Peste 1300 de persoane au sărbătorit Ziua Europei la Alba Iulia

Mamă și fiu din Mediaș, la prima participare la Cros, au câștigat primele locuri – În ciuda vremii mohorâte, Crosul Europei își păstrează renumele și succesul!

Cetatea Alba Iulia a fost din nou, pentru a șasea oară consecutiv, o scenă în aer liber, pentru bună dispoziție, mișcare în aer liber și mini-spectacole în cadrul tradiționalului eveniment, Crosul Europei – ajuns la a șasea ediție. Au fost prezenți aproape 1.000 de alergători și mai mult de 300 de copii și spectatori, chiar dacă vremea a fost schimbătoare, a mai și stropit puțin ploaia și soarele nu a zâmbit la lumina din ochii micuților care au urcat pe scenă. Ziua Europei, un simbol reconfirmat în urmă cu o zi la Summit-ul șefilor de state din Uniunea Europeană, desfășurat la Sibiu, a devenit aproape sinonimă pentru albaiulieni, dar nu numai, cu buna dispoziție, la Crosul Europei. Acest lucru ne arată, încă o dată, dacă mai era nevoie, că suntem profund europeni, că credem cu tărie în valorile Uniunii, că suntem cei care absorbim fonduri europene pentru dezvoltare și ne bucurăm de rezultatele muncii noastre. O parte a participanților la Cros nici măcar nu știu că în urmă cu 7 ani zona de desfășurare era închisă, acoperită cu pământ și aproape dată uitării. Azi, datorită fondurilor europene, împreună cu cetățenii Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru și Centrul Europe Direct Regiunea Centru, având ca parteneri principali Reprezentanța Comisiei Europene în România, Primăria Alba Iulia, prin Centrul Europe Direct Alba Iulia, alături de Consiliul Județean Alba, au transformat Alba Iulia într-o mare de tricouri albastre și fețe zâmbitoare. Marele premiu și locul 1, masculin și feminin, a fost câștigate, aproape în tandem, de o familie din Mediaș, mamă și fiu, care au participat pentru prima dată la acest eveniment!

”Ziua de 9 Mai e o zi a bucuriei de a fi împreună, o zi a voinței de solidaritate, o zi a marii comunități din care fac parte toți cetățenii UE. Azi mai mult decât oricând, pentru că am văzut la Sibiu voința politică a liderilor națiunilor de a crește calitatea vieții cetățenilor Uniunii Europene. Știam că așa se va întâmpla, deoarece cu mai puțin de o lună în urmă, periplul nostru în Regiunea Centru ne-a arătat oameni implicați în viața socială, oameni care își doresc să continue influența benefică a Uniunii asupra vieții noastre. Trebuie să realizăm ”mult mai mult, împreună”, în această ”Europă Unită”, a fost mesajul pe care peste 400 de cetățeni ni l-au transmis și cu care ne vom pregăti peste puțin timp să participăm la alegerile europarlamentare. Ne bucurăm și acum, la a șasea ediție, de numărul numărul și entuziasmul celor prezenți la Cros, care ne cunosc și care au revenit tocmai pentru că ne consideră un partener de încredere, care nu doar că organizează an de an Crosul Europei, dar care se preocupă și de procesul de dezvoltare, de viitorul nostru, european, al tuturor. Mulțumim participanților și partenerilor, le mulțumesc echipelor care au muncit, voluntarilor care ne-au ajutat, dar și invitaților și sponsorilor” a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Crosul s-a desfășurat pe o distanță de 3 Km pentru o singură tură sau pe 6 km pentru două ture, având loc în șanțurile Cetăţii Alba Carolina, punctul de Start și Finish fiind zona din fața Catedralei Reîntregirii. Având în vedere scopul Centrului de informare Europe Direct Regiunea Centru, din cadrul ADR Centru, acest eveniment a fost organizat pentru a aduce în atenția publicului valorile europene. La start, pe lângă sute de albaiulieni și localnici din județul Alba, au fost prezenți cetățeni din București, dar și din județele Brașov, Cluj, Mureș, Sibiu, precum și din străinătate. Mulțumiri trebuie aduse și sponsorilor, care au susținut prin premii și logistică organizarea evenimentului: Selgros Cash&Carry, Apidava ”Roua Florilor”, Romaqua-Borsec România, Joma România și Cafeneaua ”3Est”. Premierea a fost realizată de atleții veterani, Emilia Gușat, Ilie Cioca și Vasile Hârjoc, dar și de reputata atletă Ana Rodean, alături de care au urcat pe scenă viceprimarul albaiulian Gabriel Pleșa, vicepreședintele CJ Alba – Dumitru Fulea și președintele acestei instituții care coordonează dezvoltarea județului Alba, domnul Ion Dumitrel.

