Peste 32 milioane euro pentru digitalizarea mediului privat din Regiunea Centru

Sesiune online organizată de ADR Centru și MIPE

Oportunitățile de finanțare disponibile pentru IMM-urile ce doresc să implementeze soluții de digitalizare din Regiunea Centru, disponibile prin Acțiunea 2.2 „Întreprinderi digitale pentru o economie avansată – sectoarele de specializare inteligentă” din cadrul Programului Regiunea Centru 2021-2027, au fost prezentate în cadrul unei sesiuni de informare sub egida ”Financing Info Monday”. Peste 110 de reprezentanți ai mediului de afaceri și ai firmelor de consultanță au participat la această sesiune online derulată în parteneriat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în cadrul căreia sau clarificat diverse aspecte punctuale referitoare la modul de derulare a acestui apel.

Prin această linie de finanțare sunt sprijinite proiectele care vizează digitalizarea activităților/proceselor existente în IMM-uri din Regiunea Centru, care să conducă la îmbunătățirea tehnologicilor de lucru cu soluții, tipul apelului fiind competitiv cu termen limită de depunere a cererilor de finanțare. Perioada în care apelul este deschis este 15 decembrie 2023 și 15 mai 2024, sprijinul financiar nerambursabil putând fi de maxim 90% din valoarea cheltuielilor eligibile, cu respectarea plafonului de minimis, în timp ce contribuția solicitantului la cheltuielile eligibile va fi de minim 10%.

”Digitalizarea reprezintă o necesitate și un pas normal în progresul societății, atât pentru medul privat cât și pentru instituții. Întreprinderile mici și mijlocii reprezintă motorul dezvoltării economice regionale, înregistrând o dezvoltare susținută începând cu anul 1990. Conform datelor statistice, în anul  2021, mediul privat reprezintă aproximativ 72% din efectivul de personal, 66% din cifra de afaceri și 63% din investițiile nete în economie realizate de firmele din industrie, construcții și servicii cu excepția celor din sectorul bancar și de asigurări,  cu sediul în Regiunea Centru. Pe lângă reducerea birocrației, digitalizarea, mai ales acum când mediul online anulează limitele geografice, îmbunătățește comunicarea și diseminarea noutăților facilitând integrarea, inovațiilor, a tehnologilor moderne, simplificând munca angajaților. Pe lângă acest apel de finanțare ce susține digitalizarea IMM-urilor, vom lansa în curând un apel asemănător și pentru autoritățile publice locale, necesarei pentru a realiza conexiunile mai rapide și fluidizarea schimbului de date între cele două medii, privat și public”, a declarat domnul Simion Crețu, Director general ADR Centru.

Pentru cei interesați, materialele prezentate în cadrul întâlnirilor, precum și seria de tutoriale video utile în scrierea cererilor de finanțare, se regăsesc la link-ul: https://www.regiocentru.ro/materiale-informative-despre-cum-sa-elaborezi-o-cerere-de-finantare/.

Ghidul solicitantului și anexele pe care se vor elabora cererile de finanțare se regăsesc la link: https://www.regiocentru.ro/2-2-intreprinderi-digitale/