Parteneriate europene pentru îmbunătățirea cooperării interegionale

Continuarea colaborării și dezvoltarea de proiecte comune la nivel european au fost principalele teme abordate în cadrul întâlnirii bilaterale de azi de la sediul ADR Centru, între conducerea Agenției și reprezentantul asociației EURADA, domnul Christopher McInnes. EURADA este EURADA este o rețea internațională a Agenții de Dezvoltare, înființată în 1992 care reunește în prezent 81 de organizații din 23 de țări, dintre care 4 sunt din afara UE. Întâlnirea a fost organizată în contextul manifestărilor de Ziua Europei, cu prilejul vizitei reprezentanților acestei asociații europene în Regiunea Centru, pentru participarea la Summit-ul european de la Sibiu și pentru corelarea activităților Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru cu această asociație europeană.

Discuțiile bilaterale s-au axat pe temele principale atinse de-a lungul timpului în cadrul parteneriatului bilateral între Regiunea Centru și asociația EURADA (European Association of Development Agencies), precum și pe stabilirea unor noi obiective de colaborare. Scopul acestei organizaţii este de a facilita schimbul de informaţii între membri săi, în marea lor majoritate organizații cu atribuţii în dezvoltarea economică locală, de a promova transferul de bune practici între membrii săi, de a realiza proiecte de interes comun, de a evalua, împreună, impactul politicilor de coeziune şi de găsi oportunităţi de colaborare în domenii de interes pentru dezvoltarea regiunilor pe care aceste organizaţii le reprezintă. Din România sunt membre al EURADA Agențiile din regiunile de dezvoltare ”Nord-Est”, cu sediul la Piatra Neamț, și ”Centru”, cu sediul la Alba Iulia.
Domnul Christopher McInnes, scoțian de origine, dar cu activitate de mulți ani la Bruxelles, s-a referit la importanța cooperării dintre instituțiile și organizațiile care au atribuții în procesul de dezvoltare regională. Pe de altă parte, la întâlnirea de la Alba Iulia s-a discutat și corelarea calendarului de acțiuni EURADA cu proiectele europene pe care ADR Centru le derulează în această perioadă. Principalele obiective pe care le are asociația europeană a agențiilor de dezvoltare regională în acest an, vizează îmbunătățirea relațiilor internaționale, inovarea socială la nivelul regiunilor membre, identificarea celor mai bune oportunități de finanțare a mediului de afaceri și a inițiativelor sociale din mediul de afaceri.
Domnul McInnes, a precizat că EURADA este interesată să acorde sprijin autorităților române și mediului de afaceri, pentru a impulsiona dezvoltarea inovativă. Au fost analizate, de asemenea, beneficiile apartenenței la rețeaua europeană, care constau în posibilități ample de colaborare cu membrii rețelei; participarea la schimburi de experiență, evenimente, conferințe ale rețelei, acces la un flux continuu de informații cu privire la dezvoltarea economică în Europa și posibilitatea de implicare în procesul de elaborare a politicilor europene în domeniul dezvoltării regionale.
Pe de altă parte, reprezentantul EURADA a discutat cu omologii români despre procesul îmbunătățirii și inovării activității în agențiile românești și despre posibilitățile de transmitere eficientă a informațiilor de la nivel regional către organismele de la Bruxelles, pentru definirea diverselor programe și proiecte comunitare. Împreună cu experții ADR Centru au fost analizate câteva din rezultatele obținute până în prezent, în cadrul procesului de dezvoltare a Regiunii Centru. Din acest punct de vedere, reprezentanții Agenției au subliniat că investițiile majore din ultima perioadă, finanțate cu resurse europene atât în perioada 2007-2013, cât și acum, în anii 2014-2020, vor plasa Regiunea Centru ca fiind una din regiunile românești cu cea mai bună conectivitate către Europa Occidentală și către procesele de internaționalizare a afacerilor, mai pregătită pentru a prelua și impulsiona inovația în cadrul întreprinderilor.

”ADR Centru a devenit membra EURADA în anul 2002, iar colaborări comune recente ale ADR Centru şi EURADA au vizat dezvoltarea cadrului pentru elaborarea și îmbunătățirea strategiilor de specializare inteligentă, printr-un proiect finanțat de Programul Interreg Europe, proiectul Beyond EDP. Am discutat și despre posibilitatea ca Asociația RoREG, a Agențiilor de Dezvoltare Regională din România, să devină parteneră sau membră EURADA, în folosul tuturor agențiilor și regiunilor românești. În perioada următoare, urmărim să intensificăm și colaborarea europeană pentru promovarea economică a regiunii noastre. Pe de altă parte, cu sprijinul EURADA dorim să intensificăm internaționalizarea afacerilor din Regiunea Centru prin găsirea de parteneri de afaceri în Europa, participarea la târguri si expoziții, organizarea de misiuni economice și prin oferirea unui suport potrivit firmelor care doresc să acceseze fonduri europene pentru cercetare-dezvoltare-inovare“, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.