Trebuie subliniat aportul adus în organizare de partenerii de la DJTS Alba, de la Fundația Comunitară Alba, precum și de la Primăriile din Lopadea Nouă, Ciugud și Cugir. Spectacolul a fost completat de artiștii de la Centrul de Cultură ”Augustin Bena”, dar și de la grădinițele 8, 9, 11 și 13 din Alba Iulia, care au fascinat publicul, înainte de solista la nai Carina Cătăramă și de trupa ”The Puzzles”. Apoi, formația ”Muguri de Tezaur”, coordonată de prof. Leontina Fărcaș, a intonat Imnul României, solistă fiind Alina Cucui. Am sărbătorit Ziua Europei alături de peste 1000 de oameni, am sărbătorit impactul sprijinului european obținut la nivel local, fondurile nerambursabile investite și munca depusă de sute și mii de oameni pentru restaurarea Cetății, dar și rezultatele proiectelor și activităților civice ce implică tinerii, pentru a-i responsabiliza pentru viitor.

Animație, picturi pe fețe, cadouri pentru cei mici de la Grădinițele participante, Diplome pentru atleții veterani, photo-boot și poze pentru toți cei ce au dorit să meargă acasă cu o amintire în plus, dar și multe premii de tombolă au întreținut atmosfera. Toți participanții au primit tricouri, dar și produse promoționale din partea ADR Centru și Centrul Europe Direct Regiunea Centru.

Ca în fiecare din ultimii ani, un Premiu special a fost acordat familiei Emil și Margareta Suflețel, simbolul acestui eveniment, care au inspirat denumirea marelui trofeu: ”Suflet European”. Nici noi nu ne vom opri din a fi cu adevărat cetățeni europeni așa cum nici mai vârstnicii noștri concetățeni nu se opresc din alergare nici după 80 de ani, pentru un stil de viață sănătos, mână în mână de-a lungul vieții.

Nu în ultimul rând, trebuie menționat că acest eveniment se înscrie în activitățile organizate de ADR Centru pentru a sublinia exemplele pozitive referitoare susținerea de care se bucură curentul pro-european în Regiunea Centru. Țara noastră este profund și definitiv ancorată în spațiul european, iar faptul că suntem membri ai Uniunii, implică beneficii, onoare, dar și responsabilitate, despre care e bine să vorbim cu orice prilej. Iar acele prilejuri vin și le găsim mereu în jurul nostru, trebuie doar să le valorizăm și să vorbim cu curaj despre ele.

Acesta poate să fi fost și cel mai bun exercițiu, chiar dacă atipic, al implicării civice. După cum a arătat totul, chiar dacă vremea nu a fost ideală, am văzut oameni responsabili, cetățeni europeni. Având în vedere sloganul din acest an – EU aleRg – referitor la rolul cetățenilor în procesul electoral, pentru a stimula participarea la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019, toți participanții la Crosul Europei 2019 au transmis – ”urbi et orbi” – adevăratul mesaj european, potrivit responsabilității ce ne revine în aceste zile: participarea la vot, la alegerile din 26 mai!

Pentru viitorul nostru și al copiilor noștri!

DEJA AM ÎNCEPUT SĂ PREGĂTIM PENTRU CROSUL EUROPEI 2020. VĂ AȘTEPTĂM CU DRAG!

Alba Iulia, 10 mai 2019

Au fost cei mai buni și au câștigat:

 

2 TURE:

LOCUL III: George Fleșer (masculin), Trif Ana Maria (feminin).

Premii: Storcător de fructe HEINNER + Rucsac + Cupa+ Diplomă Cros

LOCUL II: Gelu Viorel Timiș (masculin), Georgiana Emilia Jid (feminin).

Premii: Espressor + Toaster ZASS + Rucsac + Cupă + Diplomă Cros 

LOCUL I: Peter Daniel Herman (masculin), marele premiu și trofeul Suflet European,

Maria Gabriela Herman (feminin). Premii: Cort 4 persoane + Echipament sportiv complet + Cupa + Diplomă Cros.

 

1 TURĂ:

LOCUL III: Paul Mihail (masculin), Ana Fufezan (feminin).

Premii: Sadwich-maker ROHNSON + Medalie + Diploma Cros.

LOCUL II: Bogdan Cioloca (masculin), Mirela Albu (feminin).

Premii: Boxa MP3 și Ceas Brățară + Medalie + Diplomă Cros.

LOCUL I: Alex Stoica (masculin), Diana Cozma (feminin).

Premii: Scaun directorial + Medalie + Diploma Cros.

 

Vârstnici:

LOCUL III: Elena Măcinic Premiu: Storcător citrice ZASS + Diploma Cros.

LOCUL II: Ilie Cioca Premiu: Oala sub presiune 9ltr + Diploma Cros.

LOCUL I: Vasile Hârjoc Premiu: Fiare călcat TEFAL + Diploma Cros.

Cel mai tânăr participant:

Claudia Olariu, din Alba Iulia, a cărei zi de naștere este în 22 mai 2007.

Premiu: Rucsac+brățară smart+breloc keyfinder + Medalie + Diplomă Cros.

 

© DRPC – ADR Centru