Prima reuniune din 2015 a reprezentantilor Regiunii Centru

Brasovul gazduieste prima sedinta ordinara a forului decizional al Regiunii Centru. Reuniunea va avea loc miercuri, 18.03.2015, in Sala de Sedinte a Prefecturii Judetului Brasov si propune dezbaterii membrilor Consiliului pentru Dezvoltare Regionala al Regiunii Centru 15 subiecte, conform Ordinii de zi propusa de ADR Centru. Ce a fost si ce va fi in domeniul fondurilor nerambursabile, rezultatele regionale atinse sau urmarite, proiecte de viitor si actiunile intreprinse pentru atingerea obiectivelor, sunt temele materialelor supuse aprobarii membrilor CDR Centru.

La aceasta intalnire de lucru, convocata de catre Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, vor participa reprezentantii celor sase consilii judetene din Regiunea Centru, respectiv Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu, primarii nominalizati ca reprezentanti ai municipiilor, ai oraselor si comunelor din fiecare din aceste judete, precum si invitati din alte structuri ale administratiei publice locale. Primul punct al ordinii de zi ce va fi supus aprobarii celor prezenti, este Raportul de activitate al ADR Centru pentru anul 2014, fiind urmat de prezentarea Raportului privind executia bugetara pentru anul 2014.

In aceasta reuniune se va decide si schimbarea presedintelui si a vicepresedintelui forului decizional regional, conform prevederilor Legii 315/2004 privind dezvoltarea regionala in Romania. Astfel, presedintii CJ Alba si Covasna vor ceda conducerea CDR Centru, pentru urmatorii doi ani, presedintilor desemnati de catre cei prezenti, din celelalte judete ale Regiunii Centru, Mures, Sibiu, Covasna sau Harghita. Tot in cadrul acestei sedinte vor fi nominalizati si cei 4 membri din Regiunea Centru, doi din partea consiliilor judetene si doi repre-zentanti ai mediului de afaceri, mediului academic si societatii civile, ce vor reprezenta regiunea la reuniunile nationale ale Comitetului de Monitorizare a Programului Operational Regional (CMPOR) 2014-2020. Cei doi membri de drept si doi supleanti alesi, vor decide alaturi de reprezentantii celorlalte regiuni si de reprezentantii autoritatilor de management a celor 8 programe operationale derulate in Romania, viitoarele modificari ale POR 2014-2020, supuse aprobarii CMPOR.

In cadrul acestei sedinte vom pune accent pe prezentarea activitatilor pe care le propunem pentru anul 2015. La nivel national, conform Raportului de activitate, ne situam pe primele locuri ca si absorbtie de fonduri sau realizari concrete pe proiecte, insa nu e suficient. Vrem sa invatam din experienta derulata in gestionarea fondurilor pe perioada 2007-2013 si sa acceleram pe cat posibil viitoarele proiecte. Pornind de la faptul ca in luna mai sau iunie preconizam lansarea oficiala a fondurilor nerambursabile derulate prin Programul Operational Regional 2014-2020, am considerat foarte importanta organizarea, in perioada urmatoare, a unei caravane de informare regionale, cu oprire la nivelul fiecarui judet. In cadrul acestei caravane vom prezenta toate programele si fondurile nerambursabile disponibile la nivel regional, cine raspunde punctual de fiecare program, unde se pot adresa intrebari, dar si ce alte activitati organizam pentru a putea accesa cat mai eficient atat aceste fonduri, cat si alte fonduri nerambursabile alocate direct de catre Uniunea Europeana,” a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Actiunile de informare propuse pentru anul 2015 prin Centrul Europe Direct Regiunea Centru, Strategia de Specializare Inteligenta a Regiunii, precum si participarea la proiectul InnoCap Transylvania, sunt alte proiecte de hotarare care vor fi dezbatute in cadrul sedintei. Stadiul implementarii POR si a POS CCE pentru perioada 2007-2013, la nivelul Regiunii Centru, dar si o informare succinta a proiectelor prioritare de infrastructura rutiera prevazute pentru 2014-2020, alaturi de o prezentare despre clustere si de ce e important sa se dezvolte, vor fi alte subiecte supuse atentiei celor prezenti.

Va invitam sa participati la aceasta Sedinta a CDR Centru la Sala 130 din sediul Prefecturii Judetului Brasov, incepand cu ora 11.00.