Peste 5 milioane euro fonduri nerambursabile pentru reabilitarea Colegiului National Bethlen Gabor din Aiud

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru anunta semnarea unui nou contract de finantare prin Programul Operational Regional, prin care Colegiul National ”Bethlen Gabor” va beneficia de peste 23 milioane lei finantare nerambursabila pentru reabilitare si modernizare. Marti, 16 noiembrie 2010, la sediul ADR Centru din Alba Iulia, domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, si domnul Mihai Horatiu Josan, primarul municipiului Aiud, au semnat contractul de finantare nerambursabila pentru proiectul de „Reabilitare structurala si reparatii capitale la Colegiul National ”Bethlen Gabor” – AB –II-M-A-000171 – din Aiud, judetul Alba”, cu o valoare totala de 29,65 milioane lei.

Depus in 2009 la sediul ADR Centru, proiectul urmareste imbunatatirea calitatii infrastructurii de educatie si asigurarea unui proces educational la standarde europene prin modernizarea Colegiului National „Bethlen Gabor” din Aiud, unitate de invatamant cu predare in limba maghiara. Colegiul National Bethlen Gabor, unul dintre cele mai reprezentative grupuri scolare din Transilvania, este alcatuit dintr-un ansamblu de 8 cladiri si scolarizeaza anual, cu ajutorul a 58 de profesori, peste 500 de elevi. Trei dintre cele 8 cladiri ale colegiului, aflate intr-o stare avansata de degradare, reprezinta obiectul de reabilitare al proiectului, respectiv cladirea principala, scoala primara si internatul de baieti. Igrasia, infiltratiile, tencuiala deteriorata, lumina redusa, grupurile sanitare insuficiente si necorespunzatoare, instalatia termica degradata din 1979 au justificat depunerea acestui proiect si solicitarea a 23,47 milioane lei fonduri nerambursabile, la care Consiliul Local Aiud va contribui cu 479 mii lei. Timp de 48 luni, din bugetul proiectului, se vor realiza lucrari de interventii la structura celor 3 cladiri, se va reface instalatia electrica, termica, de gaze naturale si de apa-canal. Prin proiect se vor efectua lucrari de arhitectura si finisaje exterioare si interioare, se va restaura si inlocui mobilierul, va fi amenajata curtea interioara si vor fi dotate 17 sali de clasa cu echipamente IT si alte 10 sali de clasa si laboratoare vor obtine echipamente moderne. Finantarea proiectului se va face prin domeniul major de interventie 3.4 al programului Regio.

„Acest domeniu a fost unul dintre cele mai solicitate din punctul de vedere al cererilor de finantare depuse. Posibilitatea de a studia intr-o scoala cu sali de studiu, internat si echipamente moderne va atrage cu siguranta mai multi elevi la acest colegiu dar, pentru anul 2010, la nivelul UE reprezinta conditii normale de studiu. Acesta este primul contract de reabilitare a unui colegiu semnat la nivelul judetului Alba, fiind in acelasi timp si un proiect reprezentativ pentru municipiul Aiud. Contractul semnat astazi pentru aceste investitii este cel mai important, pe acest domeniu de finantare, pana in acest moment, la nivelul Regiunii Centru. Fondurile ce vor fi alocate vor fi suficiente pentru crearea unui mediu propice si atragator de studiu, necesare pentru pregatire fortei de munca viitoare, pentru imbunatatirea gradului si calitatii educatiei oferite. Prin echipa de care dispune, ADR Centru, va incerca sa ofere beneficiarului, pe parcursul procesului de implementare, sprijinul necesar pentru a duce la bun sfarsit acest proiect,” a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Informatii de background

Un numar de 11 contracte de finantare au fost semnate pe acest domeniu pana in prezent, cu exceptia acestui proiect, prin care 14,6 milioane euro vor fi alocati pentru reabilitarea scolilor din judetele Regiunii Centru. Alte 12 proiecte, aflate in faza de precontractare, vor semna in perioada urmatoare contratele de finantare prin care vor primi peste 11 milioane de euro pentru reabilitarea si dotarea unitatilor de invatamant.

La evenimentul de la Alba Iulia au participat: domnul Bárná Tánczos – secretar de stat in Ministerul Agriculturii, fost secretar de stat in MDRT in momentul depunerii cererii de finantare de reabilitare a acestui important liceu din centrul Transilvaniei, doamna Idiko Szocs – director al Colegiului National Bethlen Gabor Aiud, domnul Kato Bela – episcop vicar al Eparhiei Reformate de Ardeal (Cluj Napoca), domnul Adalbert Krecsák – viceprimarul municipiului Aiud, doamna Tünde Maksay si domnul Ádám Maksay – reprezentanti ai proiectantului SC M&M Design.