Producerea energiei din surse alternative – o prioritate declarata a Regiunii Centru

In calitate de partener pentru organizarea Targului “ALEA 2011. Surse Regenerabile de Energie. Targ de echipamente si solutii complete”, ADR Centru a realizat, in cadrul acestei manifestari expozitionale care a avut loc la Alba Iulia, sub egida Enterprise Europe Network, workshop-ul „Cercetare si inovare in sisteme de energie regenerabila”. Evenimentul a inclus si un panel de consultare publica pe tema valorificarii brevetelor, adresat firmelor. Societatile comerciale prezente la targ si-au exprimat opinia cu privire la dificultatile existente in exploatarea comerciala a brevetelor, precum si faptul ca tranzactiile cu brevete sunt prea costisitoare sau complexe pentru a fi accesibile, lucru ce are ca urmare limitarea exploatarii comerciale a brevetelor existente, de catre IMM-urile capabile si dispuse sa deruleze astfel de tranzactii.

Dintre participantii la workshop s-au remarcat reprezentantii firmelor producatoare de sisteme de energiei din biomasa, ai firmelor cultivatoare de plante energetice, ai producatorilor de utilaje forestiere si de recoltare, precum si cei ai firmelor de consultanta. La lucrari au fost reprezentate asociatiile de IMM-uri, precum si mediul universitar, prin institutiile de invatamant superior Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia si Universitatea ”Transilvania” din Brasov, care reprezinta un pol de cercetare in domeniul sistemelor de energie regenerabila. De asemenea, Asociatia ”Green Energy” din Covasna, impreuna cu un grup de firme cu activitate in domeniul energiei regenerabile au fost prezente active la workshop si in cadrul Targului ALEA-2011. Autoritatea Nationala de Cercetare Stiintifica a fost reprezentata la workshop prin d-na Anamaria Roman, din partea Biroului Regional Alba, care a subliniat oportunitatile de finantare in domeniul cercetarii si inovarii pentru firme, in cadrul Axei II a Programului Operational pentru Cresterea Competitivitatii Economice.

Standul ADR Centru din cadrul targului a avut peste 100 de vizitatori in zilele de 1 si 2 octombrie, pe perioada targului. Reprezentantii Agentiei prezenti la stand au oferit informatii cetatenilor despre modalitatile de reducere a consumului de energie in locuinte, posibilitatile de reducere a cantitatii de deseuri din hartie produse si necesitatea reciclarii deseurilor. Aceasta actiune a fost organizata de Biroul regional de informare pe tema energiei durabile, infiintat prin proiectul ENESCOM in luna septembrie a acestui an.

“In calitate de co-organizatori ai targului am reusit sa aducem la acest eveniment parteneri ai clusterului ”RenERg EuReg” si ai clusterului ”Green Energy”, grupuri de actiune unde ne implicam direct, in dezvoltarea politicilor regionale pentru eficientizarea consumului de energie. Acest lucru nu ar fi posibil fara sprijinul mediului universitar, care asigura suportul tehnic in cadrul clusterelor si fara implicarea mediului de afaceri, care aplica solutiile cercetarii. Firmele din regiune prezente la targ nu au prezentat doar produse, ci au pregatit si promovat solutii complete, unele dintre ele fiind inventii nationale brevetate. Este foarte important ca firmele noastre sa apeleze la serviciile de cercetare si inovare pe care le ofera universitatile si la programele de finantare existente in domeniul cercetarii si inovarii, astfel incat performantele si calitatea produselor pe care le dezvolta sa fie recunoscuta si pe plan international. Suntem convinsi ca targul a fost un succes, atat pentru organizatori, cat si pentru firmele prezente si dorim ca acest eveniment sa devina o traditie pentru mediul economic din acest domeniu” a declarat domnul Simion Cretu, director general al ADR CENTRU.