PESTE 95 MILIOANE EURO PENTRU REABILITAREA DRUMURILOR DIN REGIUNEA CENTRU

Prin Programul Operational Regional, peste 95,56 milioane de euro fonduri nerambursabile sunt alocate reabilitarii drumurilor din Regiunea Centru. Fondurile sunt alocate prin Axa prioritara 2 a Programului REGIO, domeniul major de interventie 2.1, ce prevede reabilitarea si modernizarea retelei de drumuri judetene, strazi urbane – inclusiv constructia si reabilitarea soselelor de centura. Pana in 06.06.2009, ora 12.00, data suspendarii depunerii de proiecte pe acest domeniu, un numar de 46 de proiecte au fost depuse de catre autoritatile publice locale din Regiunea Centru pentru reabilitarea strazilor din orase.

Cererea deschisa de proiecte pentru domeniul 2.1 a fost lansata in urma cu aproape 2 ani, pe data de 10 septembrie 2007. Cele 46 de proiecte au o valoare totala de 1701,27 milioane lei, din care solicita, ca finantare nerambursabila, 1343,51 milioane lei. Pana in prezent, un numar de opt proiecte sunt contractate sau in faza precontractuala, ele avand o valoare totala de 369 milioane lei, din care finantarea nerambursabila alocata este de 253,21 milioane lei. Regiunea Centru a fost prima regiune la nivel national, care a semnat UN contract de finantare din fonduri structurale, prin proiectul depus de catre Consiliul Judetean Harghita pentru reabilitarea drumului DJ 132 finantat prin Axa 2 a Programului Operational Regional. Au mai ramas in evaluare pe acest domeniu, un numar de 23 de proiecte cu o valoare totala de 832,21 milioane lei, din care este solicitata pentru finantare nerambursabila o suma de 680,78 milioane lei.

„Pe acest domeniu am depasit alocarea financiara alocata pe perioada 2007-2013. Prin Programul Operational Regional am reusit sa finantam si drumurile de interes local si regional. Infrastructura de transport este una dintre prioritatile Regiunii Centru, fapt demonstrat si prin interesul autoritatilor in depunerea proiectelor. Pe aceasta ultima suta de metri de evaluare, principiul european „Primul venit, primul servit” va deveni foarte relevant. Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, prin intreg personalul sau, a sustinut si va sustine in continuare, prin activitatile sale, absorbtia in procent cat mai mare a fondurilor structurale alocate, mai ales ca exista posibilitatea, daca alte regiuni nu au suficiente proiecte depuse, sa se realoce fondurile catre alte regiuni ce au proiecte depuse”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Aceste fonduri sunt alocate de catre Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei prin Programul Operational Regional si vor fi derulate prin Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru in calitate de Organism Intermediar si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei in calitate de Autoritate de management.Mai multe informatii referitoare la proiectele contractate puteti obtine accesand site-ul ADR Centru, www.adrcentru.ro, sectiunea Regio 2007-2013, Lista proiecte contractate.