Peste 1 milion euro fonduri nerambursabile vor primi 9 microintreprinderi din Regiunea Centru

Semnarea a noua contracte de finantare nerambursabila, eveniment ce are loc azi,12.11.2010, la sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru, va aloca peste un milion de euro microintreprinderilor din sase judete ale Regiunii Centru. Este vorba de trei microintreprinderi din judetul Brasov, trei din judetul Covasna si cate una din judetele Mures, Alba si Harghita ce au primit finantare nerambursabila de 100%, prin domeniul 4.3 al Programului Operational Regional, fonduri alocate pentru dezvoltarea firmelor.

Cele noua microintreprinderi au depus spre finantare proiectele odata cu relansarea cererii de proiecte, deschisa in urma cu aproape un an. Cei peste 1,31 milioane euro sunt alocati pentru modernizarea firmelor prin achizitionare de echipamente performante, extinderea si cresterea capacitatii de productie, precum si pentru cresterea cifrei de afaceri. Pe parcursul celor doi ani de implementare a proiectelor, fondurile vor fi cheltuite pentru extinderea spatiilor de productie sau pentru dotarea cu echipamente performante si de ultima generatie, specifice domeniilor de activitate pentru fiecare solicitant. Firmele ce primesc finantare au activitati in domenii diverse, cum sunt: serviciile medicale stomatologice, sau de inseminare in vitro, service auto, pensiune turistica, peisagistica și constructii. Pana la finalizarea proiectelor aceste 9 microintreprinderi vor crea peste 40 de noi locuri de munca prin contractele semnate.

„Alocarea acestor fonduri va sustine atat dezvoltarea economica a firmelor, dar si mentinerea lor pe piata, la preturi competitive. Pe langa aceste 9 firme mici mai avem alte 77 de firme ce au depus proiecte spre finantare pe acest domeniu, care au ajuns in prezent in etapa de precontractare si care vor semna, in perioada urmatoare, contractele de finantare. Semnarea contractelor de finantare este cea de-a doua veste buna pentru aceste firme, dupa cea prin care au fost anuntati ca vor primii 100% finantare nerambursabila, in loc de 70% cat au avut in vedere cand au depus proiectele. Speram ca astfel, sa contribuim la dezvoltarea mediului de afaceri regional si la relansarea, incet, incet, a economiei locale”, a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru

Un numar de 667 cereri de finantare nerambursabila au fost depuse la sediul ADR Centru pe Axa prioritara 4 a Programului Regio 2007-2013, domeniul major de interventie (DMI) 4.3 “Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor”. Depasirea, prin fondurile solicitate, a bugetului de 21,81 milioane euro alocat, a dus la suspendarea pana in 2013 a acestui domeniu la nivelul Regiunii Centru. Cu aceste noua proiecte, un total de 89 de cereri de finantare au fost contractate pana in prezent pe acest domeniu, cu o valoare de aproape 7 milioane de euro. Alte 222 proiecte mai sunt in prezent in diferite etape de evaluare.