Parteneriat intre scolile romane si germane, pentru dezvoltarea unui viitor comun!

In cadrul mai larg al parteneriatului dintre Regiunea Centru si Landul Brandenburg, precum si in urma vizitei doamnei Secretar de Stat Anne Quart, responsabila pentru domeniul Afacerilor Europene in cadrul Ministerului pentru Justitie, Europa si Protectia Consumatorului, Regiunea Centru si judetul Alba primesc vizita unui grup de tineri din Landul Brandenburg, pentru a crea o punte peste generatii, printr-un schimb educational cu elevii din Sebes.

Liceul ”Dr. Wilhelm Polthier” din Wittstock si Liceul German Sebes vor demara un parte-neriat comun, ca urmare a unei vizite de documentare a unei delegatii germane reprezentand acest liceu, condusa de doamna director dr. Eva-Maria Vanino, insotita de inca doua cadre didactice si cinci elevi. Scopul lor este de a crea cadrul in care cele doua unitati de invatamant pot sa colaboreze, deoarece in urma cu doar doua saptamani doamna Secretar de Stat Anne Quart a vizitat scoala partenera din Sebes si a discutat impreuna cu doamna Director Verona Onofrei despre sistemul de invatamant din Romania. Delegatia germana va evalua potentialul educational din municipiul Sebes (in germana Mühlbach) in perioada 5 – 9 iulie 2017. Directoarea liceului din Regiunea Centru, doamna Verona Onofrei, in colaborare cu coordonatorul parteneriatului dintre Landul Brandenburg si Regiunea Centru, doamna dr. Birgit Schliewenz, au pregatit un program amplu. Oaspetii germani ar trebui sa invete in primul rand sa cunoasca Romania si regiunea noastra, iar intr-un atelier de lucru comun, gazdele si oaspetii vor discuta despre modul in care vor concretiza acest parteneriat. Elevii de la liceul gazda vor prezenta o piesa de teatru pentru oaspetii germani in limba acestora.
Delegatia de profesori germani va avea o intrevedere oficiala si cu primarul orasului Sebes. Ulterior, pe masura ce acest parteneriat educational se va dezvolta, este posibila o intalnire de lucru a primarilor ambelor orase, Wittstock din Brandenburg si Sebes din Romania, respectiv a domnilor Jörg Gehrmann si Dorin Nistor, pentru a stabili noi coor-donate de activitati comune.
Programul cadrelor didactice si al elevilor din Wittstock cuprinde un tur ghidat in orasul Sebes si in imprejurimi, o vizita la Manastirea Ramet, o excursie la Sibiu si o vizita la o biserica fortificata, reabilitata recent cu fonduri nerambursabile. Sambata seara, partenerii vor semna un acord de cooperare. In cadrul acestui document va fi prevazuta inclusiv o vizita a unui grup de elevi de la Liceul German Sebes, la inceputul lunii septembrie, o vizita in Germania,atat la Wittstock, cat si la festivalul din orasul Bad Freienwalde, unde vor participa activ la activitatile de promovare ale Regiunii Centru.

Acest proiect este coordonat de Reprezentanta din Alba Iulia a Parteneriatului dintre Landul Brandenburg si Regiunea Centru, in cooperare cu ADR Centru, prin intermediul Centrului de Informare Europe Direct Regiunea Centru.