Centru a avut o întrevedere de lucru cu domnul Arndt Saendig, coordonatorul Centrul Europe Direct din Brandenburg an der Havel, care va fi prezent în perioada 24-26 septembrie la Alba Iulia, alături de alți reprezentanți ai Landului Brandenburg, pentru a semna Protocolul de colaborare. Au fost readuse astfel în centrul atenției temele europene ce se pot valoriza prin acțiuni comune, cum ar fi drepturile cetățenești, ideile tinerilor, cultura europeană și cea specifică fiecărei țări, educația și formarea profesională continuă. Discuțiile dintre reprezentanții celor două regiuni au identificat deja o primă oportunitate de colaborare cu membrii Biroului pentru Integrare și Toleranță (BIT) din cadrul Cancelariei de Stat a Landului Brandenburg ce vizează sprijinirea și valorificarea unei culturi democratice în statul Brandenburg – împotriva violenței, a extremismului de dreapta și a xenofobiei.

Participarea la acest eveniment extern s-a încheiat prin vizitarea în cursul zilei de luni, 27 august, a Centrului de formare din cadrul Bildungsgesellschaft mbH (GBG) Pritzwalk, pentru discuții privind oportunități de cooperare și transfer de bune practici în domeniul educațional și al formării profesionale din Germania către România.