Prin semnarea a doua contracte de finantare nerambursabila de peste 30 milioane lei – MUNICIPIUL ALBA IULIA ESTE PRIMUL DIN TARA CARE BENEFICIAZA DE FONDURI REGIO PENTRU DEZVOLTARE URBANA

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru anunta semnarea altor doua contracte de finantare nerambursabila prin Programul Operational Regional, in data de 01 mai 2010. Semnarea contractelor de finantare a avut loc la „Traseul celor trei fortificatii” din Alba Iulia, in prezenta doamnei Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, a domnului Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia, precum si a domnului Simion Cretu, directorul general ADR Centru. Finantarea nerambursabila acordata urmareste reabilitarea si modernizarea Caminului de persoane varstnice din municipiul Alba Iulia, precum si reabilitarea strazilor din cartierul vechi al orasului.

Cele doua cereri de finantare contractate sambata 1 mai 2010, fac parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbana, ce contine un set de sapte proiecte, depuse spre finantare de catre Municipiul Alba Iulia pe Domeniul 1.1, Planuri integrate de dezvoltare urbana al Axei Prioritare 1 din cadrul Programului Operational Regional, subdomeniul Centre urbane.

Prin proiectul „Reparatii capitale strazi, cu dotare tehnico-edilitara in Municipiul Alba Iulia” vor fi reabilitate 24 de strazi situate in vechiul cartier al Municipiului Alba Iulia, in lungime totala de peste 12,5 kilometri. Dupa derularea procesului de atribuire a lucrarilor, pentru o perioada de doi ani si patru luni, se vor face lucrari pentru reabilitarea carosabilului, a trotuarelor si spatiilor verzi, de inlocuire a retelei de apa si canal, precum si de construire a locurilor de parcare. Din valoarea totala a proiectului, de peste 34,5 milioane lei, municipiul Alba Iulia a solicitat spre finantare nerambursabila peste 28 milioane lei.

Cel de-al doilea proiect din Planul Integrat de Dezvoltare Urbana care a fost contractat urmareste „Reabilitarea si modernizarea Caminului de persoane varstnice Alba Iulia – Serviciul social rezidential de interes regional”. Prin acest proiect se va inlocui tamplaria interioara si exterioara a Caminului, se vor reabilita conductele de instalatii, pardoselele, rampele si caile de acces, vor fi executate zugravelile necesare si vor fi modernizate caile de acces, iar in curtea interioara va fi amenjat un parc. Valoarea totala a proiectului este de aproape 3,5 milioane lei, din care peste 2 milioane lei reprezinta suma solicitata ca si finantare nerambursabila.

„Sunt primele proiecte la nivel national care sunt contractate spre finantare pe acest subdomeniu al Axei Prioritare 1. Aceste proiecte vor contribui la dezvoltarea infrastructurii orasului, la dezvoltarea sa economica si sociala. Aceste investitii din Alba Iulia erau necesare, iar prin astfel de proiecte se pune in valoare potentialul unui municipiu, utilizand eficient si cu impact maxim fondurile publice europene. Investitorii vor fi atrasi prin dezvoltarea pe mai multe paliere a unui oras, iar beneficiar va fi publicul larg, care va putea sa isi desfasoare activitatea si sa se bucure de servicii de o calitate tot mai inalta. Suntem pregatiti sa sustinem implementarea acestui proiect, pentru a creste gradul de satisfactie a cetatenilor din Alba Iulia, fata de serviciile urbane pe care municipalitatea trebuie sa le furnizeze, de acum, la standarde europene”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

„Odata cu semnarea acestor contracte demareaza, la nivel national, activitatea de contractare a fondurilor alocate prin Programul Operational Regional pentru dezvoltare urbana. Acesta este un concept nou in Romania, dar este strans legat de viitorul pe care dorim sa il dam oraselor noastre. Nu intamplator este legata dezvoltarea urbana de domeniul turismului, deoarece prin reabilitarea infrastructurii urbane vor fi atrasi tot mai multi turisti in municipii cum este Alba Iulia. Doresc sa felicit edilii acestui oras multimilenar, deoarece au reusit sa pregateasca, iata, primele proiecte ce sunt finantate din fonduri REGIO si impletesc, in acest fel, activitatea de promovare a turismului cu investitiile judicioase destinate imbunatatirii vietii social-economice. Doresc mult succes tuturor celorlalti edili care au depuse proiecte pentru revitalizarea oraselor romanesti si speram sa consumam cat mai bine fondurile pe care ni le pune la dispozitie Uniunea Europeana”, a declarat doamna Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Alte cinci proiecte ce fac parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbana a municipiului Alba Iulia mai sunt depuse spre finantare la sediul ADR Centru. Pe acest subdomeniu al programului REGIO mai sunt, la nivel regional, un numar de patru Planuri Integrate de Dezvoltare Urbana ce contin, pe langa cele doua contractate, alte 16 proiecte.

Alba Iulia,
01.05.2010