Peste 13 milioane euro fonduri nerambursabile Regio se vor investi in dezvoltarea turismului din judetul Sibiu

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru anunta semnarea a doua contracte de finantare nerambursabila prin Programul Operational Regional, in data de 12 mai 2010. Cele doua contracte vor fi finantate prin domeniul major de interventie 5.2, care aloca fonduri pentru „Crearea, dezvoltarea si modernizarea infrastructurii de turism, pentru valorificarea resurselor naturale si cresterii calitatii serviciilor turistice”. Este vorba despre contractele de finantare pentru proiectul depus de catre SC Paltinis SA si pentru proiectul depus de catre administratia publica din Comuna Jina. Contractele de finantare s-au semnat la sediul ADR Centru din Alba Iulia in prezenta domnului Simion Cretu, director general ADR Centru.

Depuse in anul 2008, proiectele solicita finantare pentru cresterea atractivitatii turistice a obiectivelor ce vor fi reabilitate. Prin proiectul „Modernizarea si extinderea Hotel Casa turistilor” din Paltinis se urmareste modernizarea vilelor 16,17 si 18 si cresterea capacitatii de cazare a acestora. Prevazut sa se deruleze pe o perioada de 24 de luni, proiectul are o valoare totala de peste 14,22 milioane lei, din care 7,87 milioane reprezinta suma nerambursabila solicitata. Pe langa lucrarile de modernizare a infrastructurii de cazare, se vor realiza activitati de dotare hotel cu doua ascensoare si cu alte echipamente de inalta calitate. Beneficiarul estimeaza ca un numar de 9 persoane vor fi angajate la finalizarea proiectului, datorita cresterii numarului de turisti. Cel de-al doilea proiect prevede „Amenajarea domeniului schiabil in comuna Jina, arealul turistic Marginimea Sibiului”. Prin acest proiect va fi amenajata in zona o partie de schi, ce va avea si instalatie transport cablu, instalatie de zapada artificala, masina de nivelat zapada, precum si un drum de acces pe partie modernizat. Pentru implementarea acestui proiect beneficiarul a prevazut o perioada de 29 luni si un buget in valoare totala de peste 11,9 milioane lei, din care peste 6 milioane lei o reprezinta finantarea nerambursabila acordata. La finalul acestui proiect beneficiarul estimeaza cresterea numarului de pensiuni de la 49 la 59 si cu 50% a numarului de turisti in zona.

„Depunea proiectelor pe acest domeniu a fost suspendata in luna februarie a acestui an. Au fost depuse multe proiecte, care au depasit cu mult bugetul alocat, fapt ce demonstreaza ca reabilitarea, extinderea sau modernizarea infrastructurii turistice reprezinta o prioritate iar fondurile nerambursabile sunt o solutie concreta de dezvoltare. Desi a durat pana s-a finalizat evaluarea proiectelor, acum incepe perioada cea mai grea pentru beneficiari, implementarea proiectelor si atingerea indicatorilor propusi. Noi ii vom sustine pe perioada implementarii si a monitorizarii ce va urma dupa finalizarea proiectelor. Sprijinul si interesul nostru este ca beneficiarii sa indeplineasca indicatorii asumati, deoarece neindeplinirea lor poate insemna returnarea fondurilor nerambursabile”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Un numar de 58 proiecte au fost depuse in total pe acest domeniu, din care 33 proiecte au fost respinse si un numar de 8 proiecte au mai ramas in curs de evaluare solicitand spre finantare 9,29 milioane euro. Alte 11 cereri de finantare sunt in etapa precontractuala premergatoare semnarii contractelor. Pana in prezent un numar de opt cereri de finantare, inclusiv cele semnate miercuri 12.05.2010, au fost aprobate spre finantare. Bugetul alocat acestui domeniu a fost depasit de catre proiectele depuse cu 18,14 milioane euro.

Alba Iulia
13.05.2010